Közélet

Panelsovinizmus kontra idiotizmus – Kothencz János védelmébe veszi a lakótelepeken élőket

Panelsovinizmus kontra idiotizmus – Kothencz János védelmébe veszi a lakótelepeken élőket

2016. június 11., szombat
Panelsovinizmus kontra idiotizmus – Kothencz János védelmébe veszi a lakótelepeken élőket
kozgyules_varosi45_gs

A L.É.T. Egyesület alapító-vezetője hangsúlyozza, minden szegedi egyformán értékes, függetlenül attól, hová született és hol él.

„Vicces, de létezik Szegeden panelsovinizmus. Az 1969-1984 közt panellakást szerzett emberek tősgyökeres szegedinek képzelik magukat, pedig általában az 1947-ben Szegedre költöző vidéki paraszt jöttmentek leszármazottai (jobb esetben). Büdös mezítlábas paraszt jöttmentek a panellakók, nem pedig tősgyökeres szegediek” – írta az egyik kommentelő a napokban a SZEGEDma.hu Facebook-oldalán egy Tarján városrészről szóló

cikkhez.

Kothencz János

, a Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása, a L.É.T. Egyesület alapító-vezetője, az érintett Tarján városrész önkormányzati képviselője is elismeri, sajnos még mindig létező jelenség hazánkban, így Szegeden is, hogy kicsit ferde szemmel néznek egymásra a lakótelepeken és a kertvárosias negyedekben élők.

Önkéntes mozgalmuk

többek között ez ellen az attitűd ellen küzd nap mint nap. „Elítélendőnek tartom, hogy vannak, akik még 2016-ban is így gondolkodnak és beszélnek a lakótelepeken élő embertársaikról. Szó sincs arról, hogy bármiféle panelsovinizmus jellemezné az ezekben a negyedekben lakókat, úgy gondolom, inkább az idiotizmus kifejezést kell ízlelgetnünk, ha az ilyen megjegyzések amúgy minősíthetetlen tartalmát próbáljuk meg valahogy mégis minősíteni. A szegedi lakótelepeken egyre igényesebb közösségek épülnek, köszönhetően nem utolsósorban a L.É.T. Egyesület önkéntes mozgalmának, áldozatos tevékenységének. Azért dolgozunk, hogy az itt élők soha ne legyenek egyedül, megélhessék a valahová tartozás érzését. Ezt a célt szolgálják szép számban szerveződő nyugdíjasklubjaink, közösségi akcióink és programjaink, valamint a nemzeti és a szakrális ünnepekhez kapcsolódó és egyéb rendezvényeink is” – foglalta össze Kothencz János. Hozzáfűzte még azt is: nem szabad megkülönböztetni az embereket annak kapcsán, hová születettek és hol élnek, hiszen mindenki egyformán fontos és értékes. „Minden lakótelepi ember épp annyira szegedi, mind a belvárosban vagy a kertvárosias részeken lakók. Minden szegedi méltóságát ugyanúgy meg kell becsülni attól függetlenül, hol él” – szögezte le.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.