Közélet

Több mint 2 milliárd jut a Szegedi Tankerület intézményeire

Több mint 2 milliárd jut a Szegedi Tankerület intézményeire

2017. szeptember 12., kedd
Több mint 2 milliárd jut a Szegedi Tankerület intézményeire

Tizenhat oktatási intézmény megújítása már biztosan megvalósul a Szegedi Tankerületben uniós és kormányzati forrásból, csak a Radnóti-gimnáziumra 780 millió forint jut – közölte B. Nagy László, Csongrád megye fejlesztési biztosa. A kivitelezéseket úgy fogják ütemezni, hogy azok a tanév rendjét ne zavarják meg.

Jelenleg hazánk több mint 50 közoktatási intézményében zajlik fejlesztés, amelyek zömét európai uniós forrásokból valósítják meg – jelentette ki

B. Nagy László

fideszes országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos. Hozzátette, a Szegedi Tankerület mind a 40 intézménye pályázott, eddig 16-ot bíráltak el pozitívan. A politikus elmondta, három nagyobb nyertes pályázat keretében 2,12 milliárd forint összértékben indulnak fejlesztések. A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium projektje 780 millió forintot nyert, mely összegből a műemléki védettségű épület nyílászáróit cserélik ki, leszigetelik és új kazánt szereznek be. További 14, szintén a Szegedi Tankerületi Központhoz tartozó intézmény 737 millió forintot nyert el, amelyből szegedi intézményeken kívül a domaszéki, a ruzsai és az üllési iskolák fejlesztésére is jut forrás. A projekt keretében többek között 7 intézményben a tornatermeket és tornaszobákat korszerűsítik, 5 iskola sportudvara is megújul, egy tucatnyiban pedig a tantermek elavult bútorait cserélik. A Deák-gimnáziumban a nyelvoktatáshoz szükséges tantermeket korszerűsítik, 9 iskolában pedig a mellékhelyiségek újulnak meg. Energetikai korszerűsítésre is jut forrás 6 helyen, és a Szegedi Városi Kollégiumot is fejlesztik. B. Nagy László beszámolt arról is, hogy a csaknem 600 millió forintot költenek a Mórahalmi Móra Ferenc Iskolára is egy nyertes pályázat révén. Ennek keretében 8 osztályterem és további 13 szaktanterem felújítása történik majd meg, egy 21. századi tudományos laborral is gazdagodik az iskola, 4 logopédiai fejlesztő szobát alakítanak ki a tetőtérben és többek között a sportcsarnokot is modernizálják a könyvtár mellett. Ennél a projektnél a cél, hogy az iskola felkészüljön a kor követelményeinek megfelelő, 21. századi minőségi munkára.

Plesovszkiné Ujfaluczki Judit

, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója arról tájékoztatott, hogy az idei tanévet 21 fiatal kezdte meg a tankerülethez tartozó 40 intézményben. Kiemelte, hogy a szükséges kisebb-nagyobb saját erős felújítások mellett mindegyik köznevelési és oktatási intézmény pályázott nagyobb léptékű fejlesztésre. Hangsúlyozta, elsődleges, hogy a tanév rendje zavartalan legyen, így a munkálatok jó részét nem iskolaidőben fogják végeztetni. Kérdésünkre elmondta, a már nyertes projektek közül egynél költenek a beázások és födémhibák megszüntetésére, ám több iskolánál van ilyen jellegű probléma. Mint elmondta, vannak olyan intézmények, ahol az önkormányzatok pályáztak ennek orvoslására TOP-os forrásokra. Hozzátette, a tankerület iskolái már az átadás-átvétel időpontjában is rossz műszaki állapotban voltak, Szegeden például a Dózsánál a 4 kazánból 2 leállt az állami átvétel utáni hetekben, de az alsóvárosinál is hasonló gondok adódtak, amit az önkormányzattal közösen javítottak ki. Példaként arra, hogy milyen állapotban is vették át az intézményeket, Plesovszkiné elmondta, nem véletlenül költenek a Radnóti-gimnáziumra 780 millió forintot, a nyílászárók cseréjét ott már nem lehet tovább halogatni, illetve a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola is rossz műszaki állapotban van, ezért is korszerűsítik több mint 148 millió forintból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.