Közélet

Szijjártó: a magyar export idén elérheti a 100 milliárd eurót

Szijjártó: a magyar export idén elérheti a 100 milliárd eurót

2017. július 7., péntek
Szijjártó: a magyar export idén elérheti a 100 milliárd eurót

A magyar export elérheti idén a 100 milliárd eurót a tavalyi 93 milliárd euró után - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán pénteken a legfrissebb külkereskedelmi statisztikára reagálva.

Kifejtette: a kivitel értéke májusban közel 19 százalékos növekedéssel elérte a 9,0 milliárd eurót. A májusi kedvező külkereskedelmi adatok annak köszönhetőek, hogy a Magyarországra érkező beruházások folyamatosan rekordot döntenek, és egyre több magyar kis-, és középvállalkozás lehet beszállító a nagyvállalatok ellátási láncaiban - mutatott rá. A magyarországi beruházók által előállított termékekre nagy az igény, ezért minél több beruházás érkezik az országba, annál jobban nő a kivitel - mondta. Közölte: tavaly a magyar export minden idők legmagasabb értékére 93 milliárd euróra nőtt, az eddigi adatok alapján az első öt hónapban meghaladta a 42 milliárd eurót a kivitel, ami éves szinten 11 százalékos növekedés. Ezzel kézzelfogható közelségbe került, hogy elérje a 100 milliárd eurós exportot a magyar gazdaság az év végére. Az export GDP-hez mért aránya közel 90 százalékos, ami uniós összehasonlításban a legmagasabbak közé tartozik. Mindez azt mutatja, hogy a magyar gazdaság nemzetközi szinten rendkívül versenyképes - húzta alá. Azt is mutatja, hogy a beruházások és az export komoly mértékben meghatározzák a magyar gazdaság teljesítményét. Amíg az export 10 százalékos növekedést tud elérni, alá tudja támasztani a magyar gazdaság növekedési pályáját. Kitért arra, hogy a májusban kivitel 78 százalékát uniós tagállamokkal bonyolította az ország. A keleti nyitás politikájában kialakított együttműködések eredményei a miniszter szerint már megmutatkoznak a számokban, példaként említette, hogy a magyar kivitel az orosz piacra 24 százalékos növekedést mutat az első öt hónapban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.