Közélet

Olasz Gasztronómiai Világhét Budapesten és Szegeden

Olasz Gasztronómiai Világhét Budapesten és Szegeden

2016. november 18., péntek
Olasz Gasztronómiai Világhét Budapesten és Szegeden
spagetti

Első alkalommal rendezik meg az Olasz Gasztronómiai Világhetet; a november 21. és 27. között 105 országban 1300 eseményt felvonultató kezdeményezés magyarországi programjainak Budapest és Szeged ad otthont.

A nagyszabású eseménysorozat célja az olasz borászati és gasztronómiai kiválóságok és minőségi élelmiszerek bemutatása a világszerte jelenlévő olasz intézmények, séfek, minőségi olasz éttermek, az Olasz Gasztronómiai Akadémia, táplálkozástudományi szakértők részvételével - mondta el a világhét pénteki budapesti sajtótájékoztatóján

Pierluigi Simonetti

, Olaszország budapesti nagykövetségének tanácsosa.

Gian Luca Borghese

, a Budapesti Olasz Kultúrintézet megbízott igazgatója hozzátette: Magyarországon is gazdag, főzőbemutatókat és kóstolókat, ágazati vállalkozói találkozókat, konferenciákat, gasztronómiával kapcsolatos filmek és dokumentumfilmek vetítését magában foglaló program kíséri a kezdeményezést.

Alberto Tibaldi

, az Olasz Gasztronómiai Akadémia budapesti képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy az olasz konyha nem homogén egység, inkább a sokszor igen különböző jellegű regionális konyhák összessége. Az olasz gasztronómia magyarországi helyzetéről szólva a szakember elmondta: az utóbbi években a magyarországi olasz éttermek rendkívül sokat fejlődtek. Eközben a magyar közönség is egyre jobban és mélyebben megismeri az olasz termékeket és gasztronómiát, ezzel összefüggésben csökkenőben van az "álolasz" vendélátóhelyek száma - számolt be.

Ferdinando Martignago

, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnöke hozzátette: a kamara évente ellenőrzi a valódi olasz élelmiszereket felhasználó éttermeket, melyek számára kiadja az Ospitalita italiana minősítést.

Marco Bulf

, az Olasz Külkereskedelmi Intézet budapesti ügynökségének igazgatója emlékeztetett arra, hogy Európában Olaszország rendelkezik a legtöbb eredetvédett élelmiszerrel. Az olasz export 2014-ben 412 milliárd eurót tett ki, ebből az élelmiszeripar és a mezőgazdaság 37,2 milliárd euróval részesedett. Magyarországra 4,1 milliárd euro értékű olasz export érkezett, az élelmiszeripar és a mezőgazdaság részesedése 288 millió euro volt - közölte. Marco Bulf kiemelte az Olasz Kultúrintézet november 24-i programját, melynek során olasz gasztronómiai szakértők és budapesti olasz éttermek tulajdonosai tartanak előadást, majd olasz bor- és élelmiszeripari cégek vezetői találkoznak jelenlegi és jövőbeli magyar partnereikkel. November 26-án a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara Az olasz földektől a magyar asztalokig címmel rendez egész napos programsorozatot az Olasz Kultúrintézetben. A világhét részletes magyarországi programja

ITT

érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.