Közélet

Szegeden is éttermek zárnak be, mert nincs minőségi szakember a piacon

Szegeden is éttermek zárnak be, mert nincs minőségi szakember a piacon

2018. június 17., vasárnap
Szegeden is éttermek zárnak be, mert nincs minőségi szakember a piacon

Vajon lassan hiányszakmának minősül a szakács is a napfény városában? Az elmúlt hetekben több étterem is bezárt Szegeden és környékén, mi pedig utánajártunk, mi okozhatja, vagy okozhatta a problémát.

Szinte bekapcsolni sem lehet úgy a televíziót, hogy ne főzzenek valamelyik csatornán. A klasszikus receptdiktálós műsorok mellett már amatőr vagy éppen profi szakácsok, celebek versenyeznek egymással- ki főz finomabbat. Az internetet is ellepték a jobb-rosszabb szakács blogok és vlogok - akad aki komoly karriert csinált abból, hogy egy egyszerű paprikás krumplit főzött meg sziporkázó poénokat szórva elkészítése közben. Mindeközben azt hallani, hogy a Balaton mellett nincs szakács aki megbízhatóan dolgozna- a minőség olykor háttérbe szorul, elég ha az alapokat stabilan hozza. Szegeden az utóbbi időben a Gödör és Fa Villa is feladta a küzdelmet és tegnap este-

ahogy azt a SzegedMA is megírta

- a Széchenyi téri Anyám tyúkja is facebook oldalán jelentette be, hogy vége, bezárnak. Az ok: nincs szakember.

"Az utóbbi fél évben fontolgattuk a bezárást, de most vasárnap teljesen világossá vált, hogy a munkaerő kínálat területén tapasztalt negatív változások nem fognak egyhamar javulni. Képtelenség olyan megbízható, lojális, szakmailag felkészült szakembereket találni, akikre a mi koncepciónkat lehetne alapozni."- írták az Anyám tyúkja tulajdonosai bejegyzésükben.

A Széchenyi tér másik felén a Szeged Étterem még kitart. Igaz az üzletvezető szerint ott sem rózsás a helyzet, bár a bezárás nem fenyegeti őket, de a munkaerőhiány ott is érződik. "Jelenleg is szakácsokat keresünk és valóban van munkaerőhiány a szakmában. Ennek oka, hogy a fiatalok egyre kevéssé vannak tisztában azzal, hogy mivel jár pontosan a szakácsok munkája, mennyit kell dolgozni egy nap. Ráadásul úgy érzik, nincsenek elégé megfizetve."- foglalta a össze a Szeged Étterem helyzetét Miklós Bence. Hozzátette, hogy a fizetés egyre kevésbé jelenthet problémát, hiszen az elmúlt egy évben emelték a béreket. A legkülönbözőbb formában hirdetnek és már nem csak Szegeden, vagy Csongrád megyében, a szomszédos területeken is keresnek szakácsot. "Sokan megijednek a 10-12 órás munkaidőtől."- summázta az üzletvezető.

Talán nem meglepő, hogy nem csak Szegeden nehéz megfelelő munkaerőt találni, a Balatonnál az akár 300 ezres havi fizetésért cserébe sem akarnak sokan munkába állni. Igyekeznek a vendéglátó helyek felvenni a versenyt a folyamatosan növekvő igényekkel, ez azonban azzal járhat, hogy fogyasztóként szembesülünk az étlapon a drágulással.

A szegedi Hansági Ferenc Szakképző iskola indít szakácsképzést. Ideiglenes felvételi jegyzékét böngészve úgy tűnik, hogy van kereslet a képzésre, hiszen 76 diák választotta csak ebben az iskolában, hogy szakácsnak szeretne tanulni. Ezen kívül a jelenlegi kilencedikesek közül 19 fő kimondottan erre a pályára készül, de akad még 81 diák az iskolában, akik valamilyen más képzéssel együtt tanulják a mesterséget: például pincér – szakács, vagy cukrász – szakács – vendéglátóipari eladó osztály is van.

Egyre inkább tévhit az is, hogy a fiatalok csak külföldi lehetőségekben gondolkoznak, ugyanis sok példa van arra is, hogy a külhonban szerencsét próbált ifjúk inkább hazatérnek látva a piac változását, hogy van lehetőség, sőt leginkább igény arra, hogy a vállalkozások megtalálják akár nagyobb fizetés mellett is a megfelelő munkaerőt. De sokan inkább pályát váltanak.

Szakácsokkal és üzletvezetőkkel beszélve a gond az lehet, hogy sokan azt hiszik, hogy elég elvégezni a iskolát- vagy még az sem kell- és máris jobbnál jobb helyek ajtajai nyílnak meg, ahol sztárséfként fogadják a fiatal pályakezdőt. Holott ha valahol, akkor ebben a szakmában elengedhetetlen a hosszú éves rutin.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.