Közélet

Az ÁSZ szabálytalanságokra hivatkozva felfüggesztette a HÖK támogatását

Az ÁSZ szabálytalanságokra hivatkozva felfüggesztette a HÖK támogatását

2018. szeptember 28., péntek
Az ÁSZ szabálytalanságokra hivatkozva felfüggesztette a HÖK támogatását

Nyolc egyetemi hallgatói önkormányzat, köztük a szegedi EHÖK támogatását függesztette fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) – közölték pénteken.

Az ellenőrző szerv 2013 és 2016 között vizsgálta meg a hallgatói önkormányzatok működését és úgy találta, hogy ez idő alatt szabálytalanul alakult meg nyolc önkormányzat, köztük az SZTE EHÖK is, ígya törvényben biztosított jogköreik használatának feltételei nem állnak fenn. Az ÁSZ közlése szerint ezen felül megállapították, hogy a képviselőket a hallgatók 25 százalékának kellett volna megszavaznia, viszont ez nem történt meg, így a hökök működése, döntéshozatala szabálytalan. A szerv úgy találta, hogy szabálytalanul költötték el a számukra biztosított milliárdokat a vizsgált években, gazdálkodásuk nem volt átlátható. Emellett a hökök többségének még érvényes alapszabálya sem volt. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatán kívül a Testnevelési Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem, a Kaposvári Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, illetve a Szent István Egyetem, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói érdek-képviseleti szerveinél állapítottak meg szabálytalanságokat. Viszont a hallgatói önkormányzatok nem önálló jogi személyiségek, így az egyetemeket nevezte meg az ÁSZ. A támogatások felfüggesztése miatt azonban nem érinti hátrány a hallgatókat a számvevőszék szerint, mivel az állam a hallgatói normatíva 1 százalékát függeszti fel, ezt a több százmilliós tételt pedig az önkormányzatok a saját működésükre fordították. Ezzel együtt felszólította a számvevőszék felszólította az egyetemeket, hogya hallgatói önkormányzatok törvényes működésének biztosítása érdekében intézkedjenek és erről tizenöt napon belül írásban tájékoztassák az Állami Számvevőszéket.Amennyiben a hallgatói önkormányzatok törvényes működése helyreállt, az Állami Számvevőszék kezdeményezi a Magyar Államkincstárnál a támogatás folyósítása felfüggesztésének megszüntetését.

Kérdéseinket elküldtük a höknek, amint választ kapunk, frissítjük a cikkünket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.