Közélet

Szegedi közgyűlés: karácsony előtt is egymás torkának ugrottak + FOTÓK

Szegedi közgyűlés: karácsony előtt is egymás torkának ugrottak + FOTÓK

2016. december 16., péntek
Szegedi közgyűlés: karácsony előtt is egymás torkának ugrottak + FOTÓK
varisi_kozgyules18_gs

A szocialisták botrányt provokáltak az iskolák működtetése állami átvételének kapcsán, a fideszes képviselők erre elhagyták az üléstermet az év utolsó közgyűlésén. Döntöttek a 25 ezer forintos szülési támogatás bevezetéséről, az elektromos autók ingyenes parkolásáról viszont nem is tárgyaltak.

12.22:

Az ülés véget ért. Köszönjük a figyelmet!

12.20:

A költségvetés 3. számú módosítása 18 igen, 3 nem és 8 tartózkodás kíséretében megy át, 20 igen, 2 nem és 7 tartózkodás érkezik az átmeneti gazdálkodásról szóló rendeletre. A Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás által megvalósított hulladékgazdálkodási rendszer keretében tervezett KEHOP-3.2.1. pályázatban való részvételről 23 igennel döntenek 6 jobboldali tartózkodás (Fidesz-L.É.T. és Póda Jenő) mellett, Botka értetlenkedik, mert ezt a projektet - mondja - a kormány valósítja meg.

12.16:

A települési támogatásokról szóló rendeletnél 12 igen és 17 tartózkodás mellett utasítják el Hüvös László, 11 igen és 18 tartózkodás mellett Szentistványi István módosítóját, 29 igennel, egyhangúlag támogatják végül a szülési támogatás bevezetését.

12.15:

Következik a szavazás. Mind a 29 képviselő a teremben most.

11.58:

Lassan a végére is érünk, mivel ugyebár Tóth Péter egyéni előterjesztéseit nem vették napirendre. Zárt ülés.

11.56:

Haladunk tovább a következő napirendi pontokkal, átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet, ingatlanok ügyei, pályázati kérdések, nincs hozzászólás.

11.54:

Tóth Károly (MSZP) cáfolja Póda Jenő kijelentéseit, szerinte komoly útfelújítások történtek a városban, ezeket szívesen meg is mutatná a kereszténydemokrata képviselőnek.

11.52:

Nagy Sándor alpolgármester a város előkészítő tevékenységét emeli ki a gyálaréti Holt-Tisza kormányzatilag támogatott rehabilitációját illetően. Hüvös László emlékeztet, ez a projekt nem szerepelt Botka László eredeti listáján, a Fidesz-KDNP kezdeményezésére került ez a sorba, ő maga volt az előterjesztő mint a körzet képviselője.

11.47:

Póda Jenő azt állítja, Szeged útállománya az idei évben tovább romlott, ez is érzékelteti, nagy számok hiányoznak a költségvetésből, amit a városvezetésnek kellene megszereznie a kormányzattól.

11.43:

Nagy Sándor alpolgármester megjegyzi, sem rosszabb, sem jobb az együttműködés a kormányzattal az európai uniós források felhasználásának terén, mint más nagyváros esetében.

11.41:

Tóth Pétert lenyűgözi, hogy Orbán Viktort valódi Messiásként várja a szegedi Fidesz.

11.37:

Póda Jenő úgy fogalmaz, ez a "pangás költségvetése", és 2017 sem hoz majd dinamikus fejlődést Szeged életében. Csak egy komoly beruházás áll előkészítgetés alatt, a fedett uszoda, de azt már több mint tíz éve ígérgetik. Fontosak az iskolák, lakóépületek felújításai, de egy komoly múlttal rendelkező, szép jövőre predesztinált városnak többre kellene törekednie. Tízmilliárdos nagyságrendben maradtak el forrásai a városnak, ennek pedig az az oka, hogy az MSZP-s városvezetés nem partner a kormányzattal való normális párbeszédben.

11.33:

Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke kap szót. Megköszöni az éves támogatást, a közösségi ház tetőszerkezetének felújítását, a belső tér növelését.

11.32:

Rendes, tisztességes, folyamatos támogatás kell a rászorulóknak, nem pedig egyszeri Mikulás-csomag - így Szentistványi István.

11.28:

A 2016. évi költségvetés módosításáról beszél Szentgyörgyi Pál. A fedett uszoda önrészére létrehozott alapba - tudjuk meg - újabb források kerülnek, és alapot képeznek a TOP-os fejlesztése önrészéhez is (iskolák, óvodák, bölcsődék, rendelőintézetek felújítása, energetikai korszerűsítése, Liget-projekt stb.). A tervezett fejlesztések összértéke 7,7 milliárd forint.

11.23:

A legszegényebb szegediek nem 25 ezer forintot kapnak a várostól, hanem sokféle jogcímen részesülnek támogatásból - replikázik a polgármester, aki szerint vérlázító, hogy Szentistványi szociálisan érzéketlennek nevezi őt vagy az önkormányzatot. Ismét kiemeli, annyi pénz van ilyen célokra, amennyit a város ki tud gazdálkodni, Szegeden például az az 500 millió, amit a korábbi pazarló céges gazdálkodást követően vissza tudtak szerezni.

11.21:

Szentistványi István szerint minden település egyenrangú, maga dönt arról, mennyire érzékeny szociálisan, mennyit szán büdzséjéből erre a területre. Az sem lehet érv az alacsonyabb szülési támogatásra, hogy Szegeden több gyermek születik, mint Makón vagy Csongrádon, hiszen a költségvetések mérete is eltér - világít rá. Egyúttal módosítóban javasolja, a lakhatási támogatás legérzékenyebb sávját emeljék meg, a legnyomorúságosabb háztartások kaphassanak többet.

11.18:

Hüvös László ismerteti a KDNP-frakció módosítóját: kezdeményezik, hogy a szülési támogatásban azok is részesülhessenek, akik 2016. június 15-e után hozták világra gyermeküket (ennek indoka, hogy a kérelem benyújtási ideje amúgy hat hónap lesz).

11.15:

Szentistványi István megérti, hogy Botka László ideges a felvetései miatt, hiszen azok éppen a valódi baloldali politika lényegét, az azoktól való eltérést világosítják meg. Az átmeneti támogatásokat - mondja - elképesztően alacsonyan tartja Szeged, más városoknál sokkal magasabb a keret, akár hat-hétszerese az itteninek. Persze meg lehet azt tenni, de akkor ne mondja a polgármester, hogy szociálisan érzékeny. A 400 millió is "nyamvadt összeg" az egész büdzséhez képest - jelenti ki.

11.11:

Kothencz János (Fidesz-L.É.T.) arról szól, hogy képviselői tapasztalata alapján életszerű és fontos a szülési támogatás - az ikrek esetében a többszörös segítség különösképpen jelentős. Ő is úgy látja, a kezdeményezés szerves egységben áll a kormányzat családpolitikájával. Hozzáfűzi, a jelenlegi kormányzat törekvései összehasonlíthatatlanok például a Gyurcsány-kormány minisztere, Szűcs Erika nevével fémjelzett sehová sem vezető, máig rossz emlékű elképzelésekkel...

11.10:

Botka szerint Szentistványi Istvánnak nincs igaza, Szeged messze a legtöbbet fordítja szociális támogatásra.

11.06:

Szentistványi István úgy értékeli, a szülési támogatás ötlete üdvözlendő, de érdekesnek nevezi, hogy attól függetlenül mindenkinek adja majd a baloldali vezetésű város, hogy az érintett rászorul vagy sem. Csongrádon például figyelembe veszik az egy főre jutó jövedelmet is, ellenben magasabb összeget biztosítanak.

11.02:

Hüvös László arról beszél, hogy a KDNP-frakció egyetért a javaslattal, mely illeszkedik az alapvető kormányzati törekvésekhez, szándékokhoz. Az eddigi kormányzati lépések között sorolja a családi adókedvezményt, melyet a járulékokra is kiterjesztettek később, az ingyenes közétkeztetést a bölcsődékben, óvodákban, az ingyenes tankönyvellátás bővítését, illetve a csok életre hívását. Ezen intézkedések szerinte a demográfiai problémák kezelésére is szolgálnak. Elgondolkodtatónak nevezi, hogy míg országosan 2011 és 2015 között nőtt a gyermekvállalás, 4-5 százalékkal több gyermek született, Szegeden 9 százalékos csökkenés tapasztalható. Azt is hozzáteszi, Makón például 100, Csongrádon 30 ezer forintos támogatás jár gyermekenként.

10.56:

Joób Márton kijelenti, a magyar állam 2016-ban kivonult a szociális segélyezésből, így Szeged városa is saját erőből tartotta életben a korábbi támogatási rendszert, sőt, január 1-jétől bevezeti a szülési támogatást is. "Az erős családok adják az egészséges társadalom alapját" - e megállapításáról meg kell jegyezzük, akár a kormánypárt színeiben is elmondhatta volna...

10.53:

Tóth Péter üdvözli a kezdeményezést, egyúttal javasolja, a Szegeden maradást is segíteni kellene, például a fiataloknak olyan telkeket biztosíthatna ingyenesen vagy kedvezményesen a város, ahol igénybe vehetik a kormány által indított csok-ot.

10.49:

A települési támogatásokról szóló rendelet módosítása kapcsán Botka László emlékeztet, az önkormányzat 400 milliós szociális alapot hozott létre korábban azért, hogy senki se veszítsen el korábbi szociális támogatási formát, de ennél is jóval többet költ szociális támogatásra. A város azt tapasztalta, komoly igény mutatkozik a szülési támogatásra, ezért vezetik be a 25 ezer forintos alanyi jogon járó egyszeri hozzájárulást 2017. januártól. Ezzel szeretnék kifejezni Szeged elismerését azok iránt, akik gyermeket vállalnak, illetve besegíteni a kezdeti költségek vállalásába. A polgármester szerint a 23 megyei jogú városból 7 helyen létezik csak ilyen jellegű támogatás, Debrecen például 15 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt biztosít, ő így büszke a kezdeményezésére. Kitart amellett, hogy arányaiban és összegszerűségében is Szeged fordítja a legtöbbet szociális támogatásra a magyar nagyvárosok közül, jövőre ez a félmilliárd forintot is eléri.

10.47:

Következnek a rendelettervezetek.

10.46:

Póda Jenő úgy folytatja, a bölcsész, jogász, közgazdász területen nehézségeket okoz a végzettségnek megfelelő munkakörben elhelyezkedni, amúgy szakmunkáshiány van, a diplomásokat illetően csak az informatikusoknál mutatkozik hiány. Megemlíti, Botka polgármester anno még együtt fényképezkedett Gyurcsány miniszterelnökkel, csak országosan nem rendeltek forrást a projekthez, ezért kellett az Orbán-kormánynak a sírból visszahoznia.

10.44:

Botka László egyetért mind Nagy Sándorral, mind Póda Jenővel, és hozzáteszi, örömére az ELI beruházása növelte a fizikusképzés iránti érdeklődést. Póda Jenő felszólalása előtt megjegyzi, most mindenki mindenkivel egyetért, ezt kár lenne elrontani: "ha tovább barátkozunk, biztos, hogy összeveszünk".

10.41:

Nagy Sándor (Együtt) városfejlesztési alpolgármester az ELI körüli science park ügyét vázolja. Állítja, nem történt ez ügyben előrelépés, a kormányzati bejelentéseket óvatossággal kell kezelni. Az ipari, tudományos park szerinte akkor tölthetné be szerepét, ha a lézerközpont működésének megkezdésekor már rendelkezésre állna, hiszen a későbbiekben az eszközök elavulásával is számolni kell. A város TOP-os forrásai révén - útépítéssel, több mint 2 milliárd forinttal - komoly kötelezettségeket vállalt, célja az ipari terület jobb feltárása, de a science park ügye ennek ellenére mégis súlyos késésben van - összegez.

10.38:

Botka szerint ez alpári személyeskedés.

10.37:

Haág Zalán a következő felszólaló. Azt mondja, két éve választották meg felsőoktatási tanácsnoknak Berkesi Ottót. Kérdezi, egyeztetett-e már a polgármesterrel arról, pontosan mi a feladata, miért kap fizetést, mert az egyetemen nem is tudnak arról, hogy Berkesi ezt a posztot is betölti.

10.34:

Póda Jenő (KDNP) is egyetért azzal, hogy a beruházás az ország és a város számára rendkívüli jelentőségű, hasonló a Szegedi Biológiai Kutatóközpont 1970-es évekbeli itteni megalapításához. Arra is ráirányítja a figyelmet, hogy a természettudományos műveltség mennyire fontos, annak presztízsét vissza kell állítani a politikai döntés-előkészítés és a lakossági véleményformálás szintjén. A társadalom értékítélete negatívan változott az utóbbi két-három évtizedben, sajnálatos módon, de láthatóak már pozitív változások. A jogász-, bölcsész- és közgazdászképzések is fontosak, de nem szoríthatják háttérbe a természettudományokat, meg kell találni a helyes arányokat. A képviselő szerint az ELI e tekintetben iránymutató lesz a politikának. Megállapítja, 2010-ben a kormányváltáskor de facto államcsődközeli helyzetben volt hazánk a baloldali kabinetek tevékenységének következtében, a magyarországi projekt késlekedését ez okozta valójában... Az Orbán-kormány a sírból hozta vissza a programot, és biztosította a 60-70 milliárdos beruházást Szegednek - jelenti ki.

10.31:

A DK-ból kizárt Berkesi Ottó azt mondja, az ELI-ALPS valódi hazai lehetőséget nyújt minden tehetséges magyar fiatalnak, akiknek nem kell majd külföldön keresniük boldogulásukat. Egyébiránt arról beszél, hogy az Orbán-kormány habozásának és következetlenségének következtében korábban komoly késedelmet szenvedett a szegedi projekt, de az építők ezt mára behozták. Az ide érkező kutatókat - folytatja - megfelelő színvonalú szolgáltatásokkal el kell látni, ami nagy fejlődési lehetőséget kínál az egész város számára. "A lézerközpont és az inkubátorház, illetve az ipari park a nemzeti minimum része kell legyen, nem függhet politikai ciklusoktól" - a felszólalás befejezésével nehéz nem egyetérteni!

10.26:

A lézerközpont mellett 70 hektáros terület áll rendelkezésre, amellett több mint 100 hektáros állami terület, ennek hosszú éveket, évtizedeket átölelő, ipari parkként történő hasznosítása kezdődhet meg a kormányzattal együttműködve - jelenti be a polgármester.

10.25:

Megkezdődött az ELI lézerközpont műszaki átadásának folyamata, ami egy-másfél hónapot vehet majd igénybe. Az ELI-HU Kft. műszaki igazgatója, Mucsi János számol be a beruházásról. 15-20 perces prezentációt ígér. Bemutatja az előkészületeket, a három országban zajló munkálatokat, illetve a szegedi építkezésre részletesen kitér. Közel 24 500 négyzetméternyi területet építettek Szegeden. Most december 6-án a kivitelező Strabag-Swietelsky konzorcium készre jelentette a létesítményt, most ennek elbírálása zajlik, majd következik a konkrét műszaki átadás-átvétel, mely január-februárig tart, utána ha az ígéretek szerint valóban gyorsan megérkezik a használatba vételi engedély, márciusban több mint 200 kolléga költözhet be, kezdheti meg a munkát a saját létesítményben. A következő egy-két év feladata a speciális lézertechnika behozatala, beüzemelése, összehangolása, azt követően érkezhetnek a külföldi kutatók, és kezdhetik meg nagyívű kutatási programjaikat.

10.01:

Közben a fideszes képviselők Nógrádi Tibor frakcióvezető és Mihálffy Béla kivételével visszatértek az ülésterembe.

10.00:

Facskó Andrea elismeri, valóban javul a támogatottság, de így is komoly problémáktól szenved az egészségügy, a fluktuáció például nehezen kezelhető. A klinikai központ elnökeként - mondja - befolyásolni tudja a képzést, szakképzést, továbbképzést, de az ellen nem tehet, ha a klinikákra érkező betegek konkrét orvossal akarják magukat operáltatni. Ami a vérvételeket, laborproblémákat illeti, úgy fogalmaz, az emberek nehezen tűrik a változást. A városban több nagy rendszert alakítottak ki ezzel kapcsolatban, most ezt egységesíteni szeretné, reményei szerint a centralizálás javítja a hatékonyságot. Sok lakosnak most ez nem tetszik, de bízik benne, hamarosan megnyugszanak a kedélyek.

09.53:

Szentgyörgyi Pál (MSZP) mond köszönetet azért, hogy a klinika orvossal segíti a város által fenntartott, Anna-fürdőben működő egészségügyi intézményt, majd Haág Zalán megállapítja, Szeged gazdasági alpolgármestere valódi unikum... A kereszténydemokrata politikus bemutatja az egészségügyben végrehajtott, illetve küszöbön álló jelentős kormányzati béremeléseket, mely rövid- és középtávon javítja az ágazat alulfinanszírozottságát.

09.50:

Szécsényi Ferencné (MSZP) a vérvétellel és laborvizsgálatokkal kapcsolatos tervekről érdeklődik.

09.49:

Van-e arra lehetőség, hogy egy adott osztályon több orvos is végezhessen bizonyos típusú beavatkozásokat, hogy ne legyen lehetőség (hálapénzes) visszaélésekre? - kérdezi Tóth Péter, országos negatív példákat (így a hálapénzért dolgozó onkológus esetét) említve.

09.45:

A napirend elfogadása után az egészségügyi integrációról, a helyi egészségügy helyzetéről Facskó Andrea, a klinikai központ elnöke ad tájékoztatást.

09.38:

7 igen és 18, valamint 6 igen, 1 tartózkodás és 18 nem kíséretében Tóth Péter egyéni indítványairól nem tárgyalnak, nem veszik azokat napirendre.

09.35:

Botka László jelzi, ha az önkormányzat nem adja hozzájárulását, a miniszter öt napon belül határozatban pótolja. A polgármester szerint Szeged mint iskolaváros nem járulhat hozzá az "eszetlen államosításhoz", így támogatja Kozma javaslatát, hogy a közgyűlés ne adja hozzájárulását az előterjesztéshez. 19 igen és 5 nem mellett a többség egyetért Kozmával, így nem tárgyalnak erről a kérdésről. Kivonult az ülésről négy fideszes képviselő, Nógrádi Tibor, Kosik Dénes, Rózsavölgyi József és Mihálffy Béla.

09.34:

Haág Zalán jelzi, az MSZP elődpártja vett el magán és egyházi iskolákat jogos tulajdonosaiktól, emberek elleni erőszakot is alkalmazva. Szégyellje magát, és kérjen inkább bocsánatot a társadalomtól - mondja.

09.30:

Kozma József újabb napirendi pontot javasol felvételre. Felszólalásában az oktatás államosításának lépéseit sorolja. Mint mondja, az önkormányzat tisztességes és kiszámítható működtetője volt intézményeinek ebben az iskolavárosban, így szerinte el kell utasítani a "törvényesített erőszakot", mellyel elveszik az iskolák működtetését Szegedtől, és megalázzák a pedagógusokat. Szerinte az újabb PISA-felmérés is bizonyítja a kormány sikertelenségét. Közben a Fidesz képviselői kivonulnak (Kothencz János marad benn egyedül), mert állítják, a felszólalás SZMSZ-ellenes, a tartalma pedig minősíthetetlen. Kozma javasolja, vegyék le a napirendről az iskolák működtetése állami átvételének kérdését.

09.29:

Haág Zalán (KDNP) szerint az MSZP és a DK együttműködése Szegeden is döcög, de az MSZP és a Jobbik háttéregyüttműködése annál inkább látszik már a szegedi közgyűlés szintjén is. A minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal fog emelkedni jövőre, inkább erről kellene beszélni a frakcióvezető szerint. A pedagógusi életpályamodell keretében néhány év alatt legalább 50 százalékkal nőttek a bérek, ez is figyelemre méltó, és az egészségügyben is hasonló lépések történtek. A munkanélküliség csökkenése kikényszerítette, hogy a versenyszférában is emelkedjenek a bérek, amit a baloldal és a Jobbik nem támogat, mert nem az emberek oldalán áll.

09.26:

Tóth Péter (Jobbik) szerint a szegediek azt tapasztalják, hogy Orbán Viktor megküldte a szeretetcsomagját, a szemétszállítási díjakról szóló csekkeket, ezek kerülnek a fa alá. Nehéz időszak áll előttünk, komoly fejlesztésekre van szüksége a városnak, a harmadik híd stratégiai kérdés, és külön izgalmasnak tartja a tramtrain fenntarthatóságát. Furcsállja, hogy Lázár János egybenövő területként kezeli Szegedet és Vásárhelyet.

09.24:

Szentistványi István arról beszél, hogy a zöld felületek védelmének érdekében nemrég kiáltvány fogalmazódott meg, mely a kormányt, de a hazai városok vezetőit is megszólítja, különböző javaslatokat téve a környezet védelmével kapcsolatban. Szegeden szerinte ez különösen aktuális, mert félő, hogy az uniós pénzek érkeztével értékes, az emberi környezetre egészséges városi növényállományt fiskális szempontoktól vezérelve kezdik el kicserélni, ami rendkívül káros.

09.21:

Nógrádi Tibor (Fidesz-L.É.T.) örömmel tudatja, hogy dinamikusan fejlődő pályára állt Magyarország. Szeged óriási karácsonyi ajándékot kapott a kormánytól, hiszen Lázár János bejelentette a harmadik híd, az uszoda és a 200 hektáros ipari park kormányzati támogatását, B. Nagy László pedig a Holt-Tisza 3 milliárdos rehabilitációját. Annak ellenére érkeznek ezek a beruházások, hogy a polgármester állandóan a kormányt támadja kicsinyesen, pártérdekektől vezérelve. Az Orbán-kormány ennek ellenére nem büntet, nem taktikázik, hanem ad és fejleszt. A szegedi Fidesz köszöni az ajándékokat, és ezzel kíván boldog ünnepeket a városlakóknak.

09.19:

Berkesi Ottó bejelenti, hogy a DK képviselőcsoportja Összefogás Szegedért képviselőcsoportja néven működik tovább az ő vezetésével, helyettese Kardos Irén.

09.15:

Napirend előtt az első felszólaló Joób Márton (MSZP). Néhány jótékonysági rendezvény tapasztalatait összegzi. Ruhagyűjtési akciót szerveztek Szegeden, több mint 400 zsák ruha és játék gyűlt össze, melyet december folyamán a város több pontján osztottak szét a szocialisták a rászorulók között, több mint 700 családnak segítettek a jó minőségű ruhákkal, játékokkal. Ezúton is köszöni a lakosság aktivitását. Az önkormányzat pedig 9 millió forintot különített el, 2000 családnak ad karácsonyi csomagot, tartós élelmiszerrel stb., 350 rászoruló családnak pedig mintegy másfél hónapra elég tűzifát biztosít a város, illetve 350 gyermek kap majd 5000 forint értékű ajándékcsomagot.

09.00:

A képviselők és a gyerekek is megérkeztek a díszterembe, ahol gyönyörűen feldíszített karácsonyfa fogadja őket. A szegedi Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola színjátszó csoportja készült ünnepi műsorral, ezt tekinthetjük most meg.

08.30:

Köszöntjük Önöket a városházáról, ahol 9 órakor karácsonyi műsorral kezdünk majd! (Nem, nem a közgyűlési vitára gondolunk.)

A közgyűlés elé:

Utolsó rendes ülését tartja a 2016-os évben Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése. A szokásos karácsonyi ünnepség mellett több kérdésben tartalmas vitára van kilátás, hiszen váratlanul felpezsdült a politikai élet a városban. Egyrészt

Lázár János

Miniszterelnökséget vezető miniszter

szerdán bejelentette, hogy a kormány támogatja

az új Tisza-híd, a fedett uszoda és az ELI mellé tervezett 200 hektáros innovációs és ipari park beruházását, valamint

Orbán Viktor

miniszterelnök a Modern Városok Program keretében januárban Szegedre látogat, másrészt

B. Nagy László

megyei fejlesztési biztos arról számolt be, hogy a kormányzat ugyancsak zöld lámpát adott

a gyálaréti Holt-Tisza közel 3 milliárdos rehabilitációjának,

harmadrészt széthullott, azaz

megszűnt a Demokratikus Koalíciója szegedi frakciója.

Hogy az akció nem lehet ellentétes

Botka László

szocialista polgármester érdekeivel és szándékaival, azt jól mutatja, hogy a pártból kizárt két képviselő a városvezető bűvkörében maradt, a választásra gründolt Összefogás Szegedért nevű formáció mögé bújva alakít kétfős mini frakciót, és azonnal jelezte, hogy mindenben támogatja Botkát, míg a

Gyurcsány Ferenc

pártelnök bizalmát élvező helyi elnök,

Binszki József

- aki többek között a Liget-projekt, az I-es kórház értékbecslése, eladási terve és a siófoki üdülő értékesítése kapcsán is sarkos különvéleményt fogalmazott meg - frakció nélkül marad a közgyűlésben. Summa summarum: Botka László megpróbálta lenyelni a szegedi DK-t, de egyelőre úgy tűnik: Binszki József a torkád akad(t). Folytatás követezik persze, először is 9 órától a városházán. Mindezek mellett is több érdekes témáról tárgyalnak, illetve döntenek is ma a képviselők a torony alatt. A települési támogatások szóló önkormányzati rendelet módosítását terjesztette elő Botka László, aki kezdeményezte: nyújtson a város alanyi jogon minden szegedi állandó lakcímmel rendelkező édesanyának

egyszeri 25 ezer forintos szülési támogatást

2017-től. A tavalyi évben 1334 szegedi gyermek született, így az új rendkívüli települési támogatás bevezetése megközelítőleg 33,35 millió forint költségvetési forrást igényel az előterjesztés szerint. A KDNP módosítója a támogatást a 2016. június 15-e után született gyermekekre is kiterjesztené. A közgyűlést megelőző napok során (a bizottsági üléseken, illetve a helyi sajtóban) a legnagyobb vitát a jobbikos

Tóth Péter

két önálló képviselői kezdeményezés váltotta ki. Az egyikkel azt szeretné elérni, hogy a zöld rendszámos autók

ingyen parkolhassanak

a városban, a másikkal pedig a közösségi együttélés szabályairól szóló rendelet

büntetési tételeit mérsékelné.

A baloldal egyiket sem támogatja. Ami a zöld rendszámos autók ingyenes parkolását illeti, korábban megírtuk, hogy számos más városban, így Budapesten Kaposváron, Debrecenben és Hódmezővásárhelyen

már nem kell fizetniük a parkolásért

a környezetkímélő, a levegőszennyezettség csökkentéséhez hozzájáruló elektromos és hibrid gépjárműveknek. Vásárhelyen ráadásul már a fizető parkolórendszer kiépítése, azaz 2007 decembere óta él ez a lehetőség. A 2015-ben meghirdetett Jedlik Ányos Terv szól erről, mely ösztönzőkkel kíván szolgálni az elektromos járművek hazai elterjedéséhez. A cél, hogy a nemzetközi trendekkel összhangban külön kategória legyen a környezetkímélő járműveké, amelyeket zöld rendszám alapján lehet azonosítani. Ilyen rendszámot a tisztán elektromos, a növelt hatótávolságú külső töltésű hibrid elektromos, a külső töltésű hibrid elektromos, valamint egyéb „zéró emissziós” gépkocsik kaphatnak, mint például a hidrogénmaghajtással működő járművek. A zöld rendszám a helyi önkormányzatok döntése alapján az ingyenes parkolóhely-használatot is lehetővé teheti - de úgy tűnik, nem a napfény városában... Józan ésszel azt gondolnánk, az önmagát előszeretettel smart citynek vagy zöld városnak hirdető Szeged önkormányzati koncepciójához, arculatához ennél semmi sem illik jobban, ám a baloldali városvezetésnek megint sikerül rácáfolnia erre a logikára. Környezetvédelem, kisebb légszennyezés ide vagy oda, Szegeden az MSZP, az Együtt és társai elutasítják azt, amit politikusaik Budapesten például támogatni tudtak. Az egyetlen érvük annyi, hogy "csak a legdrágább luxusautók tulajdonosai járnának jól az ingyenes parkolással".

Nagy Sándor

(Együtt) városfejlesztési alpolgármester szerint egyébként jelenleg két ilyen jármű van Szegeden magántulajdonban, és nyolc cégek birtokában... A baloldal még a független

Szentistványi István

javaslatát sem fogadja el, hogy legalább addig legyen ingyenes a parkolás, míg nem létesül a városban elektromos töltőállomás. Nagy Sándor szerint ez esetben kettő, négy, majd akár 25 ilyen autó lesz, amelyek "elfoglalják mások elől a helyet". A városszerte komoly felháborodást kiváltó, a közösségi együttélés alapvető szabályait érintő rendeletet aképpen módosítaná Tóth Péter, hogy a póráz nélkül, nem arra kijelölt helyen történő kutyasétáltatás 150 ezres bírsághatárát 30 ezer forintra csökkentené, egy másik, közösségellenes magatartást érintő maximális tételt 50 ezerről 15 ezerre. Álláspontja szerint ezek jobban igazodnak a helyi viszonyokhoz, és még mindig elrettentőek a lakosság számára. A jobbikos városatya hat új kutyafuttatót is létrehozna. Kezdeményezését elutasítja a baloldal, sőt

Mózes Ervin

címzetes főjegyzőtől törvényességi észrevételt is kapott.

Ez történt a bizottsági üléseken

Az utóbbi napok során üléseztek a közgyűlés szakbizottságai is. A pénteki közgyűlésre hangolva érdemes elolvasni a

jogi

, a

pénzügyi

, a

sport-

, a

kulturális

és a

városüzemeltetési

testület üléséről szóló tudósításunkat is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.