Emléktáblával adóznak a roma áldozatok előtt

roma_holokauszt_emlektabla007kf

A második világháborúban 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra több mint háromezer romát végeztek ki az auschwitz-birkenaui haláltáborban. Szegeden emléktáblát avattak a Roma Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából, fejet hajtva az áldozatok előtt.

A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának 1972-es határozata alapján nyilvánították augusztus 2-át a Roma Holokauszt Nemzetközi Emléknapjává. Ezen a napon az Európa-szerte meggyilkolt cigányokra, romákra és szintikre emlékeznek. A tragédia 73. évfordulója alkalmából emléktáblát avatott a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat az alsóvárosi roma tanoda épületénél.

„Az 1944. augusztus 3-ára virradóra az auschwitz-birkenaui haláltáborban kivégzett több mint háromezer romára, valamint a velük együtt a második világháborúban Európa-szerte tízezrével meggyilkolt romákra és szintikre emlékezünk. A roma holokauszt nem a gázkamrákkal, hanem a kirekesztő gondolatokkal kezdődött. Az utolsó élő generáció feladata – amelynek még kapcsolata van a holokauszt túlélőivel – figyelmeztetni a jelenkort az akkori szörnyűségekre” – emelte ki Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke hozzátéve, a cigányság megbocsátott, de a tragédiát és az áldozatok emlékét sosem felejtik. Elmondta, bízik abban, a történelem nem ismétli meg önmagát.

A megemlékezésen felcsendült a roma himnusz, az áldozatokért égő mécseseket hegedűszó kíséretében helyezték el az emléktábla alatt.

4 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  4. Dolfi
  2017. augusztus 9., szerda, 08:39
  Válaszolok

  Azonnal leállni!!!! a végén még a Botkát teszik felelössé.
  A romáknak is annyi jár mint a zsidóknak, se kevesebb se több

 • '>
  3. Szegediner
  2017. augusztus 3., csütörtök, 21:56
  Válaszolok

  2. tikle
  Ez nem Botka függő kérdés.
  A Fidesz most pl. úgy akarja besegíteni Szerbiát az EU-ba, hogy nem követeli meg Szerbiától ezeknek az 1944-es szörnyűségek elismerését, a bocsánakérést, az áldozatok kollektív rehabilitálását, anyagi és jogi kárpótlását, az áldozatok házaiba betelepített idegenek hazaszállítását, a népirtás okozta etnikai viszonyok változásának a megszüntetését.
  Pedig ezek olyan fontos kérdések, amely megvalósításáig Magyarországnak blokkolnia kellene Szerbia EU csatlakozási szándékát.

 • '>
  2. tikle
  2017. augusztus 3., csütörtök, 12:56
  Válaszolok

  szegediner, amíg Botka a polgármester, soha! Szerintem erről még nem is hallott. Ezt a táblát sem Botkáék finanszírozták.

 • '>
  1. Szegediner
  2017. augusztus 3., csütörtök, 08:25
  Válaszolok

  1944. őszén a Délvidékre bevonuló szerb partizánok alsó hangon is 40 ezer magyart gyilkoltak le a legbestiálisabb módokon (agyonverés, élve elégetés, gatter fűrésztelepeken elevenem történő fűrészelés, karóba húzás, nyílt sebek besózása, megnyúzás stb.).
  Forrás: Cseres Tibor: Vérbosszú Bácskában c. könyve.

  Az ő tiszteletükre, emlékükre mikor fognak emléktáblát állítani Szegeden?