Közélet

„Látni és látszani” - A kerékpárosok biztonságáért ellenőriztek + FOTÓK

„Látni és látszani” - A kerékpárosok biztonságáért ellenőriztek + FOTÓK

2015. október 27., kedd
„Látni és látszani” - A kerékpárosok biztonságáért ellenőriztek + FOTÓK
kerekparos_ellenorzes15_gs

Büntetés helyett most csak figyelmeztetésben részesültek azok a szegedi kerékpárosok, akiknek nem volt az előírásoknak megfelelően felszerelve drótszamaruk, illetve láthatósági mellényt kaptak ajándékba a rendőröktől.

„Látni és látszani” – hangsúlyozza évről-évre az ősz beálltával a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az egyenruhások ezúttal a kerékpárosokat ellenőrizték.

Vad Róbert

őrnagy, az MBB titkára elmondta, mivel az őszi-téli időszakban korábban sötétedik, nagyobb hangsúlyt kell fektetniük az útra kelőknek – köztük a kerékpárosoknak is – arra, hogy megfelelően ki legyenek világítva. Megjegyezte, kevés, ha mi látjuk a kamionost, a lényeg, hogy a sofőr is észrevegye a biciklist, akciójukkal erre próbálják felhívni a figyelmet. „Közhelyes kijelentésnek tűnhet, de igaz: az, hogy épségben hazaérjünk, mindössze pár száz forinton múlik” – tette hozzá. Vad Róbert pozitív változásokról is beszámolt, de szerinte nem lehet elégszer felhívni az emberek figyelmét a „látni és látszani” elvre. Az őrnagy elmondta, évről-évre egyre többen veszik komolyan preventív közlekedésbiztonsági kerékpáros ellenőrzéseiket, így valamivel kevesebb kivilágítatlan kerékpárossal találkoznak munkájuk során, de úgy látja, nem lehet elégszer elismételni, hogy akár az ember élete is múlhat azon, hogy megfelelő állapotú-e a kerékpárja, illetve, hogy ki van-e világítva. „Lakott területen belül és kívül egyaránt történnek kerékpáros balesetek, de az elmondható, hogy Csongrád megye nem kifejezetten fertőzött abból a szempontból, hogy a baleset oka kizárólag a világítás vagy a láthatósági mellény hiánya lenne” – közölte az MBB titkára, aki azt tapasztalja, hogy láthatósági mellényt is egyre több biciklis és gyalogos visel lakott területen kívül. Vad Róberttől megtudtuk, további preventív rendőrségi ellenőrzésekre lehet számítani Szegeden, illetve Csongrád megye más településein is, hiszen a városi rendőrkapitányságoknak is juttatnak el láthatósági mellényeket és lámpákat. Azt azért érdemes tudnia minden bringásnak, hogy a kerékpáros akciókat követően is tartanak ellenőrzéseket a rendőrök, s akkor bizony már büntetni is fognak.

A rendőrök a kerékpárosokat ellenőrizték az Oskola utcánál, ezúttal nem büntettek.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=584093

Szerző: Szegedma Hírportál2015. október 27.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.