Közélet

Vizet mindenkinek! – nyílt nap a szegedi víztoronyban

Vizet mindenkinek! – nyílt nap a szegedi víztoronyban

2019. március 22., péntek
Vizet mindenkinek! – nyílt nap a szegedi víztoronyban

A Víz Világnapja alkalmából megnézhették az érdeklődők, hogyan fest a szegedi víztorony belülről. A hagyománnyá vált eseményen ilyenkor több ezren látogatnak el a műemlék védelem alatt álló épületbe, ami 1904-óta ejti bámulatba a szegedieket.

A szegedi víztorony másodikként épült Magyarországon, megvalósítása a 20. század elejének hatalmas és bravúros vállalkozása volt. A növekvő vízigény kielégítésére a város magas- és alacsonynyomású vízvezetéki csőhálózat kiépítését határozta el. Ennek részét képezte a három fabéléses artézi kút által táplált víztorony. A szegedi építményt még a háborúk sem károsították meg, de 2005-ben azért komoly felújítási munkálatokon ment át a létesítmény.

Kilátás a Víztoronyból. Kép: Kovács Ferenc

„Nem először vagyok itt, már tavaly is megnéztem a Víztornyot, nem tudom megunni. Szerencsére nem félek a magasban sem, ezért szívesen nézem a szegedi házak tetejét. Nagyon tetszik az épület, a papírt amit itt osztogatnak pedig hazaviszem, hogy anyuék is megnézzék.” – meséli élményeit Ékes Bertalan, aki negyedik osztályos a Rókusi iskolában.

A Víztorony a Víz világnapján tárja ki a kapuit a látogatói előtt. A célja az, hogy felhívják a szervezők a figyelmet a vízre, és betekintést engedjenek a vízellátás hátterébe. Évről – évre ezen a napon fognak össze a vízzel kapcsolatos szervezetek, mint a Vadaspark, a Fűvészkert, vagy az Ativizig, hogy nagyobb hangsúlyt adjanak ennek a fontos napnak.

„Most három napig, péntektől vasárnapig lehet ingyen bemenni a szegedi víztoronyba. A Víztorony tetejéről a kilátás fantasztikus, és ehhez még dukál, hogy gyönyörű időnk is lesz a hétvégére. Ez az egyik programunk, a másikra regisztrálni kellett. A 3-as számú ivóvíz tisztító telepünket is megnyitottunk, hogy betekintést engedjünk abba, hogy milyen anyagoktól kell megtisztítani a vizet, hogy az ihatóvá váljon.” – mondja Balaton Krisztina, a Szegedi Vízmű kommunikációs vezetője.

Gyönyörű a panoráma. Kép: Kovács Ferenc

Az idei jelmondata a Víz Világnapjának az, hogy vizet mindenkinek! Ehhez az kell, hogy a vízre úgy vigyázzunk, mint ahogy magunkra is. „Óriási szerencsénk van, hogy csak megnyitjuk a csapot és nekünk van vizünk. Ugyanez Afrikában, vagy Alaszkában elképzelhetetlen. A másik probléma a klímaváltozás. Az édesvíz készletek nagy része jég formájában van jelen a sarkvidékeken, és ha ez a jég elkezd olvadni, akkor hatalmas mennyiségű ivóvíz vész kárba.” – sorolja az odafigyelés fontosságának indokait Balaton Krisztina. Azt fontos tudatosítani, minden ember figyelme fontos. Ha szépen lassan mindenki szemléletet vált, és nem pazarol, nem dobja el az üres üvegeket, akkor van esélyünk arra, hogy még sokáig engedhessünk vizet a csapból.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.