Közélet

Embereket kénytelen elbocsátani a brutális telekadóval sújtott szegedi cég

Embereket kénytelen elbocsátani a brutális telekadóval sújtott szegedi cég

2019. május 2., csütörtök
Embereket kénytelen elbocsátani a brutális telekadóval sújtott szegedi cég

Egy agráripari céget is telekadó fizetésére kötelezett a szegedi önkormányzat. A cég képviselője elárulta, a kedvezőtlen időjárással együtt a telekadó végzetesen kellemetlen helyzetbe hozta őket.

Lapunk rövid időn belül a második olyan cégről szerzett tudomást, amelyet a csőd szélére sodort a szegedi önkormányzat telekadós gyakorlata. A hét elején egy családi vállalkozásról

cikkeztünk,

akiknek elképesztő,

12,5 milliós telekadót szabtak ki

. Ők most a bírósági felülvizsgálati beadvány elbírálását várják. Ám nem ez az egyetlen cég, amely pórul járt Szegeden.

"Szóltak, hogy fizetni kell!"

"Meglepődtünk, mint Riska" – fogalmazott első reakciójáról egy agráripari cég képviselője, akit telefonon értünk el csütörtökön. A korábban a családi vállalkozás által megosztott előzményekhez hasonlóan alakult az agráripari cég története is a telekadó kapcsán. Az adókötelessé tett területek ebben az esetben is szérűskertként voltak dokumentálva, nagy részükkel 25-30 éven át nem foglalkoztak, adó és költség formájában sem jelentek meg. "Ezután néhány éve szóltak, hogy fizetni kell utánuk, kivéve akkor, ha épület áll rajta. Emiatt kényszerűségből ki is alakítottunk ott egy négy négyzetméteres kis épületet. Kijöttek, leellenőrizték, ezután nem kellett fizetni.

A következő év tavaszán módosították a helyi telekadó rendelet ránk is vonatkozó részét és megtudtuk, hogy most már minden olyan négyzetméter után kell fizetni telekadót, ahol nincs épület. Ha így nézzük, egy 2000 négyzetméteres terület négy négyzetméterrel való lecsökkenése szinte semmit sem jelent" – idézte fel.

A mezőgazdasági céget azért éri különösen súlyosan a telekadó, mert az idei év száraz időjárása miatt nem számítanak jó termésre. A cég képviselője elárulta, hogy a kukoricában, a napraforgóban és a cirokban még bíznak, de az már eldőlt, hogy a repce nem kapott elég csapadékot. "Ez a telekadó mindenféleképpen olyan negatív tényező, amit kivédeni nem tudom hogyan tudunk, mert a cégünk pénzügyi helyzetét ez jelentősen befolyásolja.

Néha az ember vagdalkozik, hogy elküldünk 3-4 embert és jelentkezzenek valahol, ahol sorba lehet állni. De akkor azoknak mondja az ember, hogy menjenek el munkát keresni, akik nyugdíj előtt eltöltöttek itt 40 évet? Nem könnyű.

A ránk kivetett telekadó tehát 3-4 ember munkabérét, azaz nagyságrendileg 5 millió forintot teszi ki" – részletezte hogyan érinti a céget a telekadó.

Bíróságra mennek

Jogi úton próbálják védeni magukat – tudtuk meg, ám a beadványok késedelme és hiányosságai miatt az eddigi kísérleteket elutasították. "Azt akarom, hogy a földhivatali formáknak megfelelően fásult legelővé nyilvánítsák, de ez is csak a jövő évre fog eldőlni, a kifizetett pénzt pedig nehezen lehet visszaszerezni" – árulta el.

"Lehet, hogy van igazság a telekadóban, de a ránk szabott mértékét sokallom, mert nehéz az évjárat és másra kellene koncentrálnunk" – fejezte ki csalódottságát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.