Közélet

Térségi együttműködési megállapodást kötött Szeged és Hódmezővásárhely

Térségi együttműködési megállapodást kötött Szeged és Hódmezővásárhely

2015. október 29., csütörtök
Térségi együttműködési megállapodást kötött Szeged és Hódmezővásárhely
egyuttmukodesi_megallapodas11kf

A józan ész által „kikényszerített” egyezségnek titulálta Szabó Gábor, az SZTE rektora azt a térségi együttműködési megállapodást, amelyet Szeged és Hódmezővásárhely kötött jövőbeni fejlesztési terveik összehangolása érdekében az egyetemmel, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetével.

Tudásalapú térségfejlesztés és stratégia; integrált, koordinált cselekvés; innováció és tudástranszfer; együttműködés a képzésben és szakképzésben, valamint befektetésösztönzés – hivatalosan ezeken az alappilléreken nyugszik az a térségi együttműködési megállapodás, amelyet Szeged és Hódmezővásárhely kötött az Szegedi Tudományegyetemmel és a két kamarával. Február és október között 566 millió forint pályázati forrást költöttek el arra, hogy meghatározzák, mely területeken lehetséges és érdemes együttműködniük a feleknek a régió fejlesztése érdekében. Az SZTE rektora,

Szabó Gábor

arra hívta fel a figyelmet, hogy Szeged és Hódmezővásárhely külön-külön kicsi, kiváltképp ha egy nemzetközi multinacionális cég keres magának befektetési helyszínt, ám a térség a határon túli területekkel együttesen már 350 ezer munkavállalót tud felmutatni. Ezért is nevezte a józan ész által „kikényszerített” megállapodásnak a rektori hivatalban ünnepélyesen aláírt dokumentumot. Úgy értékelte, ahhoz, hogy régiónk felkerüljön a világtérképre – méghozzá szabad szemmel is látható befektetési helyszínként –, együttműködésre van szükség, más alternatíva nincs. A rektor arra is emlékeztetett, hogy Magyarországon a fejlesztési zónák eddig vállalatok körül alakultak ki, ám Szegeden nincs például autógyár, ám a rektor szerint ez nem is baj. Szerinte sikeres lehet az az újfajta, hazánkban még nem alkalmazott modell, amelynek lényege, hogy a kis- és középvállalkozásokból jön létre egy fejlesztési zóna. Ennek összekötő ereje, integráló gondolata a tudás, amit elsősorban a Szegedi Tudományegyetem testesít meg.

egyuttmukodesi_megallapodas05kf

Szeged és az egyetem közötti jó kapcsolatot hangsúlyozta

Nagy Sándor

városfejlesztési alpolgármester a projektzárón, amely az együttműködési megállapodással most kiszélesedik, hiszen Hódmezővásárhely is részévé válik. Fontos célnak nevezte, hogy a helyi gazdaság szereplői minél intenzívebben bekapcsolódjanak ebbe a munkába a tudásigényes ágazatokban.

Hegedűs Zoltán

, Vásárhely alpolgármestere arról beszélt az együttműködés kapcsán, hogy a két megyei jogú város nem versenytársként tekint egymásra, hanem egymást kiegészítve közösen dolgoznak a régió fejlesztéséért.

Nemesi Pál

, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke megjegyezte, hogy a projekt megvalósítása során az egységes közös cél megfogalmazása nehézkes volt, minden fél a saját érdekeit akarta képviselni. A kamarai elnök szerint meg kell találni azt az integrátort, aki össze tudja fogni a feleket, ez szükséges ugyanis ahhoz, hogy a régió fejlődéséért közösen tudjanak dolgozni. „Szeged vonzáskörzete tekintetében nem feltétlen csak Vásárhelyre kell gondolni, hanem a két város és a megye középső és déli részéről. Infrastruktúrával ez egy jól ellátott terület, és a két város gazdasági működése már most is szorosan összefügg, a cél, hogy ez még hatékonyabb legyen” – fogalmazott.

Kispál Ferenc

, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének elnöke azt emelte ki, hogy a mezőgazdasági vállalkozásoknak speciális képzettségű szakemberekre lenne szükségük, ezért is szorgalmazták már évek óta a duális képzés elindítását. A mezőgazdaságra épülő feldolgozóipar fejlesztését is fontos feladatnak nevezte Kispál, melynek kidolgozásában a szegedi egyetemnek fontos szerepe lehet. A Szeged-Hódmezővásárhely növekedési zónát fejlesztő projektzárón elhangzott, az együttműködési megállapodás aláírása nem a munka végét, hanem épp ellenkezőleg, annak kezdetét jelenti.

Együtt a csapat - Szeged és Hódmezővásárhely együttműködési megállapodást kötött jövőbeni fejlesztési terveik ö...

Szerző: Szegedma Hírportál2015. október 29.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.