Közélet

Roma holokauszt: új helyet kap az emléktábla Szegeden

Roma holokauszt: új helyet kap az emléktábla Szegeden

2017. szeptember 6., szerda
Roma holokauszt: új helyet kap az emléktábla Szegeden

A Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság ülésén egyhangúan támogatták a Roma Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából, a korábban az alsóvárosi roma tanoda udvarbelső falánál avatott emléktábla utcafronti elhelyezését. A márványtábla szövegezése kiegészítést kap.

A végleges helyére, a Humán Közszolgálati Iroda Művelődési Osztálya által javasolt szövegmódosítást követően helyezik át a holokauszt roma áldozatai előtt emléket állító márványtáblát. A kulturális bizottság támogatta a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat kérését a tábla utcafronti elhelyezéséről a Rákóczi utca 11. szám alatt lévő önkormányzati ingatlan homlokzatán. A márványtáblát augusztus másodikán, a Roma Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából már elkészítették és

felavatták

egy ideiglenes helyen, az alsóvárosi roma tanoda épületének udvarra néző oldalánál. A Művelődési Osztály kérésének eleget téve, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat jóváhagyásával a már elkészült tábla szövegét módosítják, újravésik kiegészítéssel. A tábla új feliratában feltüntetik a kezdeményező nevét és a tábla átadásának dátumát is. A javaslatot azzal indokolták, amennyiben a tanoda az épületből egyszer elköltözik, akkor az eredeti szövegezéssel nem lehetett volna tudni, ki és mikor avatta az emlékezést szimbolizáló márványtáblát. Az eredeti tábla leszerelésének, újracsiszolásának, a módosított szöveg vésésének, majd az új helyre történő kihelyezésének költsége a városi önkormányzatot terheli.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.