Közélet

Kendertermesztésbe fogtak Algyőn – 3,5 hektárt vetettek be az ipari kultúrnövénnyel + FOTÓK

Kendertermesztésbe fogtak Algyőn – 3,5 hektárt vetettek be az ipari kultúrnövénnyel + FOTÓK

2016. május 30., hétfő
Kendertermesztésbe fogtak Algyőn – 3,5 hektárt vetettek be az ipari kultúrnövénnyel + FOTÓK
kender_algyo09_gs

Vetési bemutatót tartottak az Algyőhöz tartozó Rákóczitelepen, ahol 3,5 hektáron kezdték meg az ipari kender termesztését. Ez az első gyakorlati lépése a Csongrád megyei ipari kender vertikumnak, vagyis immár nemcsak tárgyalóasztaloknál és szakmai konferenciákon, hanem a földeken is megkezdődött a munka.

Május közepe előtt vetették be az Algyőhöz tartozó Rákóczitelepen lévő 3,5 hektáros terület egyik felét ipari kenderrel, a fennmaradó részt pedig sűrűbb sortávval a nagyközségben tartott projektpartneri vetés és projektterv bemutatóhoz kapcsolódva.

Tóth Zsolttól

megtudtuk, míg Békés megyében kézi megmunkálással termesztik az ipari növényt, Algyőn német példákat vettek alapul, egészen az őszi betakarításig minden munkafolyamat gépesített. „Sűrűbben vannak a sorok, nincs kézi kapálás, a betakarítás is kombájnnal történik majd. Ugyanúgy, mint a szénát, bebálázza a gép a kendert, és az kerül majd a feldolgozóüzembe, ahol építőipari szigetelőanyagot gyártanak belőle” – részletezte. Tóth Zsolt portálunknak elmondta, az ipari kendert semmivel nem lehet jelenleg permetezni hazánkban, ugyanis egyelten engedélyezett szer sincs forgalomban, ami használhatnának, így remélik, hogy nem veri fel a gaz a területet. Algyő ezzel egy kísérletbe is kezdett, hiszen hiába az átvett német termesztési szisztéma, itt más a talaj és az időjárási viszonyok, így a Csongrád megyei ipari kender vertikum minden szereplője érdeklődve figyeli, hogy milyen is lesz az első termés. Kérdésünkre, hogy vajon a május végi vetés nem késői-e, Tóth Zsolt elmondta, ez a fajtától függ, a vetőmagkendert ilyentájt érdemes vetni, a rostkendert viszont inkább márciusban. Rákóczitelepen egy olyan fajta került most a földbe, ami elegendő vetőmagot is ad, ám rost mennyisége is van, így az is kiderül, hogy a szigetelőanyag gyártásához megfelelő-e. Ahogy

Füzesy István

, Algyő gazdasági referense portálunknak

elmondta

, az ipari kendertermesztés fellendítését tűzte ki célul az algyői önkormányzat és a Csongrád Megyei Önkormányzat által életre hívott kender vertikum. Már egy tavalyi,

Algyőn rendezett kenderfórumon

is elhangzott, hogy ipari termékek előállításában látnak fantáziát, elsősorban épületszigetelő anyagok gyártására koncentrálnának a Szegedhez közeli nagyközségben.

kender_algyo07_gs

A Csongrád megyei ipari kender vertikum keretében szervezett projektpartneri vetés és projektterv bemutatón

Molnár Áron

polgármester elmondta, hogy 2014-es megválasztása után nem sokkal megkeresték a megyében egykor népszerű kultúrnövény újbóli termesztésének és feldolgozásának ötletével, és számtalan megbeszélés zajlott arról, hogy az algyői önkormányzatnak hol is lehetne feladata, szerepe ebben a folyamatban. Később a Csongrád Megyei Önkormányzat kenderprojektjéhez csatlakoztak, illetve a Békés Megyei Kormányhivatallal is felvették a kapcsolatot. A település első embere hangsúlyozta, hogy Algyő pályázati stratégiájában is megjelenik az ipari kender, ám Molnár Áron szerint kormányzati szándék és segítség nélkül nehéz lesz a projekt elindítása. Megjegyezte, hogy a vállalkozói szféra is érdeklődést mutat, ám félnek megtenni az első lépést. „Mi önkormányzati szinten ahhoz szeretnénk hozzájárulni, hogy megteremtsük azokat az alapokat, amelyek a vállalkozások bekapcsolását segítheti. Itt a mezőgazdasági termelők mellett a másodlagos feldolgozás szereplőit is érdemes megszólítani” – fogalmazott Molnár Áron. Egy olyan ipari terület kialakításán dolgozik jelenleg Algyő, ahol megvalósítható a kenderprojekt. A nagyközség közigazgatási területéhez tartozó Rákóczitelep tűnik erre a legalkalmasabbnak, a tanyás környék az utóbbi időszakban folyamatosan visszafejlődött, ám a kenderprojekt révén a termesztés és a tervezett ipari feldolgozás is megvalósítható lenne ott Molnár Áron szerint. Arról is tájékoztatott, hogy a terület egy része önkormányzati tulajdonban van, illetve egy részt meg kívánnak vásárolni, ami a feldolgozóüzemnek lenne ideális helyszín. Hozzátette, azt azonban, hogy mit lenne érdemes előállítani az ipari kenderből, nem feltétlen az önkormányzatnak kellene meghatároznia, hanem a vállalkozóknak. A nagyközség első embere arra számít, hogy jövőre már megjelennek a konkrét projektek is, amelyekre pályázhatnak, s ezáltal újabb lendületet kaphat a kenderprogram. A 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban az operatív programok rendszere is innovatív gondolkodást, menedzserszemléletet vár el, amihez a megye és Algyő nagyközség is igazodik – erről már

Kakas Béla

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke beszélt a rendezvényen. Fontosnak nevezte a mindenre kiterjedő stratégiai előkészítő munkát, és méltatta Algyő aktivitását, hiszen a nagyközség már azt is meghatározta, hogy az ipari kenderből milyen termékkel rukkolna először elő a piacon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.