Közélet

Hencz Péter: Elhallgatott történelem, elhallgatott gyalázat

Hencz Péter: Elhallgatott történelem, elhallgatott gyalázat

2017. február 28., kedd
Hencz Péter: Elhallgatott történelem, elhallgatott gyalázat
Hencz_Peter

Most zárult le a Szovjetunióba hurcoltak emlékéve, melynek során sok mindent megtudtunk a gulágok szörnyűségeiről. Keveset hallottunk a hazai hadifogolytáborok borzalmairól.

Magyarországon 1944 őszétől, a front Nyugat felé vonulásával párhuzamosan, sorra alakultak a hadifogolytáborok, elsősorban a megszálló Vörös Hadsereg, valamint a vele szövetséges bolgár és román haderő irányítása és őrizete alatt. Felügyeletük a szovjet titkosszolgálat, az NKVD feladata volt, akik döntöttek a foglyok további sorsáról. Csak a trianoni Magyarország területén több mint 50 gyűjtőtábor volt, melyekben táboronként 1 000-40 000 , összesen 6-700 000 fogvatartott volt, kiknek 8-10 %-a, mintegy 50-70 000 meghalt. Szegeden és környékén öt fogolytábor volt. A foglyok többségét Budapestről hozták, egyharmaduk-felük az utcán összefogdosott, vagy a lakásukról elhurcolt civil volt, egy rövid, 2-3 napos munka, un. málenkij robor ígéretével. 70-80%-uk magyar volt. A gyűjtőtáborok végső célja a Szovjetunióba való deportálás rabszolgamunkára. A tervezett kiszállítás alatt 80 000, a Szovjetunióban további 300 000 pusztult el. A szovjetek sokszor dicsekedtek, hogy míg a németek agyonlövik foglyaikat, ők halálukig dolgoztatják őket. A gyűjtőtáborokban minden képzeletet felülmúló embertelen körülmények, hiányos táplálkozás és öltözködés, az egészségügyi ellátás elégtelen volta miatt tömegesen haltak meg a foglyok fertőző betegségekben, éhhalált szenvedtek, megfagytak, agyonverték őket, vagy öngyilkosok lettek. A menekülni próbálókat agyonlőtték. A halottakat jeltelen tömegsírba temették, vagy csupán szeméttel fedték be. A halottakat az utcáról, lakásukról elhurcolt civilekkel „pótolták”. A borzalmakról évtizedekig tilos volt beszélni, a laktanyák területére belépni sem lehetett. Még az elhunytak hozzátartozói sem mertek érdeklődni. Ideje, hogy fejet hajtsunk emléküknek! „Facere magna et pati fortia hungarikum est.””Nagyot alkotni, nemesen szenvedni, magyar tulajdonság.” (A szegedi Fogadalmi templom felirata, mely XI. Pius pápától származik.)

Hencz Péter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.