Közélet

Mestervizsga remekekkel inspirálták a Krúdys diákokat

Mestervizsga remekekkel inspirálták a Krúdys diákokat

2017. október 17., kedd
Mestervizsga remekekkel inspirálták a Krúdys diákokat

A szemet gyönyörködtető dísztálakat a szakács tanulóknak azért mutatták be a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs programja keretében, hogy a fiatalokat motiválják, hova is lehet eljutni a szakmában.

Végigfotózta az alkotásokat

Nagy Tamás

, aki portálunknak elmondta, a főztjét már dicsérik, de jelenleg még nem tartozik az erősségei közé a szép alkotások készítése, s azért fényképezett, hogy ihletet merítsen. A Krúdy Gyula Szakképző Iskolájának tanulója megjegyezte, az iskola mellett egy halászcsárdában dolgozik is, imád ugyanis a konyhában jó társaságban dolgozni, azért is vállalt munkát, hogy minél több mindent megtanuljon a szakmáról. A mórahalmi

Fürtön Barbarától

megtudtuk, már gyerekkorában is segédkezett otthon a főzésben, s mivel nagynénje is a Krúdyban végzett, ezért döntött az iskola, s a szakma mellett. „Ezek a dísztálak engem a süteményekre emlékeztetnek igazából, és idővel én is ki szeretném próbálni ezek elkészítését” – tette hozzá. Elárulta, hogy nemcsak a szakács szakmát szeretné kitanulni, hanem egy másikat is, hogy könnyebben boldoguljon az életben.

Horváth Márk

is ámulva nézte a mestervizsgára jelentkezők dísztálait, s mint elmondta, ő most még inkább arra kíváncsi, hogy a szintvizsgája mennyire lesz nehéz. Neki az a célja, hogy kitanulja a szakmát, s külföldön helyezkedjen el egy jó nevű étteremben, ahol a tudását csiszolgathatja majd tovább, illetve természetesen a jobb fizetések közrejátszanak abban, hogy más országban dolgozna.

Bálint Ferenc

mesterszakács, a szakács mestervizsga bizottság elnöke szerint ma már hazánkban is kiváló éttermeket találhatunk, s nem feltétlen attól jó az étel, hogy mesterszakács készíti. A Forrás séfje hangsúlyozta, az elmúlt évek eredményeiből is kitűnik, hogy fel vannak a magyar szakácsok zárkózva, jó nevű éttermeink vannak, újításokat hoztak be a szakácsok, új alapanyag párosítások jelentek meg, így a mestervizsga szerinte a hab a tortán. „Akkor tud valaki jól érvényesülni, ha eléggé innovatív, meg tud újulni, s nem marad le a szakmában, ezért is kulcsfontosságú, hogy hol és kitől tanulhatnak a fiatalok” – tette hozzá Bálint Ferenc. Elmondta, hogy ötéves szakmai gyakorlattal rendelkező szakács rendelkezhet az iparkamarák által előkészített mestervizsgákra, amely több modulból áll. A kamaránál és kihelyezett séfeknél oktatáson vesznek részt a jelentkezők és a gyakorlati vizsga is több elemből áll. Ezek egyike volt a dísztálak készítése. Bálint Ferenc elmondta, szabadon választhatták ki a mesterjelöltek, hogy ki mivel dolgoztak, három húskészítményt, ugyanannyiféle köretet és mártást kellett megalkotniuk. A melegkonyhai modul pedig ötfogásos alkalmi menüsor lefőzését takarja, a mestervizsgára jelentkezők szombaton készítik el a menüt a Krúdyban. Bálint Ferenc szerint nagy szükség van a fiatalok inspirálására, akár kurzusokkal is, hogy jobban megismerjék a szakmát. „A kormány is látja, hogy a turizmusban és vendéglátásban van lehetőség, s érdemes a jelenleginél intenzívebben meglovagolni ezt, ha a jövőben ugyanis ezzel tud élni hazánk, akkor nem feltétlenül fognak a fiatalok kivándorolni és külföldön keresni a boldogulásukat” – fogalmazott a mesterszakács.

Tímár Ildikó

, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadó koordinátora portálunknak elmondta, fontos, hogy a fiatalok olyan szakmát tudjanak választani, amit később hivatásként tudnak űzni. A CSMKIK már 7-8-ik osztályosok körében is szervez pályaorientációs programokat, és a tapasztalatok szerint vannak, akik tanácstalanok, de akadnak, akiknek konkrét elképzeléseik vannak. Hangsúlyozta, a kamara mindent megtesz azért, hogy népszerűsítse a szakmákat, éppen ezért szerveznek üzemlátogatásokat is, ami megérinti a diákokat. Kérdésünkre elmondta, Csongrád megyében jelenleg mintegy 20 hiányszakma van, például műszaki, szociális, egészségügyi vagy éppen vízügyi területen, ám Tímár Ildikó tapasztalatai szinte minden területen keresik a cégek a szakembereket. A CSMKIK külön a hiányszakáknak is szentelt egy pályaorientációs rendezvényt, ezen felül október 2-ától egészen november 14-éig üzemlátogatásokat rendeznek, míg novemberben ismét bekapcsolódnak a PÁV-napokba, amelynek az IH ad majd otthont.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.