Közélet

Jóra fordíthatja-e a telet a térítő apostol…

Jóra fordíthatja-e a telet a térítő apostol…

2021. január 25., hétfő
Jóra fordíthatja-e a telet a térítő apostol…

Pál napja van. Sajátos szegedi kifejezéssel „jóraforduló” Pálé ez az emléknap. Bibliai időkbe vezet az eredete. Az akkor még a Saul nevet viselő férfiú megbékülni nem tudott az Úr tanítványaival, minduntalan ellenük ágált, mígnem… Történt, hogy egyszer, Damaszkuszba tartva az égen vakító fényesség támadt, lova felhorkant, ő megrémült, leesett a lóról. Dermedten feküdt a földön, s akkor hallani vélt egy szózatot: Saul, Saul, mit kergetsz engem? A vízió nagy hatással volt rá. Megtért, ennek adott nyomatékot a névcsere: Saulusból Paulus lett, keresztényüldözőből térítő apostol.

A hittudósok úgy tartják, a „pálfordulással” indult a folyamat, amely a keresztény mozgalmat világvallássá tette. Az eseményt változatos szavakkal írja le az utókor. Az Érdy-kódexben „Pál apostolnak megfordulatja” szerepel, a Debreczeni-kódexben így jelenik meg: „Szent Pál apostolnak megtérése”, a XVI. századi egyházi író, protestáns püspök, Beythe István pedig a „megtérölés” napjaként említi. S mint írtam az elején, a szegedi tájon a „jóraforduló” jelző illeti az ókori szentet. Ez a nap másodlagos tartalmára is utal: időjós alkalom.

A tél a nagy iskola és a próbatétel – olvashatjuk a Téli berek című természeti-kalandregényben (írójára, Fekete Istvánra épp ma emlékezhetünk, születésnapja az 1900. évi január 25-e!), és valóban, ez az évszak adja a legtöbb tennivalót a felkészüléshez, mert „A tél nem ismer pótvizsgát. Itt állandóan tudni kell az egész anyagot, mindennap felelni, súgni nem lehet, és egyetlen rossz felelet az élet bukását jelenti.”

Ami tehát a mai időt illeti: sok panasz nem lehet rá, extrém hideg nem ért bennünket, se nagy köd, ami a jószág sorsára lett volna veszélyes. De a legfontosabb, hogy nem jött a szokásos januári fergeteg, így nem válhat be régi szentesi regula: „Hogyha szeles pálfordulás, akkor lészen hadakozás”. A mai viszonylagos enyhe idő a földek bő termését ígéri. Mármint a népi jóslat szerint. Amibe azért olykor némi hiba becsúszhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.