Megbomlott egység és pártfegyelem a szegedi DK-ban – Kizárták Kardost és Berkesit (FRISSÍTVE)

2016. december 13., kedd • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Kovács Ferenc

binszki_sajttaj002kf

Első fokon, nem jogerősen kizárták a Demokratikus Koalícióból Kardos Irént és Berkesi Ottót, a párt két önkormányzati képviselőjét – jelentette be Binszki József, a DK szegedi elnöke, akit egyébként a két érintett frakcióvezetői posztjától fosztott meg. A kizárás hátterében az áll, hogy az érintettek nem a párt elvárása szerint szavaztak a közgyűlésben a Liget-projekt, az I-es kórház eladása és a siófoki üdülő sorsa kapcsán. Kardos Irén állítja, nem volt erről határozat, és a SZEGEDma.hu megkeresésére közölte, nem fognak fellebbezni a döntés ellen.

A Demokratikus Koalíció helyi szervezete fegyelmi és etikai eljárást kezdeményezett két önkormányzati képviselőjével, Kardos Irénnel és Berkesi Ottóval szemben. A vizsgálat lefolytatása után a párt taggyűlése határozott és kizárta a két önkormányzati képviselőt – jelentette be a városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján Binszki József. Még október elején rendeltek el fegyelmi és etikai eljárást a képviselők ellen, miután a szeptemberi közgyűlésen a párt vezetőségétől kapott kötelező mandátum ellenére nem az elvárások szerint szavaztak.

Az egyik kérdés a Liget-projekt volt, ahol tartózkodnia kellett volna a két kizárt tagnak, hiszen már májusban úgy értékelték a közös összevont frakcióülésen, hogy nem támogatják a teniszpálya bezárását. A másik ilyen ügy az I-es kórház eladásának a kérdése volt, míg a harmadik az önkormányzat üdülőjének az IKV részére történő átadása, s azt követő értékesítése. „Ahogy a Széchenyi-gimnáziumnál is megérte kivárni az eladással, a kórház épületét és az üdülőt sem kellene áron alul értékesíteni. A siófoki üdülőre, ahol az önkormányzat munkatársai nyaralhattak három évvel ezelőttig, valóban sokat kellene költeni, de meglehetősen furcsa, hogy a szociális bizottság alelnöki tisztét betöltő Kardos Irén a városi dolgozók szociális juttatásának ilyen módon történő elvonását megszavazta, melyre azóta sem adott magyarázatot” – részletezte a DK helyi elnöke. Leszögezte, ezekben a kérdésekben ráadásul nem is volt nézetkülönbség köztük, közös összevont vezetőségi és frakció üléseken hoztak arról határozatot a szeptemberi közgyűlés előtt néhány nappal, hogy tartózkodni fognak, ám végül Kardos és Berkesi nem eszerint szavazott, hanem az egyik határozati javaslatnál az igen gombot nyomta meg egyikük, illetve kikapcsolták a szavazógépüket.

binszki_sajttaj001kf„Úgy gondoljuk, hogy egy képviselő nem kapcsolhatja ki a szavazógépét, vállalnia kell a döntését minden körülmények között, ugyanis a szegedi lakosok nem azért ültetnek bárkit is a közgyűlésbe, hogy ne merje vállalni a döntését és megfutamodjon” – szögezte le Binszki József, aki szerint az a legfőbb probléma, hogy nem hajtották végre a párt döntését. Hozzátette, a fegyelmi és etikai eljárás során a két képviselő kifejtette azon véleményét, hogy a jövőben is a városvezetéshez lojális, nem pedig a DK önálló politikáját kívánják megtestesíteni elsősorban.

„A taggyűlésnek így nem maradt más választása, mint a kizárás. A döntés nem jogerős, harminc napon belül fellebbezhetnek, másodfokon az országos etikai bizottság dönthet a kérdésben, ami ellen bírósági jogorvoslattal lehet élni” – közölte Binszki József. A helyi DK berkeiben más furcsaság is van, az eljárás alá vont Berkesi és Kardos ugyanis már a kizárásukra vonatkozó javaslat birtokában úgy döntött, hogy visszahívja Binszkit a frakcióvezetői tisztségéből. Így az az érdekes helyzet állt elő, hogy olyan személy tölti be a frakcióvezetői és a helyettesi tisztséget egy hete, akiket azóta első fokon kizártak a pártból. Ezt egyébként nem kívánta bővebben sem kommentálni, sem pedig minősíteni Binszki József.

Binszki hangsúlyozta, a DK szegedi szervezetének választókerületi elnöksége eddig mindössze maximum három esetben határozta meg az elmúlt két év alatt, hogy miként is szavazzanak a képviselők a közgyűlésben, általában a várost vezető baloldali koalícióval együtt voksolnak. Ellenpélda erre Tanács Eszternek a pénzügyi bizottságból történő kizárása, amit nem támogatott a helyi DK.

Kérdésünkre a DK-s politikus elmondta, a pártból történő kizárástól függetlenül a frakció létezik, hiszen egyrészt a döntés nem jogerős, másrészt például az MSZP-frakcióban is több olyan személy van, akik nem tagjai a pártnak. Hozzátette, ha jogerőre emelkedik a kizárás, akkor a háromfős DK-frakció valóban megszűnik, ám a szervezeti és működési szabályzat szerint gyakorlatilag ugyanannyi joga van egy képviselőnek, mint annak, aki egy frakcióban foglal helyet. Ha figyelembe vesszük a határidőket, akkor legkésőbb februárra tisztázódhat a helyzet a szegedi DK háza táján.

binszki_sajttaj003kf
Binszkitől megtudtuk, a pénteki közgyűlésre ugyanúgy készül, mint a korábbiakra, nevezetesen áttanulmányozza az összes előterjesztést, és amennyiben egyet tud érteni a városvezetéssel, akkor velük együtt szavaz. Elmondta, egyes kérdésekben egyeztetések is szoktak lenni, ha rajta múlik, akkor ez nem változik, de hangsúlyozta, csak a saját nevében nyilatkozik a kérdésben.

Kardos Irén és Berkesi Ottó nem fellebbez

„Véget ért egy fejezet… Az ítélkezés az ítéletalkotó világról alkotott reprezentációját fejezi ki. Ha téged rossznak lát, az NEM a te rosszaságod miatt van, hanem azért, mert számára így néz ki a világ. Most őszintén, ki van rosszabb helyzetben?! Te, akire ráfröcsögtek ugyan valami bántót, de idővel majd elfelejted, és éled a klassz kis életedet… vagy a fröcsögő, akinek holnapután is ez lesz a valóság?” – így kommentálta közösségi oldalán Kardos Irén a kizárásról hozott hétfő esti döntést.

A képviselő portálunknak elmondta, ő mindvégig azt az álláspontot képviselte, hogy nem volt közös vezetőségi döntés, azaz nem volt meghatározva, hogy miként is kell voksolnia az adott kérdésekben. „A baloldali összefogás keretein belül indultam a választáson és nyertem mandátumot, és én eszerint dolgozom. Önálló mandátumom biztosítja, hogy lelkiismeretem szerint szavazzak. Ettől eltérően természetesen lehetne kötelező mandátum, amit a frakció ad számomra, de ilyen döntés nem született” – szögezte le Kardos Irén. Hozzátette, az adott közgyűlési héten több alkalommal egyeztetett Binszki Józseffel, hogy nem ért vele egyet, és lelkiismerete szerint szavazott.

kozgyules_varosi16_gs

Kitért arra is, amikor kiderült, hogy az irodájukat el akarják cserélni a DK vezetői, két alkalommal is frakcióülésre hívták Binszkit, aki egyik alkalommal sem jelent meg, ekkor döntöttek arról, hogy leváltják a frakcióvezetői posztról, vagyis ennek a döntésnek semmi köze sincs az ellene és Berkesi ellen indított fegyelmi és etikai eljáráshoz.

„A hétfő esti taggyűlésen elhangzott időnként méltatlan és kicsinyes vádak okán Berkesi Ottóval úgy döntöttünk, hogy nincs értelme a helyi DK-val együtt dolgoznunk a jövőben, vagyis nem fellebbezünk, amit hivatalosan be is jelentettünk” – jelentette ki Kardos Irén.

A SZEGEDma.hu-nak arról is beszélt, hogy ő nem változott, továbbra is baloldali képviselőként fog a móravárosiakért dolgozni.

Új frakció alapításban gondolkodnak a kizárt képviselők

„Helyi elnökünk elkövetett egy hibát, ezt képtelen volt belátni, és ebbe a helyzetbe belegabalyodva ezt a lépést tartotta kiútnak. Amikor ez a folyamat elkezdődött, elmondtam neki, hogy semmi jó nem fog ebből származni, de nem volt hajlandó értelmesen tárgyalni, és végül ez a döntés született, amit elfogadtunk, nem fellebbezünk” – fogalmazott portálunknak Berkesi Ottó. Leszögezte, nem fogadják el azt az érvelést, hogy a párt bizonyos ügyekben kötelező szavazást írjon elő. A frakció teheti ezt meg, ám erről nem határoztak – fűzte hozzá Berkesi Ottó, aki akárcsak Kardos Irén, azt is mondta, hogy ugyanúgy folytatja a munkáját, mint ahogy eddig végezte. Bejelentette azt is, hogy a DK-ból kizárt képviselőtársával új frakciót fog alapítani, belépnek a választási együttműködésben szerepet vállaló Összefogás Szegedért Egyesületbe, s a jövőben úgy tervezik, hogy annak keretein belül fognak tevékenykedni.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 33 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.146.1.178 IP címről szól hozzá.

 • 33. hozzászóló hozzászólt ekkor: 2016. december 15., csütörtök, 08:32
  Válaszolok

  Na most itt akkor ki nyalt be csontig kinek? Ezt nem értem….

 • 32. szegedi hozzászólt ekkor: 2016. december 14., szerda, 08:02
  Válaszolok

  Ugyan. Irén mindig is Botka embere volt.
  Szegfű Klub.

 • 31. Bennfentes hozzászólt ekkor: 2016. december 14., szerda, 00:04
  Válaszolok

  Vécsey és Botka nem titkolja az örömét, amiatt hogy Szegeden így sikerült alakítaniuk a pártviszonyokat. A fővárosban már erősebb a DK az Mszpnél.
  A két “pártáruló” most átkerül egy Botkához hű másik SZDSZ utódpártba.

 • 30. Szegediner hozzászólt ekkor: 2016. december 13., kedd, 22:16
  Válaszolok

  Jön helyettük Szentistványi elvtárs!

 • 29. Dobrev Koalíció hozzászólt ekkor: 2016. december 13., kedd, 21:47
  Válaszolok

  “a legfőbb probléma, hogy nem hajtották végre a párt döntését”
  Ez az “ál-demokratikus” koalíció.
  Mindegyik dk-s szutyok a maga módján.

 • 28. 007 hozzászólt ekkor: 2016. december 13., kedd, 21:41
  Válaszolok

  Binszki József egykori pénzügyőr főhadnagy, a Battonyai Vámhivatal volt parancsnoka, nagy titkok tudója…
  Szerintem erről is tudna mesélni.
  http://pestisracok.hu/a-kilencvenes-evek-olajmaffiajaval-er-ossze-a-gyurcsany-fele-altus-birodalom-1-resz/

 • 27. minden eladó hozzászólt ekkor: 2016. december 13., kedd, 21:14
  Válaszolok

  12. “A helyi képviselőik lelkiismeretük szerint voksoltak, erre kizárják őket a pártból!”
  Botka mennyiért vette meg a megélhetési politikusok lelkiismeretét?

 • 26. vörös diktátor hozzászólt ekkor: 2016. december 13., kedd, 21:07
  Válaszolok

  “A kizárás hátterében az áll, hogy az érintettek nem a párt elvárása szerint szavaztak” Ez ám az önálló, demokratikus népképviselet. A botka csicskáknál ez nem fordulhat elő.
  A vörös jeti mivel vette meg a szavazataikat?

 • 25. civil hozzászólt ekkor: 2016. december 13., kedd, 20:05
  Válaszolok

  Ezt is megértük!
  Valaki pozitívan ír a Binszkiről, -ezen az oldalon! :)

 • 24. Szegedi hozzászólt ekkor: 2016. december 13., kedd, 18:05
  Válaszolok

  Vakondokok a DK-ban. Botka érdekében. Mindenkinek megvan az ára. A Binszki ha zakkant is néha de megmutatta, neki van gerince. Ellentétben az mszp-vel.

 • 23. Csuzicsuzli hozzászólt ekkor: 2016. december 13., kedd, 17:53
  Válaszolok

  Ne legyél már ennyire hülye, kérlek. Nem azért nem üzemel, mert nem megfelelő. Én 6-7x voltam ott, imádtam! És azért nem voltam többször, mert nem engedték! Nem adták ki. Tudod miért nem? Mert tülekedés volt a helyekért. Minden évben tolongás volt, nem győzték kiadni a helyeket. Ez nekik kellemetlen volt, inkább bezárták az egészet, nem engedtek oda senkit. Utána helykihasználatlanság miatt 3 évvel később eladják. Botkáék! Aljadék fideszes tempó.
  Kardos Irtén pedig ehhez asszisztált lelkiismeretből! Szánalmasak vagytok.

  Igen, nekem erre megéri vernem a nyálam. Mert ez arcátlanság, és ez velünk, szegedi dolgozókkal történik! Közvetlenül.

 • 22. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2016. december 13., kedd, 17:16
  Válaszolok

  21. Öregúr
  Ha ott lettél volna, mélyen hallgatnál. :-)

 • 21. Öregúr hozzászólt ekkor: 2016. december 13., kedd, 17:03
  Válaszolok

  Nézzétek, én ott voltam.
  Botka behívta őket egyesével és megtiltotta nekik, hogy ellene szavazzanak.
  Ennyit a tisztességről, meg a lelkiismeretről, meg a baloldaliságról.

 • 20. Csuzicsuzli hozzászólt ekkor: 2016. december 13., kedd, 16:51
  Válaszolok

  Most olvasom, Berkesit meg Kardost nem is az elnökség zárta ki, hanem a tagság. Mégjobb. Sokkal meggyőzőbb így az alkalmatlanságuk és árulásuk.

 • 19. cinikus hozzászólt ekkor: 2016. december 13., kedd, 16:35
  Válaszolok

  Habzik a szátok a szegedi dolgozók nyaralója miatt, hogy eladják? :)
  Gondolkozzatok már! Három éve nem üzemel! Csak a pénzt viszi az önkormányzat-mindannyiunk zsebéből!

 • 18. Hunfi hozzászólt ekkor: 2016. december 13., kedd, 16:32
  Válaszolok

  Bemásztak a DK hátán a Közgyűlésbe, azután eladták a pártjukat. Mit kaphattak érte a polgármestertől? Pénzt vagy életet?

 • 17. Csuzicsuzli hozzászólt ekkor: 2016. december 13., kedd, 16:22
  Válaszolok

  Gyalázat ez a két ember. Micsoda gerinctelen, hataloméhes senkiháziak. Hogy nem köpi szemen magát a Kardos Irén, ha hozzájárult a balatoni nyaraló eladásához?!Ő mint szociális bizottsági alelnök? Annyi nincs benne, hogy ne árusítsa ki a rabló Botkának a szegedi dolgozók nyaralóját? Kíváncsi vagyok, mit kapott ezért cserébe.

  Micsoda valósághamisítás a fb posztja is… Nem Ő a rossz!Áh. Kicsitsem. Fogalmazni nem tud a szerencsétlen. Berkesi meg szerintem azt sem tudja melyik településen van éppen, kicsit sincs képben. Milyen hibát követett el az elnök, amiért az egész elnökség Berkesit vágta ki Kardos Irénnel együtt, hogy ezután függetlenként csókolgathassák Botka lábikráját?!

  Szégyen ez a Botka. Meddig tűrik még el a szegediek?! Most a DK-t aprózta szét, azzal, lefizette vagy befenyítette ezt a két senkiházit. Mehetnek szopogatni a lerágott csontokat a következő választásokig. Komolyan, ez a két barom nem állt ki egy olyan ügyért, amiért pont ki lehetett volna! Nem voltak hajnalndóak NEM megszavazni a szegedi dolgozók nyaralójának eladását. Sőt! Még tartózkodni sem voltak hajnalndóak. Miféle ember ez a Berkesi és Kardos? Meg is értem, hogy kivágták őket.

  Azért a Binszki legalább nem adta el a ligetet, a nyaralót, meg a többit, és kibaszta ezt a két senkiházit. Nem voltam eddig nagy DK-s, de ez szép volt. A Fidesz mit csinált? Azt se tudják hol vannak. Ezek itt vagy hülyék (jobbik, fidesz),vagy gyávák (ex-DK-s Berkesi és Kardos), vagy rablók (Botka). Binszki for president!

 • 16. Hallgatag hozzászólt ekkor: 2016. december 13., kedd, 16:07
  Válaszolok

  A baloldal vége.
  Botka orbáni útra tévedt, szétverte a szövetséges baloldali frakciót.
  Kár értük.

 • 15. Bobettor hozzászólt ekkor: 2016. december 13., kedd, 16:01
  Válaszolok

  “Elárulják a saját pártjukat és beülnek az Orbán által gründolt egyesületbe. Ennyit az erkölcsről. És Semjén még kioktat mindenkit a tisztességről. Szép kis társaság, de gondolom a jutalom nem marad majd el. A Fidesz biztos megsimogatja majd a kis buksijukat.”

 • 14. Katónéni hozzászólt ekkor: 2016. december 13., kedd, 15:46
  Válaszolok

  Irénke és Oti végre a sarkára állt aranyoskáim, de Gyurcsányi Ferike mit szól mindehhez?

Ugrás az oldal tetejére