Közélet

Romaest és sportbajnokságok az ÁGOTA-tábor hetedik napján + FOTÓK

Romaest és sportbajnokságok az ÁGOTA-tábor hetedik napján + FOTÓK

2017. július 28., péntek
Romaest és sportbajnokságok az ÁGOTA-tábor hetedik napján + FOTÓK
agota_tabor_csutortok_roma_est90_gs

Tovább robog a tíznapos mennyország Doboz-Szanazugon, a dinnye élvezetén túl a roma kultúra mélysége határozta meg a hetedik napot az ÁGOTA-táborban.

Folytatódtak azok a sportbajnokságok, melyek egyre inkább a végkifejletük felé haladnak a XXI. ÁGOTA (Állami Gondoskodásban Élő Fiatalok Országos Találkozója) Országos Táborban, így a futball, a pingpong, valamint a csocsó bajnokságok esetében is kezd kialakulni a végjáték. "Óriási tétmérkőzések folynak, komoly jutalmakra számíthatnak a győztesek, de természetesen mindenki nyerni fog, ugyanis a Ferencvárosi Torna Club, a MOL Új Európa Alapítvány, illetve a Rossmann cég is ajánlott fel nyereményeket" - mondta el hírportálunknak

Kothencz János

, a tábor vezetője. A sportvetélkedőkön túl váltóversenyeken mutathatták meg ügyességüket a táborozók, pihenésképpen pedig a dinnyeevésben is összemérhették tudásukat, a Vitaricum Kft. és

Acsay Lajos

vállalkozó jóvoltából minden gyermek kapott dinnyét A nap legmeghatározóbb eseményéül a romaest szolgált, ahol a család értékrendje köré építve elevenítették fel a roma hagyományokat. "Azt szeretnénk tudatosítani a családjukat vesztett csemetékben, hogy azokat a negatív, túlzó általánosításokat és előítéleteket, melyeket tapasztalhatnak, figyelmen kívül kell hagyni, nem azzal kell foglalkozni, hogy mit mondanak róluk, hanem előre kell nézni és el kell fogadni azt, hogy ők a róluk állítottakkal szemben igenis értékes és nagyszerű emberek" - fogalmazott Kothencz János. Kiemelte, hogy nem kell szégyellni a roma származást sem, mert a cigányságnak van kultúrája, nyelve, hagyománya, melyeket érdemes megismerni, ennek jegyében csodálatos tapasztalatra tehettek szert a roma esten a gyermekek, olyan közreműködőknek köszönhetően, akik évről évre egyre színvonalasabb roma esteket mutatnak be, melyeken hagyományokat elevenítenek fel, bemutatják a cigányság történetét, a nyelvi sajátosságokról tartanak bemutatót, kiegészítve rengeteg zenével és tánccal. "Célunk, hogy az állami gondozottak ezt ne egy plusz szégyenbélyegként éljék meg, hanem legyenek büszkék arra, hogy ennek a világnak is van számtalan értéke. Sok gyermek itt tesz szert valamiféle identitástudatra, itt gondolkodik el arról, hogy mit jelent a társadalmi megbélyegzésen kívül romának lenni és érdemes ismerkedni a lovári nyelvvel, zenei kultúrával és egyéb dolgokkal, melyekről itt mélyreható ismereteket szerezhettek" - közölte Kothencz János. A csütörtöki nap egyértelműen azt mutatta a tábor vezetője szerint, hogy lelkileg feltöltődnek a gyermekek, mély beszélgetések, megnyílások gazdagították a tábor eseményeit, reményt adó együttlétek határozzák meg a légkört. A tíz napos mennyország, ahogy gyerekek gyakran nevezik, valóban kézzel fogható. A tíz napos mennyország nem zárult még le, a táborozók készülnek a Ki mit tud?-ra, illetve pénteken érkezik a nyári mikulás és hoz magával háromnegyed tonna csokoládét, cukorkát, nyalókát és egyéb édességet.

A 2017. évi ÁGOTA-táborról a SZEGEDma.hu minden nap helyszíni beszámolóval, fotógalériával jelentkezik. A közel ötszáz fős táborban a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató számos gyermeke és fiatalja vesz részt. Továbbra is folyamatosan várják nevelőszülők jelentkezését a 06/20-946-0101, a 06/20-284-4727, valamint a 06/30-624-2840-es telefonszámokon!

Összefoglalónkat a tábor első napjáról

ITT

olvashatja. Összefoglalónkat a tábor második napjáról

ITT

olvashatja. Összefoglalónkat a tábor harmadik napjáról

ITT

olvashatja. Összefoglalónkat a tábor negyedik napjáról

ITT

olvashatja. Összefoglalónkat a tábor ötödik napjáról

ITT

olvashatja. Összefoglalónkat a tábor hatodik napjáról

ITT

olvashatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.