Közélet

20-30 százalékkal is nőtt az építőanyagok forgalma az első félévben

20-30 százalékkal is nőtt az építőanyagok forgalma az első félévben

2017. július 21., péntek
20-30 százalékkal is nőtt az építőanyagok forgalma az első félévben

Egyes építőanyagok forgalma 20-30 százalékkal is nőtt az első félévben a tavalyi év azonos időszakához képest - tájékoztatta a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) pénteken az MTI-t.

Az építőanyagok idei árnövekedése jellemzően 5-8 százalék körüli, vagyis lényegesen kevesebb, mint amennyivel a gyártóknál nőttek a bérek, illetve emelkedett egyes alap- és nyersanyagok beszerzési ára - idézi a közlemény

Vidor Győzőt

, a szervezet elnökét. Az égetett kerámia téglák forgalma 25-30 százalékkal bővült az év első hat hónapjában az egy évvel ezelőttihez képest. A szövetség közleménye szerint téglából nincs hiány, a gyártók szükség esetén belső gyártói importtal, társvállalatokon keresztül kezelik a keresletet, és a kapacitások bővítésére is van lehetőség, ha azt a kereslet tartósan indokolja. Az égetett cserép termékek piacán 8-10 százalékos volt a növekedés, de ez az épülő projektek műszaki készültségétől függően tovább nőhet a MÉASZ szerint. A fehér falazati termékeknél (pórusbeton-, illetve mészhomok tégla) mintegy 20 százalékkal nőtt a kereslet, ezekből sincs hiány, a kapacitások elegendőek. A polisztirol (EPS) alapú hőszigetelők iránt jelentősen, szegmensenként 30-50 százalékkal nőtt a kereslet. A magyar gyártók polisztirolból teljesen el tudják látni a hazai piacot, és fel vannak készülve az őszi szezon megnövekedett igényeire is - közölte a MÉASZ. A poliuretán (PUR/PIR) termékek előállításához a multinacionális alapanyaggyártók gyártási nehézségei miatt nincs elég alapanyag, emiatt ezeknél a szigetelőanyagoknál most 4-6 héttel hosszabb a szállítási határidő és a hiány áremelkedést is okoz a piacon - tették hozzá. A szálas szigetelőanyagoknál 20-25 százalékkal nőtt a kereslet az első félévben, ebben a családi házas beruházások és a kereskedelmi-ipari fejlesztések is szerepet játszanak. A vakolat- és építőkémiai termékeknél 20-30 százalék közötti növekedést tapasztaltak a tavalyi azonos időszakhoz képest. A közleményben kitértek arra is, hogy a piaci jelzések alapján jelenleg jelentős hiány van acéllemez radiátorokból, ennek oka elsősorban a D-ÉG radiátorgyártás idei leállítása. Emellett az acéltermékek az acél világpiaci árának évek óta tartó emelkedése miatt 4-8 százalékkal drágultak. A MÉASZ szerint a homlokzati nyílászárók piacán a nyár folyamán is kitart az év eleji lendület, 17-20 százalékos növekedés várható az előző évhez képest. A hazai nyílászáró-szektorban a géppark felújítása 70-80 százalékban befejeződött, így nincs mennyiségi és minőségi probléma. A nyílászárók legtöbbször megrendelésre készülnek maximum 4-5 hetes átfutással, vagyis nincs készletezés. A profil- és vasalatköltségek, az üvegárak, valamint a munkabérek növekedése összességében 5-10 százalékos drágulást jelentett az idén a végtermékek árában, további változásokkal azonban a gyártók nem számolnak - tette hozzá az építőanyag szövetség. A MÉASZ elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a beruházók egyre tudatosabban választanak termékeket. Jelezte ugyanakkor azt is, hogy az építési beruházások gyakran 3-6 hónapot csúsznak, leginkáb a szakipari kivitelezők hiánya miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.