Közélet

Egymást tapossák az emberek, hogy húsvéti áruhoz jussanak Szegeden (Képriport)

Egymást tapossák az emberek, hogy húsvéti áruhoz jussanak Szegeden (Képriport)

2020. április 11., szombat
Egymást tapossák az emberek, hogy húsvéti áruhoz jussanak Szegeden (Képriport)

A szellős, jelentős részben szabadtéri piacok helyett a bevásárlóközpontokba kényszerültek a húsvétra készülő szegediek, miután Botka László egy hirtelen ötlettől vezérelve bezáratta a Mars teret is.

Botka László csütörtökön

azonnal élt a kormányrendeletben kapott jogával

és szigorított a központilag elrendelt korlátozott kijárási intézkedéseken. Szegeden keddig csak élelmiszerbolt, drogéria és patika lehet nyitva,

minden más zárva tart.

Köztük a Mars téri piac is, ami -

ahogy azt megírtuk

- kiverte a biztosítékot a szegedieknél. Szombat délelőtt így nézett ki a Mars tér.

A nagycsarnok előtti árusító tér hiába nyitott és szellős, hiába lehetett volna egyszerűen korlátozni az egyszerre bent tartózkodók létszámát, zárva maradt.

Az önkormányzat házilapja szerint a szegediek megrohanták volna a piacot

, ahol nem lehetett volna megakadályozni, hogy “egy hatalmas nagy zsibongó” legyen szombaton a piac. Helyette több, sokkal veszélyesebb "kisebb zsibongó" alakult ki a boltokban. Ezt a képet az újszegedi Nova parkolójából kaptuk, szombat délután.

— Ha most nem lettem koronás, akkor soha — írta egy olvasónk még szombat délelőtt. A párbeszédet a Szőregi úton hallotta egy, a Novából hazafelé tartó embertől. Merthogy az autók tulajdonosai bent vásároltak az élelmiszerüzletben. Így:

Zárt helyen kis csoportban. Ez még akkor is veszélyes jelen helyzetben, ha sokan maszkban és kesztyűben válogattak a zöldségosztályon. Amit a Mars téren koordináltabban tehettek volna. A Makkosházi körúti Lidl parkolójában is nehezen lehetett helyet találni. Egyik olvasónk képet is küldött róla.

Elmondása szerint bent minden pénztár üzemelt, és bár többen megpróbálták betartani a biztonságos 1,5-2 méteres távolságot, ez csak részben sikerült. A Rókusi körúti Tescoban is nagyüzem volt egész szombaton. Olvasóink is küldtek képet és mi is megnéztük, hogy mennyien vannak a szupermarketben. Sokan. Nagyon sokan, sőt túl sokan.

A beengedés egy ajtón történt, ott a biztonsági őr egy tablet segítségével számolta, hogy mennyien vannak bent az üzletben és ha ez elérte a maximális előírt létszámot, akkor várni kellett a bejutásra. Ez az, amit a Mars téri piacon is könnyen meg lehetett volna oldani - akár közterületfelügyelők segítségével is.

Többen írtak nekünk, sokan felháborodva, hogy a Botka László által hozott piacbezárás nagyon veszélyes döntés volt. Mint írták, a piacon kevesebb veszélyt jelentett volna a vásárlás, illetve térben és időben is jobban elkülöníthetőek lettek volna a vásárlók. Az áruházból kapott képek alapján egyáltalán nem túlzó egyik állítás sem.

 

 

—Nem azt mondom, hogy nem megy be senki a Tescoba, ha nincs ez a buta rendelet, de talán elkerülhető lett volna a zöldségeknél és a húspultnál az ekkora tömeg. Én biztosan nem itt vásároltam volna —írta egyik olvasónk és hasonló eredményre jutottunk azoknál a vásárlóknál is, akikkel mi is beszéltünk. A Szilléri sugárúti Spar zöldségosztályán sem volt hiány vásárlóból.

 

— Nem szeretném minősíteni a polgármestert, de már sokadszor derül ki, hogy ha gyors beavatkozás kell, akkor átgondolatlanul és nem a legjobban cselekszik — jegyezte meg egyik olvasónk. A városházán a piac bezárásáról sebtiben hozott döntést nem bírálták felül annak ellenére sem, hogy több ellenzéki vezetésű város is elsősorban a közterek, turisztikai csomópontok, szabadidőparkok lezárását helyezte fókuszba, sőt nem egy helyen inkább a nyitottabb piacok látogatását javasolták a boltok helyett - ha már a szükséges bevásárlás szombatra maradt. Botka László csavarva egyet a korlátozáson egy teljesen különutas, nehezen ellenőrizhető rendeletet hozott:egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen, legfeljebb napi 1 órában engedélyezte. Ennek betartatását és ellenőrzését a rendőrségre bízta. A Tisza Lajos Közéleti Egyesület közleménye szerint egyébként, ha gócpont lesz Szegeden, annak a felelőse Botka László lesz az elhibázott rendelet miatt.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.