Közélet

Elterelés a VIP-parkolóbérlet megszüntetésének ötlete?

Elterelés a VIP-parkolóbérlet megszüntetésének ötlete?

2020. február 13., csütörtök
Elterelés a VIP-parkolóbérlet megszüntetésének ötlete?

Felszámolná az ingyenes parkolást Szegeden a Momentum – jelentette be Mihálik Edvin, a párt önkormányzati képviselője, a Zöld Város programért felelős tanácsnok hétfőn. Tápai Péter, a Szegedi Fidesz alelnöke szerint ez az elképzelés átgondolatlannak tűnik, csak azt a célt szolgálja, hogy eltereljék a figyelmet a parkolóper másodfokú ítéletéről.

Mihálik szerint véget kell vetni annak a rendszernek, amely különbséget tesz az autótulajdonosok között, így azt a mintegy 400 parkolóhelyet, amelyet az állami- és az önkormányzati intézmények dolgozói használnak, fizetőssé tennék októbertől. A hír hallatára felmerülhet a kérdés, hogy a VIP-parkolóbérletek rendszerének mi lesz a sorsa. – Most 65 ingyenes parkolóbérletet ad ki a város évente Szeged önkormányzati és parlamenti képviselőinek, díszpolgárainak. Azt javaslom, hogy ezt is vonjuk vissza a február 21-i közgyűlésen – nyilatkozta a képviselő a Szeged TV-nek a Csongrád Megyei Kormányhivatal parkolójában hétfőn.

A VIP-parkolóbotrány kapcsán a Gyulai Törvényszéken született másodfokú ítélet januárban, eszerint bűnös Mózes Ervin korábbi címzetes főjegyző, Kalmár Gábor, Botka László kabinetfőnöke és Solymos László lemondott alpolgármester – utóbbi esetében jogerős az ítélet. Az utca emberét megosztja az elképzelés. Magony Béla osztja azt a véleményt, hogy jó az irány, de attól tart, az átlagember semmilyen változást nem fog érzékelni.

– Ugyanúgy nem lesz parkolóhely a városban, mégis drága a parkolás. Az árakat kellene kicsit lejjebb nyomni, vagy valamilyen fejlesztésre fordítani a befolyt összeget – mondta. Ennek kapcsán Mihálik azt mondta, a parkolóbevételeket a közösségi közlekedés fejlesztésére, a város zöldítésére fordítják.

Karsay Mária is úgy látja, nem fog megváltozni semmi, viszont jó lenne, ha valamilyen megállapodás jönne létre a város és az egyetem között, hogy egységesítsék a parkolódíjakat. – A klinikakertben egyszerűen épeszű ember nem parkol, pedig vannak olyan helyzetek, amikor hasznos lenne. Már csak azért is, mert a Tisza Lajos körúton sosem találni üres helyet – mondta. Korábban portálunk is cikkezett arról, hogy drágán lehet parkolni a klinikakertben, januártól pedig az új klinikánál a Semmelweis utcában és a Bánomkert soron bővítették ki a parkolózónát.

Fidesz: Ez az ötlet átgondolatlan, figyelemelterelés

Tápai Péter, a Szegedi Fidesz alelnöke megkeresésünkre elmondta, szervezete hosszú ideje elkötelezett a belvárosi parkolás rendezése mellett. – A korábbi vitákban a Szegedi Fidesz következetesen azt az álláspontot képviselte, úgy kell rendezni a belvárosi parkolási rendszert, hogy az a lakosok, az üzletek üzemeltetői és Szeged érdekeit egyaránt szolgálja. Így javaslatunk szerint a parkolóhelyek számát nem csökkenteni, hanem növelni kell, illetve a belvárosi üzletek számára biztosítani kell megfelelő méretű és számú rakodóhelyet. Mindezt természetesen egy a belváros egészére vonatkozó rendezési terv keretében képzeljük el, amely felszíni és földalatti parkolóhelyek létesítését is magában foglalja. Így a zöldfelületek aránya nem csökkenne, hanem növekedne, ugyanakkor a belváros sem sorvadna el az autók teljes kitiltásával – fejtette ki az alelnök.

– Mindazonáltal nem világos számunkra, hogy Szeged jelenlegi vezetése milyen koncepció alapján képzeli el a parkolási rendszer hosszú távú és megnyugtató rendezését. A jelenlegi – Mihálik Edvin tanácsnok által bedobott – ötletük sem látszik túl átgondoltnak. Véleményünk szerint nem szolgál mást, minthogy elterelje a figyelmet a számukra egyre kínosabbá váló parkolási botrányról, amelyben a jogerős ítélet ellenére sem hajlandó megtenni a városvezetés a megfelelő lépéseket az elítéltekkel szemben – foglalt állást a politikus az ügy kapcsán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.