Közélet

Bakondi György Szegeden: Magyarországon nincs terrorfenyegetés!

Bakondi György Szegeden: Magyarországon nincs terrorfenyegetés!

2015. november 19., csütörtök
Bakondi György Szegeden: Magyarországon nincs terrorfenyegetés!
bakondi02kf

Addig marad a B fokozatú készültség hazánkban, amíg a külső határok védelmét nem lehet garantálni, illetve fel nem számolják a terrorista gócpontokat – közölte Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója Szegeden.

A Tisza Szállóban tartott előadást

Bakondi György

a migrációs válságról. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a nem sajtónyilvános esemény előtt közölte, Magyarországon továbbra sincsenek információk arra nézve, hogy terrortámadás készülne. Úgynevezett B fokozatú terrorkészenlétet rendeltek el, amit akkor vezetnek be, ha valamelyik uniós vagy NATO-tagállamban terrortámadás történik, de nincsenek információk arra nézve, hogy hazánk is célpont lenne. Megjegyezte, ilyenkor például nagyobb tömegrendezvényeken, vasútállomásokon, nagy forgalmat lebonyolító metróállomásokon a nyílt fegyveres őrizetét erősítik meg kettős céllal: egyrészt a lakosság megnyugtatása céljából, másrészt, hogy elrettentsék azokat, akik talán „érdeklődőek” lennének. Ilyenkor a háttérben az operatív munka is magasabb fokozaton működik, a titkosszolgálatok bekapcsolódnak abba a széleskörű információcserébe, ami a titkosszolgálatokat jellemzi. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kérdésünkre elmondta, nem tudja megjósolni, meddig lesz életben a B fokozatú terrorkészenlét, hiszen most is zajlik a tömeges illegális migráció. Naponta 7-10 ezer illegális migráns érkezik Európába, vagyis 12 másodpercenként egy fő.

„Mindaddig, amíg a külső határok biztonságát nem lehet garantálni, és fel nem számolják a terrorista gócpontokat, addig indokoltak a jelen intézkedések” – szögezte le Bakondi György.

Elmondta, a kormány szerdán döntött a terrorelhárítási koordinációs központ létrehozásáról, erről hamarosan megjelenik a kormányrendelet is. Bakondi elmondta, ebben a szakmai grémiumban elsősorban rendvédelmi szervezetek, titkosszolgálatok vezetői a TEK koordinációjával folyamatosan elemzik és értékelik azokat információkat, amelyek Magyarországra érkeznek a titkosszolgálatok együttműködésével, és tájékoztatja a kormányzatot, elsősorban a belbiztonsági kabinetet.

A déli határszakaszon tapasztalható illegális migrációval kapcsolatban Bakondi elmondta, a kerítés megépítése a szerb szakaszon órák alatt megváltoztatta a helyzetet, akárcsak a horvát szakasz lezárása is, s úgy fogalmazott: „ebből a szempontból Magyarország talán Európa legbiztonságosabb országa”.

Az, hogy a román szakasz felé eltolódik-e a migrációs útvonal, egyelőre nem tudható Bakondi György szerint, hiszen egyre több hazánkkal szomszédos ország jelenti be, hogy gazdasági migránsokat nem kíván fogadni, s nem tudható, hogy ennek fényében változnak-e az útvonalak. „Tapasztaltunk határsértő mozgást a román szakaszon, 4-5 főről beszélhetünk, ezek akár tesztelések is lehettek. A román társszervekkel együttesen azon vagyunk, hogy ne keletkezzen új migrációs útvonal. Természetesen fel vagyunk arra készülve, hogy amennyiben szükséges ugyanazt a határvédelmi rezsimet bevezessük, amit a szerb és a horvát szakaszon alkalmaztunk” – hangsúlyozta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója Szegeden a Tisza Szállóban, ahová

Bohács Zsoltnak

, a Fidesz Csongrád 1-es választókerületi elnökének meghívására érkezett.

Magyarországon továbbra sincsenek információk arra nézve, hogy terrortámadás készülne - Szegeden tartott előadást... Szerző: Szegedma Hírportál,2015. november 19.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.