Közélet

Visszaestek a néppártok, leváltották a nagykoalíciót a berlini tartományi választás első részeredményei szerint

Visszaestek a néppártok, leváltották a nagykoalíciót a berlini tartományi választás első részeredményei szerint

2016. szeptember 18., vasárnap
Visszaestek a néppártok, leváltották a nagykoalíciót a berlini tartományi választás első részeredményei szerint

A szociáldemokrata párt (SPD) és a jobboldali CDU visszaesését, nagykoalíciójuk bukását, ugyanakkor az SPD-től balra álló Baloldal és a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) előretörését jelzik a vasárnapi berlini tartományi választások első részeredményei.

Az este 19.30 után megjelent részeredmények szerint az SPD támogatottsága 22,4 százalékra süllyedt a 2011-ben tartott előző tartományi parlamenti (képviselőházi) választáson elért 28,3 százalékról. A CDU támogatottsága 18 százalékra süllyedt a 2011-es 23,3 százalékról. Az ellenzéki Zöldek 15,9 százalékon állnak, ami kismértékű csökkenés az öt évvel ezelőtti 17,6 százalékhoz képest. A Baloldal támogatottsága 15,7 százalékra emelkedett a 2011-es 11,7 százalékról. Az AfD 12,9 százalékkal jutott be a képviselőházba a részeredmények alapján. Visszajutott a 2011-ben kiesett liberális FDP is, amely a 6,2 százalékon áll. Az adatok megfelelnek a választás előtt készült felmérések eredményeinek. A választási részvételi arány 67 százalékra emelkedett a 2011-es 60,2 százalékról. Michael Müller kormányzó polgármester, az SPD listavezetője az urnazárás utáni első nyilatkozatában kiemelte, hogy a szociáldemokraták elérték céljukat, ismét megszerezték a felhatalmazást a választóktól a kormányalakításra. Mint mondta, az AfD előretörése aggasztó, de Berlin nemzetközi, a világra nyitott, toleráns város marad. Raed Saleh, az SPD képviselőházi frakciójának vezetője hozzátette, hogy a párt hajlandó tárgyalni a kormányzati együttműködésről valamennyi "demokratikus erővel", és keserűnek nevezte támogatottságuk süllyedését. A szociáldemokraták már a választás előtt rögzítették, hogy az AfD-vel semmi szín alatt nem működnek együtt. A vasárnapi választás "fekete nap a néppártoknak" - emelte ki Frank Henkel, a CDU listavezetője, a búcsúzó kormány belügyi szenátora. Hozzátette, hogy a párt ugyan jó munkát végzett az utóbbi öt évben, de sikereit nem értékelték a választók. A CDU azonban továbbra is készen áll a kormányzásra. Az AfD listavezetője, Georg Pazderski úgy vélte, hogy pártja a választás egyetlen nyertese. Kiemelte: a választási részvétel növekedése is az AfD-nek köszönhető. Jelezte, hogy az AfD ellenzéki szerepre készül. A Zöldek és a Baloldal részéről egyaránt azt emelték ki, hogy a választók a változásra szavaztak, és hogy készen állnak a kormányzati szerepvállalásra. A részeredmények alapján az SPD-CDU koalíció elveszíti többségét a képviselőházban, és elvileg három koalíciós felállás lehetséges: SPD-CDU-Zöldek, SPD-CDU-FDP, valamint az elemzők által leginkább valószínűnek tartott SPD-Zöldek-Baloldal felállás. A berlini volt az idei utolsó tartományi választás Németországban. A 2017 szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt azonban még három tartományban tartanak választást: 2017 márciusában Saar-vidéken, május elején Schleswig-Holsteinban, május közepén pedig a legnépesebb tartományban, a 18 millió lakosú Észak-Rajna-Vesztfáliában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.