Közélet

Nem rohamozzák a hajléktalanszállókat

Nem rohamozzák a hajléktalanszállókat

2018. október 29., hétfő
Nem rohamozzák a hajléktalanszállókat

Tíz napja lépett érvénybe az életvitelszerű közterületen tartózkodást tiltó szabályzás, ennek nyomát azonban Szegeden egyelőre nem látni. A rendőrség adatai alapján Csongrád megyében eddig nem indult szabálysértési előkészítő eljárás, de a nappali melegedőbe sem járnak többen.

"Egész nyáron állt a bál a belvárosban, hugyoztak, szartak a hajléktalanok a nyílt utcán a központban. Ezt csak mi városlakók vesszük észre? Ott a torony alatt ez nem tűnik fel?"

– háborgott olvasónk, Darvas Gábor nekünk címzett levelében. Ahogy azt megírtuk, a hosszú hétvégén megteltek Szegeden a hotelek és panziók, olvasónk is vendégeket fogadott. "Nekem is voltak vendégeim. A városban a szemetet, lehullott faleveleket kellett kerülgetnünk. Ez még a kisebb probléma. De hogy a Kárász után végigsétálva az agresszív kéregetők hada zaklasson, azt már nem viselem el" – fogalmazott olvasónk, akinek társasága egy kávét és egy sört nem tudott nyugodtan meginni. "Beültünk egy kávéra és egy sörre, rágyújtott az ismerősöm.

Abban a pillanatban ott termett egy igen koszos ember, benyúlt az asztal közepére és vitte a cigit.

Megkérdezni sem lett volna értelme, hogy mit csinál, mert a világát nem tudta, olyan részeg volt" – idézte fel a kellemetlen élményt Darvas Gábor.

Illusztráció! (Fotó: SzegedMa)

Nem rohamozzák a hajléktalanszállókat

Megkerestük a Máltai Szeretetszolgálatot. Tőlük megtudtuk, hogy a rendelet és a közelgő krízisidőszak miatt tovább tartanak nyitva, de forrásunk szerint "nem igazán" járnak többen hozzájuk, mint előtte. Cikkünk írásakor megkérdeztük a rendőrséget is. Válaszuk szerint csak országos szinten tartják nyilván az eseteket, és tíz nap alatt 206 esetben történt felszólítás, valamint 5 szabálysértési előkészítő eljárás kezdődött – ezek közül egyik sem Csongrád megyében.

Miért kaphat valaki felszólítást?

A hajléktalanrendelet október 15-én lépett érvénybe. Ennek értelmében tiltott a közterületeken való életvitelszerű tartózkodás, amely először rendőri figyelmeztetést ér, viszont ha 90 napon belül valakit háromszor figyelmeztetnek, azzal szemben szabálysértési előkészítő eljárást indítanak. Erre a közterületen való tartózkodás körülményeiből vagy a magatartásból lehet következtetni.A szabálysértés miatt pénzbírság nem szabható ki. A bíróság elé állítás érdekében a szabálysértőt a rendőrségre kell előállítani, meg kell hallgatni és szabálysértési őrizetbe kell venni. Ezt követően a hajléktalan nyilatkozhat úgy, hogy közérdekű munka végzését vállalja, így az őrizet ideje alatt foglalkoztathatósági szakvéleményt szerez be az előkészítő eljárást lefolytató szerv. Viszont ha nem vállalja, akkor elzárás szabható ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.