Közélet

Undorító: zöld víz folyik a szőregi csapból

Undorító: zöld víz folyik a szőregi csapból

2019. április 16., kedd
Undorító: zöld víz folyik a szőregi csapból

Darabos, büdös vizet engedett egy szőregi lakos a csapból – ez látható azon a felvételen, melyet egy Facebook-csoportban tettek közzé. A jelenséget a vízhálózat mosatása okozhatja, eközben a felhasználók azon háborognak, hogy a rossz minőségű vizet is kifizetteti velük a szolgáltató. Vízmű szerint a szolgáltatott ivóvíz minősége megfelel a kormányrendeletben megadott határértékeknek.

"Fél éves kislányomnak engedtem a fürdővízét és ez jött a csapból. Szennyvíz. Iszonyat büdös volt. Már 2 éve heti szinten kicsit büdös a víz, vannak benne darabok, sár jön, de eddig még szennyvízzel nem találkoztam. Ez már több a soknál. Amióta megtörtént ez a "korszerűsítés", azóta Szeged egyes területein megszűnt az ivóvíz, mint olyan. Helyette van szürkevíz, amiért ivóvíz árat fizetünk és vehetjük mellé literenként 60 forintért az ásványvizet. Meddig maradhat ez így?" – ezzel a szöveggel tette közzé videóját egy szegedi férfi egy Facebook-csoportban.

A videóban jól látható, hogy a műanyagkádban zöld lé kavarog, miközben tusból engedik a vizet. Több hozzászólóban felmerült, hogy a rózsa szűrőjén hogy juthattak át darabok, de mások is jelezték: hasonló minőségű víz van náluk is. Viszont egy másik hozzászóló azt is írta, hogy ugyanabban az utcában található háztartásában tiszta ivóvizet engedtek a csapból. Ennek ellenére az egyik szőregi felhasználó folyamatosan büdös vízről írt: "Nálunk van vízszűrő, amit igen sűrűn kell tisztítani. Így nem mocskos a víz ami a csapból jön, viszont undorítóan büdös, záptojás és pocsolyaszag keveréke. Már egy éve nem iszunk csapvizet. Nem mérgezem sem magunkat sem a három gyerekem. A fene tudja mit szednének össze belőle, amitől akár betegek is lehetnek. Ha nem most majd később. Addig marad a gallonos víz" – írta.

A kommentelők között sokan azzal állítják párhuzamba a jelenséget, hogy mindeközben a kifolyt vizet ugyanúgy ki kell fizetni.

"De ha csúszik az ember a be fizetéssel akkor egyből meg találnak, viszont az, hogy tegyenek is valamit a víz minőségéért azt már nem" – szólt hozzá egyikük.

A Szegedi Vízmű a napokban tájékoztatott arról, hogy a vízhálózat mosása miatt romolhat a szolgáltatás minősége. "A mosatás időtartama alatt (9 és 15 óra között) átmeneti nyomáscsökkenés és vízhiány következhet be, és a víz zavarossá válhat. A víz – ülepítés után – fogyasztásra alkalmas, de a vízmű munkatársai javasolják, hogy az érintett időszakban, a munkálatok megkezdése előtt, vételezzenek szükségleteiknek megfelelően ivóvizet. Kérjük a lakosságot, valamint az érintett területek intézményi és ipari fogyasztóit, hogy a jelzett időszakban vízfelhasználással üzemelő háztartási gépeik, műszaki eszközeik üzemeltetésére fokozott figyelmet fordítsanak!" – írták közleményükben. A cégnek elküldtük kérdéseinket az eset kapcsán, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket. Korábban portálunk is cikkezett a városrész

gyenge minőségű vízéről

. “Sziasztok! Többszöri bejelentésünkre sem történt változás a víz minőségével. A szűrőnket óránként kell takarítani, különben a lerakódástól nincs víznyomás. Szeretnénk erre megoldást kapni, hiszen a vízből nemhogy inni, de lassan fürdeni sem merünk. Ha valakinek van bármilyen ötlete hogyan tudnánk összefogni kérem jelezze. Esetleg ne fizessünk vízszámlát, amíg ez a helyzet így marad?” – írta egy elégedetlen szőregi lakos tavaly novemberben. UPDATE: Válaszolt megkeresésünkre a Szegedi Vízmű. Azt írják, hogy "a szolgáltatott ivóvíz minősége megfelel a 201/2001. (X.25.) Korm. rendeletben meghatározott határértékeknek, fogyasztásra alkalmas, az egészségre nem ártalmas."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.