Közélet

Kakast főztek, járdát adtak át Pusztamérgesen + FOTÓK

Kakast főztek, járdát adtak át Pusztamérgesen + FOTÓK

2017. szeptember 17., vasárnap
Kakast főztek, járdát adtak át Pusztamérgesen + FOTÓK

Kiváló hangulatban, nagyszerű közösségben főzték a pörköltöt a Csongrád megyei településen. A nagy hagyományokkal bíró Szüreti Fesztivál és Kakaspörköltfőző Verseny idei kiírása immáron a huszonkettedik volt a sorban. Az esemény keretében egy felújított járdaszakaszt is átadtak.

Ízre és küllemre is bírálták a kakasokat Pusztamérgesen az idei nyár talán utolsó forró, napsütéses hétvégéjén. A főzőversenyből kimaradó szerencsésebb jószágok kakasszépségversenyen mutathatták meg előnyös oldalukat. A községben a huszonkettedik alkalommal rendezett Szüreti Fesztivál és Kakaspörköltfőző Verseny előrendezvényeként a rekordszámban, negyvenegy borral nevező tizenhét termelő vonultatta fel legfinomabb készítményét.

B. Nagy László

fideszes országgyűlési képviselő elmondta, különleges örömmel vett részt a pusztamérgesi főzőversenyen, ugyanis a kakaspörkölt az egyik legkedvesebb étele, tulajdonképpen a „gyengéje”. „Kiváló alapanyagokból, remek receptek alapján, magas főzőtudás birtokában készítették el a csapatok az ételeket. Pusztamérgesen hamisítatlan, valódi kakaspörköltekkel varázsolják el a látogatókat a helyiket. Idejük is volt a rutinra szert tenni, hiszen több mint két évtizede rendezik meg ezt a fantasztikus, hagyományos vetélkedést. Megható és megkapó az esemény igazi, semmihez sem hasonlítható közösségi hangulata, élménye is. Csaknem tíz bográcsnál kóstoltam, ezek alapján mondhatom, a zsűrinek nem volt könnyű feladata, magasra tették a mércét a versenyzők” – emelte ki B. Nagy László országgyűlési képviselő, aki hozzátette: a település a boráról is méltán híres. Egykoron a rajnai rizling volt az éltetője, a szőlő termőterülete ugyan csökkent, de még mindig fontos szerepet tölt be. B. Nagy László az esemény keretében egy fejlesztést is ünnepélyesen átadhatott. A nyár folyamán Pusztamérgesen, a Szent István utcai járdaszakasz újulhatott meg. „Pusztamérges folyamatosan épül-szépül. Ezúttal a Belügyminisztérium által kiírt pályázaton vett részt sikeresen az önkormányzat. A község több mint tízmillió forint támogatásban részesült, amelyet önrésszel kiegészítve, összesen 12,1 millió forintból újíthatták meg a Szent István utca járdáját” – ismertette az országgyűlési képviselő, hozzátéve, a tervek szerint jövő tavasszal újabb járdaszakaszt tehetnek rendbe a pusztamérgesiek. Dolgoznak továbbá azon is, hogy Pusztamérges visszakaphassa a középiskolai épületének tulajdonjogát, ehhez országgyűlési képviselőként maga is minden segítséget megad. Az állammal tárgyalnak, majd Szeged-Csanádi Egyházmegyével összefogva kívánnak eredményt elérni, hogy újra használatba vehessék az épületet, megtalálva funkcióját és feladatát, tovább gazdagítva ezzel a települést.

„Huszonkettedik alkalommal szerveztük meg programunkat, ami bizonyítja, a fesztiválnak és a főzőversenynek múltja, jelene és jövője is van, hiszen az emberek igénylik, szeretik. Idén a helyszínen tizennyolc bográcsban főtt az étel. Érdekesség, hogy nálunk nincs előnevezés, többen döntenek amellett, hogy otthonukban készítik el a kakaspörköltet, majd tálalják a rendezvényen a zsűri asztalára. Közel harminc ételt tud évről évre bírálni a grémium” – ismertette

Papp Sándor

polgármester, aki ezúttal házigazdaként nem ragadott fakanalat, és nem is zsűrizett, de nem titkolta, szintén előszeretettel főz és fogyaszt kakaspörköltet. Elmondta, büszkeséggel tölti el az, hogy ilyen hosszú évekre visszanyúló hagyományt ápolhatnak a településen. A közösségépítő fesztivál kellemes hangulatát tánc és zene koronázta meg. Az esti tűzijáték előtt koncertet adott

Nagy Feró és a Beatrice

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.