Közélet

Az éjjel soha nem érhet véget a Károlyi utcában

Az éjjel soha nem érhet véget a Károlyi utcában

2019. április 16., kedd
Az éjjel soha nem érhet véget a Károlyi utcában

Balhéznak, zajongnak, hangosan dalolásznak és olykor a falra vizelnek a Széchenyi téri rendezvények idején az illuminált állapotú fesztiválozók és hajléktalanok a Károlyi utcai épület árkádsora alatt. A lakók egy része már hozzászokott a folyamatos lármához, ugyanakkor mások úgy vélik, ideje lenne orvosolni a problémát.

Borgőzös nótázgatás

Három napon keresztül, péntektől vasárnapig tartott a Széchenyi téren a Gerilla Gourmet fesztivál. Szeged központi tere rendszeresen ad otthont hasonló rendezvényeknek, ám nem mindenki örül ezeknek: a Károlyi utca lakói rendszeresen panaszkodnak, hogy fesztiválok idején az esős napokon gyakran az árkádok alá bújnak az illuminált állapotú fesztiválozók, akik harsány nótázással várják, hogy elálljon az eső.

Eső idején az árkádsor alá húzódnak a fesztiválozók a Károlyi utcában

- Ismét túl vagyunk egy olyan fesztiválon, amely során három napig alig tudtunk aludni éjszakánként. Az egy dolog, hogy sokáig hangosan szól a zene, ehhez egy idő után már hozzá lehet szokni. A legfőbb probléma az, hogy ha ránk zúdul az égi áldás, sokan az épület alá húzódnak és ott zajongnak egészen addig, amíg el nem áll az eső. Már fejből tudom a „nézését meg a járását” és a hasonlóan igényes nótákat, köszönhetően a bódult állapotú fesztiválozóknak – kesergett Erika néni.

Haszontalan kamerák

A szomszédos épület oldalában több térfigyelő kamera is található. Mint azt a lakóktól megtudtuk, ezeknek csekély a visszatartó ereje, ugyanis az árkádok oszlopai kitakarják a kamera látószögéből a magukról megfeledkező embereket. - Célszerű volna az árkádok alá is beszerelni egy kamerát, ugyanis azok, amik a mellettünk lévő épület oldaláról figyelnek, nem láthatják, hogy mi zajlik a bejárati ajtónk előtt – fogalmazott Péter.

A térfigyelő kamerák vakfoltjában vizelnek az alkoholtól bódult fesztiválozók

Hajléktalanok kedvelt helye

Nem ez az egyetlen dolog, ami visszatérő problémát okoz az említett épületnél: pár héttel ezelőtt beszámoltunk róla, hogy

orbitális hányással végződött egy hajléktalanbalhé az árkádok alatt.

- Szombat hajnalban arra ébredtem fel, hogy két részeg hajléktalan vitatkozik a ház előtt. A trágár beszédekkel tarkított, legalább negyedóráig tartó huzavona végül egy óriási hányással végződött. A rókázást követően elcsendesült a környék – panaszkodott egy neve elhallgatását kérő olvasónk.

Ennyit ér a csendrendelet

A szeptemberben életbe lépett a csendrendelet amely – néhány rendezvénytől eltekintve – a közterületen szervezett eseményeken, valamint a vendéglátó-ipari egységek teraszain és kerthelyiségeiben korlátozza a hangosítás használatát hétköznapokon este 10-től, hétvégén pedig éjféltől. Haág Zalán, a szegedi KDNP elnöke a csendrendelettel kapcsolatban

korábban úgy fogalmazott,

hogy az ésszerűtlen, jogszerűtlen és célszerűtlen, a szabályozás valódi célja nem az, hogy a lakosság nyugalmát szolgálja, hanem, hogy bizonyos vállalkozásokat kiszorítson a piacról, másokat pedig helyzetbe hozzon.

Károlyi utcai Gangesz

Hétvégente gyakran előfordul, hogy óriási tócsák és foltok keletkeznek az árkádsor alatt. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy az esőtől védett helyen hogy történhet mindez? Az egyik lakó szerint a válasz pofon egyszerű: egyesek előszeretettel vizelnek a lépcsőházak ajtaja elé. - Tisztában vagyok vele, hogy kevés a nyilvános illemhely Szegeden, de ez akkor sem ok arra, hogy egyesek rendszeresen a mi házunk oldalába vizeljenek – kezdte olvasói levelét Ferenc. – Hétfő reggelente gyakran Indiába érzem magam: előbb átkelek a Sárga folyón, aztán átevickélek a Gangeszen is, mire eljutok az utcasarokig. Persze hiába zúdul özönvíz Szegedre, ide nem esik be az eső, így nincs, ami elmossa a penetráns húgyszagot – zárta sorait az olvasó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.