Közélet

A szemetelők eltűntek, csak hajléktalanok maradtak a Bertalan híd alatt

A szemetelők eltűntek, csak hajléktalanok maradtak a Bertalan híd alatt

2019. június 4., kedd
A szemetelők eltűntek, csak hajléktalanok maradtak a Bertalan híd alatt

Tavaly tizenkét részes sorozat keretein belül végignéztük Szeged szebb napokat is megélt, elhagyatott épületeit. Most újra górcső alávesszük a tucatnyi szégyenfoltot, hogy kiderítsük, mi változott egy év alatt. Ezen a héten a Bertalan hídhoz látogattunk, amely alá rendszeresen visszajárnak a hajléktalanok.

Épül, szépül az egykori Alkotó ház

Ahogy a Maros utca felől megközelítettük a Bertalan híd alját, meglepő látvány tárult elénk: a tavaly még teljesen elhagyatottan és lepusztultan álló egykori Alkotóház új köntösben pompázik a híd mellett. Utassy István, az egykori Árboc utcai alkotóház tulajdonosa, az Euroll Szeged Kft. ügyvezető igazgatója a

Délmagyarnak elmondta,

terveik szerint júniusra elkészül az épületfelújítás, de hogy addigra az új közművek is elkészülnek-e, az más kérdés. Vannak már terveik az épület hasznosítására, de azok egyelőre nem nyilvánosak.

Teljesen megújul az egykori Alkotóház az Árbóc utcában (Fotó: Kovács Ferenc)

Már a madár se jár erre

Tavalyi terepszemlénkkor

a galambok uralták a területet. A madarakat egy idős bácsi etette, aki saját elmondása szerint rendszeresen visszajárt a hídhoz, hogy hobbijának hódoljon. Egy év elteltével nyomát se látni a galamboknak, talán elszoktak innen, de az is lehet, hogy

a belváros egyik elhagyatott épületébe költöztek.

Szemét nincs, hajléktalan van

A Bertalan híd alja sokáig a szemetelők és a hajléktalanok Mekkája volt, ez a helyzet csak részben változott. Egy évvel ezelőtt az elhajított feles üvegek közt éktelenkedő, összetört televízió nyújtotta a legfőbb látványosságot, most azonban két matracot és egy pokrócot leszámítva nem találtunk oda nem illő dolgot az átkelő alatt.

A matracok arra utalnak, hogy a hajléktalanok rendszeresen visszajárnak a híd alá (Fotó: Kovács Ferenc)

Az egyik járókelőtől aztán megtudtuk, hogy a matracok pontosan miért is hevernek az egyik pillér mellett: - Ez bizonyára azé a hajléktalané, aki esténként szokott ide visszatérni – mesélte az arra járó Piroska néni. – Egyszer elmondta a nevét, de már elfelejtettem. Jámbor ember, szoktam neki adni pár forintot mikor erre járok. Mindig illedelmesen megköszöni, nem úgy, mint azok, akik a belvárosban koldulnak – tette hozzá az idős hölgy.

A gyújtogatás óta tilos parkolni

Sokáig előszeretettel parkoltak az emberek a Bertalan híd alá,

két évvel ezelőtt

azonban sajnálatos módon tűz ütött ki az átkelő alatt, azóta pedig a korábban ingyenes parkolóként használt területre tilos behajtani. Erre még egy jól látható KRESZ tábla is figyelmezteti az autósokat. A gyújtogatás nyomai még a mai napig láthatóak a hídon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.