Közélet

„Szétbombázzák” a galambok a Károlyi utcát

„Szétbombázzák” a galambok a Károlyi utcát

2019. augusztus 14., szerda
„Szétbombázzák” a galambok a Károlyi utcát
Korábban beszámoltunk róla, hogy a Károlyi utca lakóinak heti rendszerességgel meg kell küzdeniük a hangosan dalolászó és olykor a falra vizelő, illuminált állapotú fiatalokkal és hajléktalanokkal. Most már egy újabb problémával is szembe kell nézniük a környékbelieknek: elszaporodtak a galambok, az ürülékük pedig komoly betegségeket okozhat.

– Az elmúlt években nagy nehezen hozzászoktam, hogy szombat esténként megy a dajdajozás a ház alatt, még azt a békát is lenyeltem, hogy másnap vizeletben úszik az árkádsor, de most már betelt a pohár – kezdte olvasói levelét Szentmiklósi Viktor. – Pár hónapja a galambok rendszeresen „szétbombázzák” a ház előtti részt és az ablakpárkányokat. Természetesen az emberi vizelethez hasonlóan ezt sem takarítja le senki, így folyamatosan sz.rban áll az egész utca – fogalmazott. Az olvasó megemlítette, hogy a szomszédos épület párkányaira galambriasztókat szereltek, ezért valószínű, hogy onnan szoktak át a madarak.

Az esős se mossa le az odaszáradt ürüléket

Ezzel együtt az is elképzelhető, hogy a Széchenyi tér másik oldaláról, a Takaréktár utca felől érkeztek a nem várt vendégek.

Korábban megírtuk,

hogy a régi takarékszövetkezet felső szintjén átvették az uralmat a galambok. A Takaréktár utca 7. szám alatti ingatlan legalsó szintjén az OTP bankfiókja található, a második és a harmadik emelet kívülről nézve használaton kívülinek tűnik. Már ami az emberi hasznosítást illeti. A nyitott és a kitört ablakokon keresztül ki-be járkálnak a madarak. A kialakult helyzet egészségügyi kockázatot is magában rejt, hiszen a galambok sok parazitát és rengeteg fertőző betegséget hordozhatnak, a tetvek és bolhák pedig könnyen átvándorolhatnak róluk másokra. A galamboknak a szalmonella és az agyhártyagyulladás terjesztésében is nagy szerepük van. A

hazipatika.com

szerint a galambok ürülékében gyakran megtalálhatóak a cryptococcus gombanemzetség tagjai, amelyek az ürülékkel szennyezett földben is megtelepszenek, belégzés útján pedig fertőzést is okozhatnak. Ha be is lélegzik a cryptococcus gombákat, a legtöbben nem lesznek betegek. Amennyiben viszont egy legyengült immunrendszerű ember érintkezik a kórokozókkal, úgy komolyabb mellkasi fertőzés, illetve akár agyhártyagyulladás is felléphet. Ha olyan port vagy vízpárát lélegzünk be, amely galambürülékkel szennyezett, akkor többféle betegséget is elkaphatunk, így például az influenzához hasonló, bakteriális eredetű papagájkórt (ornitózist). A madarak, galambok ürüléke gyakran hordozza az erős hasmenést okozó szalmonellózis kórokozóját is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.