Közélet

Mentik a menthetőt a Mars téri árusok

Mentik a menthetőt a Mars téri árusok

2020. április 10., péntek
Mentik a menthetőt a Mars téri árusok

Botka László határozata miatt a Mars téren kereskedő több árus is lehetetlen helyzetbe került. A piac szombati lezárásával a húsvéti áru a nyakukon maradt, veszteségük hatalmas lehet.

Orbán Viktor csütörtök délután bejelentette

, hogy határozatlan időre meghosszabbítja a két hete bevezetett kijárási korlátozást. A miniszterelnök azzal egészítette ki a határozatot, hogy a polgármesterek saját hatáskőrben ezen az intézkedésen szigoríthatnak a húsvéti hétvégén. Erre azért van szükség, mert településenként eltérő, hogy mennyire tartják be a kijárási korlátozásokat. Botka László a bejelentés pillanatában szinte azonnal lépett és közösségi oldalán jelentette be, hogy

Szegeden az élelmiszerüzletek, patikák és drogériák kivételével minden bolt bezár Szegeden. A Mars téri piac is.

A piac bezárásának híre futótűzként terjedt a közösségi oldalon, a vásárlóknál és az eladóknál is kiverte a biztosítékot. Nem véletlen, mivel sokan szombaton még kisebb bevásárlást terveztek, az eladók pedig erre készülve kiegészítették a kínálatukat, berendelték a sonkákat, tojásokat és zöldségeket. Bár a polgármester döntése magyarázható, a szigor a piaccal kapcsolatban véleményes. Jogosan tették fel többen a kérdést:

Ha a Tescóban megoldható a létszámkorlátozás, akkor a több, lezárható bejárattal üzemelő Mars téri piacon miért nem?

A szegedi propilap Orbán Viktorra mutogat Botka László helyett

A felháborodás elért a városházáig is, ahol azonnal működésbe lépett a védőpajzsként is működő propagandamédia, ahol a főszerkesztő azonnal megtalálta a piac bezárásának főbűnösét. Sőt, külön értetlenkedik, hogy a múlt héten éppen el akarták venni a polgármesterektől a döntési jogot, most meg élnek vele. A propilap szerint a szegediek megrohanták volna a piacot, ahol nem lehetett volna megakadályozni, hogy "egy hatalmas nagy zsibongó" legyen szombaton a piac. Több, a piacon dolgozó árust is megkérdeztünk, akik nem értik, hogy miért nem tudta megoldani az önkormányzat, hogy egyszerre csak limitált számú ember legyen a piacon - például a közterület-felügyelők segítségével.

A Mars téri terület kerítéssel körbezárt, a bejáratokat le lehet zárni és csak egyet kell nyitva hagyni, hogy azon cserélődhettek volna a vásárlók

- magyarázták.

A Tesco megoldotta, amit Botkáék nem

A Rókusi körúti Tescóban ezt már pénteken megoldották, a bejáratnál egy biztonsági őr tablet segítségével tartotta számon, hogy hányan mennek be és hányan jönnek ki, a létszámmaximumnál pedig türelmet kért. Nem sokkal kisebb a terület a Mars téri piacnál, ráadásul teljesen zárt is, ott mégis lehet vásárolni majd szombaton. Hogy tovább árnyalják a történetet, Botka házi médiája öles betűkkel hirdette, hogy több polgármester követte a szegedi példát és szigorított. Igen, valóban, csak ahogy a szegedi önkormányzati média esetében többször is lenni szokott: ez nem teljesen fedi a valóságot.

Az országban ugyanis nem a piacokat, hanem a köztereket, parkokat és a hozzá tartozó parkolókat, turisztikai központokat zárták le.

A joggal háborgó piaci eladók alternatív megoldásokat voltak kénytelenek kitalálni, és próbálva menteni a helyzetet, kisebb-nagyobb ideiglenes helyen kínálják a húsvéti portékát, és ezt a közösségi médiában hirdetik.

 

 

     

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.