Közélet

Az iskolák bezárása tökéletes döntés lenne - véli Rusvai Miklós virológus

Az iskolák bezárása tökéletes döntés lenne - véli Rusvai Miklós virológus

2021. február 28., vasárnap
Az iskolák bezárása tökéletes döntés lenne - véli Rusvai Miklós virológus

Kifejtette, hogy nem sokkal ezelőtt még a koronavírus-járvány második hulláma leszálló ágban volt Magyarországon, az új mutánsok terjedése okozta a mostani, újabb felszálló szakaszt. Erős figyelemmel kell ezért kísérni a szennyvízadatokat, mert azok alapján előre megbecsülhető, hogy a következő hetekben milyen tendenciára lehet számítani - hangsúlyozta.

Rusvai Miklós azt mondta: a koronavírusnak számos mutánsa van, de ezek közül csak néhány "tett szert hírnévre", és azokra kell figyelni, amelyeknél a vírus terjedőképessége változik - mint a brit mutáció esetén - , vagy amelyeknél - mint a dél-afrikai variánsnál - a vírus tüskefehérjéje módosul, mert ez befolyásolja a védőoltások hatékonyságát. A dél-afrikai mutánsnál csak kismértékű eltérést mutattak ki, így a jelenlegi vakcinák az ellen is védenek - jelentette ki.

A szakember felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a vakcina a fertőzéstől nem véd, de megelőzi a súlyos tüneteket vagy a betegség halálos kimenetelét. Példaként említette, hogy egy németországi idősotthonban több tucat beoltott lakó kapta meg a fertőzést, de egyikük sem halt meg, pedig voltak köztük súlyos társbetegségük miatt is veszélyeztetettek.

A szakember az RTL Klub híradójának arról beszélt, hogy az iskolák bezárása járványügyi szempontból tökéletes döntés lenne, de ennél többet már nem lehet tenni a koronavírus megfékezése érdekében.

- Egészségügyi, járványügyi szempontból a zárás mindenképpen hasznos lenne az iskolák bezárása, de hangsúlyozom: nem csak az egészségügyi szempontok számítanak egy ország életében. A döntéshozóknak figyelembe kell venniük az embereket is, hiszen sokan már nagyon-nagyon unják ezt az egészet, és valószínűleg még jobban lázadoznának egy újabb zárás ellen.Az iskolák csak azért jelentenek veszélyt, mert ha kötelező, akkor nagyon sok embert mozgat. A szülők viszik az iskolába, a nagyszülők hozzák haza a gyerekeket. Ha az iskolákat bezárják, akkor a szülők is részben otthonmaradásra kényszerülnek. Ez egy tökéletes, teljes lefékezése lenne az országnak járványtani szempontból. Ennél többet már nem tudunk tenni

- fogalmazott.

(MTI, Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.