Közélet

Közeleg!

Közeleg!

2020. december 31., csütörtök
Közeleg!

Régi történet, 1911-ből való, s nem a mi vidékünkről. Abban a régvolt időben a dunapentelei Függetlenségi és 48-as Kossuth Kör szokás szerint óévbúcsúztató táncmulatságot hirdetett. A szórakozni vágyók izgatottan várták Szilveszter napját, nem sejtve, hogy veszélyben a táncmulatság!

A mezőváros túlbuzgó papja, Ligday Károly ugyanis a vármegye főispánjához, gróf Széchényi Viktorhoz fordult, hogy tiltsa be a pentelei táncestet, mert az sérti az épp zajló lelkigyakorlat méltóságát és nyugalmát. Mint írta, a közerkölcsösség érdekében szólal fel. Levelében még egy súlyos, mondhatni infernális példázatot is hoz a régmúltból: „… Cholera időben, hogy a nép egészsége csorbát ne szenvedjen, minden csoportosulás szigorúan tiltva volt – és e zajos mulatság cholerát jelent az általam már két hét óta kihirdetett lelki szent gyakorlatok idején.” A főispán hajlott a szóra, és a táncest, a mulatni vágyók nagy bosszúságára, betiltatott.

Manapság persze lelkigyakorlatot nem tartanak szilveszteridőben, és semmilyen közösségi vigalom nem jelent – Ligday plébános szavait kölcsönözve – cholerát”, de van egy mindent meghaladó szempont. Covid ugyanis még itt bóklászik. Az új év kell, hogy eltüntesse. És 2021 már közeleg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.