Közélet

A DÉMÁSZ évente több tízmillió forintot költ madárvédelemre

A  DÉMÁSZ  évente több tízmillió forintot költ madárvédelemre

2017. május 26., péntek
A  DÉMÁSZ  évente több tízmillió forintot költ madárvédelemre
golya_demasz_madarvedelem

Speciális hálózati védőszigeteléssel és fészekmagasítók kihelyezésével védi a madarakat a DÉMÁSZ. 2017-ben 17 helyszínen látják el madárvédő burkolattal a 20kV-os hálózatot az áramszolgáltató munkatársai.

A Nemzeti Közművekhez tartozó DÉMÁSZ felelős villamosenergia-szolgáltatóként elkötelezett a környezetvédelem mellett. A DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. munkatársai a következő napokban Csengődön szerelnek fel egy olyan speciális fészektartót a Dózsa György utcában álló villanyoszlopra, amely megvédi az ott fészekrakásra készülő gólyapárt az áramütéstől. A településre visszatérő madarakra egy helyi lakos hívta fel a DÉMÁSZ munkatársainak figyelmét, akik a Kiskunsági Nemzeti Parkkal együttműködve rövid időn belül intézkedtek a gólyák biztonságos otthonteremtéséről. Az áramütés okozta madárelhullások csökkentése érdekében már mindennapos az együttműködés a nemzeti parkok szakembereivel és a Magyar Madártani Egyesülettel. A DÉMÁSZ csatlakozott az „Akadálymentes égbolt” programhoz, amelynek keretében 2020-ig fokozatosan történik a madárvédett hálózat kiépítése. Jelenleg több mint 500 km védőburkolással ellátott, úgynevezett madárvédett hálózat található a DÉMÁSZ szolgáltatási területén. Az új építésű középfeszültségű hálózatok többsége pedig már földkábeles, amely már nem veszélyezteti a madarakat. A folyamatos egyeztetéseknek köszönhetően a nemzeti parkok munkatársainak javaslata alapján zajlik a megelőző munka: a kijelölt villanyoszlopokra helyeznek el fészektartót, szárnyterelőt és madárkiülőt az áramszolgáltató munkatársai a jövőben, több 10 millió forint értékben. A madarak vonulási irányát figyelembe véve a veszélyes vezetékszakaszok olyan védőszigetelést kapnak, amelyek megakadályozzák, hogy a madarak áramütést szenvedjenek. 2017-ben 17 helyszínen látják el burkolattal a kijelölt 20 kV-os hálózatszakaszokat a szakemberek és 50 gólyafészek magasító felszerelése is szerepel a tervekben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.