Közélet

Szeged, a kátyúk városa

Szeged, a kátyúk városa

2020. február 24., hétfő
Szeged, a kátyúk városa

Sorozatosan kapjuk a panaszkodó leveleket a szegedi utak minőségével kapcsolatban. Kovács Ferenc fotóriporter kollégánk nyakába vette a várost és megörökítette a legkomolyabb aszfalthibákat.

„A disznókeltető”

Sajátos biológiai ismeretekkel rendelkező olvasónk a „disznókeltető” jelzővel illette a Budapesti körút egyik látványos kátyúját. - Akkora kráter tátong a Budapesti körúton, hogy egy disznó simán lefialna benne. Én már csak disznókeltetőnek hívom az útszakaszt – írta levelében Balázs, aki az alábbi úthibára gondolt.

A Budapesti körút kerékgyilkos kátyúja (Fotó: Kovács Ferenc)

Hullámvasút

A József Attila sugárúton toldozott-foldozott, hullámokkal teli útszakaszon kocsikázhatunk. Egy neve elhallgatását kérő olvasónk pikírt módon megjegyezte, az önkormányzat akár pénzt is kérhetne az áthajtó autósoktól, mert azok egy vidámpark hullámvasútján érezhetik magukat vezetés közben.

"Mini fekvőrendőr" a József Attila sugárúton (Fotó: Kovács Ferenc)

Megsüllyed a csatornafedő

Az egyik leggyakoribb hiba a szegedi utakon a csatornafedeleket körülvevő útszakasz megsüllyedése. A Szilléri sugárúton látványosan kirajzolódik, hogy az aszfalt 2-3 centivel megsüllyedt a csatornafedél tájékán. Pedig az úttest egy részét rekonstruálták, amikor az új körforgalmat építették, amit végül több hónapos csúszással adtak át. Könnyen lehet, hogy a fotón látható csatornát kihagyták a felújításból.

Jelentős szintkülönbség a Szilléri sugárúton (Fotó: Kovács Ferenc)Érdekes kialakítás, csatornasüllyedés

A csatornasüllyedés nemcsak az úttesteket, hanem az egyik buszmegállót is érzékenyen érinti.

Korábban megírtuk

, hogy a nemrégiben felújított Hajnal utcai buszmegálló leginkább a skate parkokban található félcsőre emlékeztet, ugyanis az alapzat közepe jelentősen megsüllyedt. A problémát vélhetően az okozza, hogy a megálló melletti fának nem távolították el a gyökerét a felújítás során. Érdekesség, hogy két csatornafedél is ékesíti a várakozóhelyet.

Etelka sori trekking

Az Etelka sor és a Felső Tisza-part találkozásánál nemcsak az autósok, hanem a kerékpárosok életét is megnehezítik a kátyúk. – Érdemes volna megemlíteniük az Etelka sori emelkedőnek az úthibáit. Nap mint nap arra kerékpározok, az mellékes, hogy a kerékpársávot kijelölő útburkolati jel nagy része már lekopott, a legfőbb probléma, hogy szlalomozni kell a kátyúk között, ha az ember nem akar egy nyolcast a kerekeibe – fogalmazott Zsuzsanna, aki abban bízik, hogy rövidesen kijavítják az úthibákat.

Lekopó félben lévő útburkolati jel, toldozott-foldozott aszfalt az Etelka soron (Fotó: Kovács Ferenc)

Egyet már betömtek

Néhány héttel ezelőtt megírtuk

, hogy egy óriási kátyú keseríti meg az autósok életét a Felső Tisza-parton. A problémát jeleztük a Járókelő.hu-n, majd néhány napra rá az illetékesek betömték az úthibát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.