Közélet

Rabbi-casting: hamarosan új lelkésze lesz a szegedi zsidó közösségnek

Rabbi-casting: hamarosan új lelkésze lesz a szegedi zsidó közösségnek

2016. június 28., kedd
Rabbi-casting: hamarosan új lelkésze lesz a szegedi zsidó közösségnek
zsinagoga_gs1

Két jelölt van, a meghallgatások már lezajlottak. A közösségteremtés és a szegedi hagyományok megőrzése is feladata lesz az új rabbinak. Döntés július második felében várható, egyelőre a hitközség jelöltje gondolkodási időt kért.

Hamarosan új rabbija lesz Szegednek. Lapunk információi szerint

Markovics Zsoltot

, a jelenlegi főrabbit áthelyezték Budapestre, a Dózsa György úti zsinagógába, így új izraelita lelkészt választanak a Szegedi Zsidó Hitközség tagjai. A világhírű Új zsinagóga több jelölt érdeklődését is felkeltette.

Fináli Gábor

jelenleg a Hunyadi téri zsinagógát vezeti, Székesfehérváron született 1977-ben, Budapesten és az Egyesült Államokban tanult, élt Izraelben, több nyelven beszél, vele egy újabb főrabbi költözne Szegedre. A másik jelölt,

Schwarcz Péter

2014-ben a Szegedi Tudományegyetemen kezdett fizikát tanulni, beszél az angol és a héber mellett kínaiul, valamint olaszul, most a dél-pesti körzet vallási vezetője. A reáltanulmányok mellett párhuzamosan végzi a rabbihelyettesi szakot, így ő csak ezt a tisztséget tölthetné be, de egyben visszatérhetne az SZTE-re. "Olyan személyt keresünk, aki tud a szegedi zsidósághoz kapcsolódni, van tapasztalata a vallási közösségek szervezésében. Feladata, hogy megőrizze a szegedi hagyományos zenei értékeket, az istentiszteletek eddigi dallamvilágát" - nyilatkozta lapunknak

Lednitzky András

, a Szegedi Zsidó Hitközség vezetője. Fontos a héber és az angol nyelv ismerete, valamint a megfelelő hangsúlyozású beszéd is. A SZEGEDma Hírportál több forrása megerősítette, a Szegedi Zsidó Hitközség Finálit kérte fel, aki egyelőre családi okok miatt gondolkodási időt kért, mert kisgyermeke van és felesége munkája a fővároshoz köti. Lednitzky András azt ígérte, július második felében bemutatkozik az új rabbi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.