Közélet

Költségvetés: A Fidesz továbbra is a családok mellett áll

Költségvetés: A Fidesz továbbra is a családok mellett áll

2015. május 16., szombat
Költségvetés: A Fidesz továbbra is a családok mellett áll

A 2016-os költségvetési javaslatból is jól látszik, hogy a Fidesz továbbra is a családok mellett áll - hangsúlyozta Dunai Mónika, a Fidesz-frakció szóvivője szombati, budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen összefoglalta a jövő évi költségvetés családokat érintő tételeit.

Az elmúlt években "az egykulcsos jövedelemadónak és a családi adókedvezményeknek köszönhetően, a jövő évi változásokkal együtt összesen 3600 milliárd forint" marad a családoknál - mondta

Dunai Mónika

. Hozzátette: meg kell becsülni azokat az édesanyákat és édesapákat, akik munka mellett gyermeket nevelnek. Ezért vezették be a családi adórendszert, amely alacsony adókulcsot és családi adókedvezményt biztosít számukra. A szóvivő kiemelte, hogy jövőre emelkedik a kétgyermekes családok családi adókedvezménye, így 350 ezer családnál marad több pénz. Mint mondta, 2016-tól négy év alatt a kétszeresére, 20 ezer forintra fog nőni a két gyermeket nevelő szülők adókedvezménye, jövőre 12 500 forint lesz havonta, gyermekenként. Dunai Mónika azt is hangsúlyozta, hogy jövőre 16-ról 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó (SZJA) kulcsa, ez négymillió embernek jelent adócsökkentést, összesen 120 milliárd forint értékben. Példaként említette, hogy az SZJA csökkenésével és a családi adókedvezmény növekedésével egy olyan családnál, ahol két minimálbért kereső, két gyermeket nevelő szülő van, akár havi 7100, egy két átlagkeresős és szintén kétgyermekes családnál havi 9500 forinttal több marad jövőre. Kitért arra is, hogy a kis keresetűek adócsökkentésével a legalacsonyabb jövedelmű körülbelül 110 ezer családnak garantált, hogy "gyakorlatilag a bruttó fizetésük marad a zsebükben". Elmondta, folytatódik a házasságkötési adókedvezmény, a GYED extra, júliustól elérhető a családi otthonteremtési kedvezmény, valamint 58-ról 70 milliárd forintra nő az ingyenes gyermekétkeztetésre fordított támogatás. A családokat érintő, a jövő évi költségvetésben szereplő intézkedéseket és terveket összegezve azt mondta: azok "biztonságot, stabilitást és kiszámíthatóságot jelentenek minden magyar embernek, és kiemelten a családoknak".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.