Közélet

Cseles telektulajdonosokat cselezne ki az önkormányzat

Cseles telektulajdonosokat cselezne ki az önkormányzat

2017. június 21., szerda
Cseles telektulajdonosokat cselezne ki az önkormányzat
fold_arverezes02_gs

A pénzügyi bizottság is összeült a nyarat megelőző utolsó közgyűlés előtt. Sokan megpróbálnak az ingatlan- és a telekadó fizetése alól is kibújni, mostantól viszont fizetniük kell az egyiket: a drágábbat. Változtatnának a szociális bérlakások pályáztatásán is.

Nem okozott meglepetés ma sem az önkormányzat Pénzügyi és Vagyongazdálkodási bizottsága, mindent teljes összhangban, vita és kérdések nélkül szavaztak meg. Támogatták, hogy változtassanak a telekadón, ez egyrészt azt jelenti, hogy ha a kormány az érintett területet beruházási célterületté nyilvánítja, akkor az adó összege nulla forint lesz, másrészt reagáltak arra, hogy egyesek 20 négyzetméternél kisebb építmények felépítésével próbálják kikerülni mind a telek-, mind az építményadót. Ezért a hat építési övezetben a be nem épített területrészre is telekadót vetnek ki. A jövőben a két adónemből az egyiket kell megfizetni ezek esetében - a magasabb összegűt. Ettől plusz 15 millió forintot remélnek. A jövőben a szociális bérlakásra pályázók nem konkrét lakásra nyújtanák be igényüket, hanem pontszámaik nagysága után, a jogos igényeik figyelembevételével kaphatnának, választhatnának lakást. A pályázó szociális helyzetére nagyobb hangsúly kerül a jövőben, a jövedelmére viszont kisebb. Szabadabb döntési kompetenciákat kapna mind a pénzügyi bizottság, mind az IKV. Az ügyhöz kapcsolódó, Szentistványi István által jegyzett módosító indítvány viszont napirendre sem került tudósítónk szerint. A baloldali képviselő a szocialista politikusok figyelmét egy szociális problémára hívta fel a dokumentumban, ugyanis az átmenetileg jogcímnélküli lakosok hiába teremtik elő a pénzt nagy nehézségek árán, ha rögtön – számukra - nagy összegű óvadékot kell előteremteniük. Azt kérte, hogy az érintetteknél engedjék el ezt, s csak a lakbért kelljen újra fizetniük. 171 fő szegedire terjesztenék ki kedvezményes bérletvételi lehetőséget. Ők azok, akik tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermeket ápolnak, s ápolási díjként 29 ezer és 53 ezer forint közötti összeget kapnak. A döntés értelmében ők is jogosultak lennének kisgyermekes havi bérletre. A 72A néhány járata megállna a jövőben az ELI-nél munkanapokon reggel és késő délután, kora este, ugyanis erre dolgozói igény mutatkozott, emiatt a 79H menetrendje is részben módosítaná. Elfogadták a sportcsarnok építése kapcsán az államnak szabott

feltételeket

és nem változott a véleményük Szegedi Távfűtő Kft. élére

javasolt

Kóbor Balázsról

sem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.