Közélet

Olle Schmidt Szegeden: Kicsúszott a svéd kormány kezéből a migráció kontrollja

Olle Schmidt Szegeden: Kicsúszott a svéd kormány kezéből a migráció kontrollja

2015. december 4., péntek
Olle Schmidt Szegeden: Kicsúszott a svéd kormány kezéből a migráció kontrollja
olle_schmidt_sajttaj01kf

Egykori uniós politikus járt Szegeden. A svéd Liberálisok tagja ostorozta hazája kormányának lépéseit, szerinte ezekkel a radikális jobboldaliak kezére játszanak. A szíriaiak integrációjában bízik, de tisztában van vele, hogy nem minden bevándorló lesz képes erre.

„Negyvenezer gyermek jött Afganisztánból, Marokkóból, de ebből kétezer gyermek eltűnt. Nem tudják, hogy hol vannak! Csődöt mondott a rendőrség, a bevándorlási hivatal Svédországban!” - mondta a több mint negyven éve hazájában, majd az unióban politizáló svéd liberális politikus,

Olle Schmidt

, aki a Szegedi Tudományegyetemre látogatott az Európai Parlament Egykori Tagjainak Társasága (European Parliament Former Member Association) képviseletében. A szervezet 2006 óta működteti az EP to Campus programot, amelynek keretében Schmidt is Szegedre érkezett.

Pelle Anita

, az SZTE Gazdaságtudományi Karának docense elmondta, hogy Olle Schmidt kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy egy olyan nem euroszkeptikus politikus érkezzen a városba, aki ért a gazdasági és monetáris unióhoz. „Mindig is nagy csodálója voltam a magyar embereknek, első politikai emlékem velük kapcsolatban közel hatvan évvel ezelőttiek, ekkor érkeztek 1956 után az első magyar menekültek Svédországba” – mondta a Liberálisok elnevezésű párt tagja, aki korábban többször járt Magyarországon, de Szegedre most először jutott el. Testvére magyar férfihoz ment hozzá, tanította is neki nyelvünket.

olle_schmidt_sajttaj02kf

„Nagyon fontos, hogy megvitassuk, mi legyen Európa jövője, mert országokon belül és kívül is különböző álláspontok jelennek meg, de csak még több együttműködéssel lehet a kérdéseinket megválaszolni. Pénzügyi, társadalmi, adósságválságok, Ukrajna, Szíria és a menekültek krízise követi egymást, de ez nem fogja megosztani Európát, mert mindenhol vannak problémák a kontinensen, beleértve Magyarországot is” – vélekedett Schmidt, aki szerint az európai polgárokat és vezetők tudják, hogy a nacionalizmus, a protekcionizmus, az izolacionizmus mindig rettenetes következményekkel járt Európában. „Ha összehasonlítjuk az 1930-as évek Európáját a mostanival, láthatjuk, hogy akkor és most is magas volt a munkanélküliek aránya sok országban, megjelent a fiatalkori munkanélküliség, s ma a migránsok is itt vannak. Tudjuk, hogy ez, hova vezetett!” „Az európai vezetők találkoznak Brüsszelben, Luxemburgban és kritizálják egymást,

Orbán Viktor

elmegy az Európai Parlamentbe felszólalni, az uniós vezetők jönnek Budapestre tárgyalni, de van párbeszéd, s ha ez mindkét fél számára kemény, akkor is fontos” – magyarázta. Rámutatott, fiatalkorában még Lengyelországba, vagy Magyarországra sem tudott elutazni, de ma Szegeden szabadon beszélhetett kínai, mongol, magyar diákokkal a Földdel kapcsolatos kérdésekről. „Magától nem védődik meg Európa, ehhez mindannyian kellünk” – utalt a földrész értékeire a politikus. „Nem az én kormányom, nem az én ízlésemnek megfelelően irányítanak” – szögezte le, mikor arról kérdeztük, hogy mit gondol arról, hogy sírva jelentette be Åsa Romson, a Zöld Párt miniszterelnök-helyettesnője: nem tudnak több migránst befogadni. https://www.youtube.com/watch?v=GmuqusBOfuo Elmondta, hogy miközben a szociáldemokrata-zöld kormány csak kis többséggel rendelkezik, a véleménye szerint fasiszta és rasszista Svéd Demokraták egyre jobban teljesítenek (349 helyből 49 széket nyertek el a 2014-es választásokon, eközben Schmidt pártja, a Liberálisok csak 19-et – szerk.), nő a népszerűségük, s e kettőség politikai instabilitást okoz országában. Úgy látja, a radikális párt most szalonképesebbé próbál válni. „Egyetlen témájuk a bevándorlás volt, miközben a többi párt erről nem akart beszélni, pedig sokkal hamarabb kellett volna reagálniuk a jelenségre, mert Libanon, Törökország menekülttáborai nem újdonságok” – fogalmazta meg véleményét Olle Schmidt. „Miután a migránsok bejöttek Németországon, Dánián átgyalogolva Svédországba, akkor jött rá a kormány, hogy nem tud mit tenni a helyzettel. „A miniszterelnök-helyettesnő szentül fogadkozott, megígérte, hogy soha nem teljesítik a Svéd Demokraták követeléseit, nem fogják lezárni a határokat. S most meg kell tennie…” „Meg akarták védeni a svéd menekültjogokat, de a kontroll hiányzott. Negyvenezer gyermek jött Afganisztánból, Marokkóból, de kétezer gyermek eltűnt. Nem tudják, hogy hol vannak! Csődöt mondott a rendőrség, a bevándorlási hivatal! Két hete alszanak kint a hivatal folyosóin a menekültek, mert nincs elég hely. Sátortáborokat akarnak felállítani Malmöben, de Svédországban kemény a tél” – mutatta be a skandináv államban uralkodó állapotokat. A politikusnő szerinte elárulta saját szavazóit és hitét, rossz utat választott a kormány, nyugodtabban és az emberiességet jobban figyelembe véve kellett volna cselekedni. A migránsok integrációjával kapcsolatban a nyolcvanezer, főleg boszniai menekült példáját hozta, akik többsége jól be tudott illeszkedni a társadalomba.

Aida Hadžialić

, a 28 éves boszniai születésű oktatási miniszter is közéjük tartozik, ő az első iszlám hitű miniszter Svédországban. Saját pártjából

Jasenko Selimovićot

hozta fel példának, aki kiválóan elsajátította a svéd nyelvet, s most az egyetlen olyan tagja az Európai Parlamentnek, aki tudja, hogy milyen menekültnek lenni. „Ők hozzáadott értéket jelentenek, a kérdés az, hogy a szíriai muszlimok képesek-e integrálódni” – mondta. Úgy látja, sok az orvos, fogorvos, tanár, a diplomás, de van olyan is közöttük, akinek problémás lesz a beilleszkedése, mert dolgozni kell és beszélni a svéd nyelvet. Azt viszont nem tartja integrációnak, ha enklávék alakulnak ki, ahol elszigetelve élnek a bevándorlók.

"Negyvenezer gyermek jött Afganisztánból, Marokkóból, de ebből kétezer gyermek eltűnt. Nem tudják, hogy hol vannak! Csőd...

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 3.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.