Közélet

A bevásárlóturizmus miatt lehet érzékeny Szeged a vasárnapi zárva tartásra + FOTÓK

A bevásárlóturizmus miatt lehet érzékeny Szeged a vasárnapi zárva tartásra + FOTÓK

2015. március 20., péntek
A bevásárlóturizmus miatt lehet érzékeny Szeged a vasárnapi zárva tartásra + FOTÓK
tesco_gs

Szeged szempontjából a szerb és a román bevásárlóturizmus miatt lehet érzékenyebb a vasárnapi zárva tartás, a határ túloldaláról ugyanis jellemzően hétvégén érkeztek az emberek. Az utca embere elégedetlenkedik, a bezárásra kényszerülő boltos elbocsátással hozhatja ki magát nullára, a nyitva tartó üzletek azonban plusz forgalomban reménykednek.

Fotós kollégánk talán csak ördögszekerek montírozásával tudta volna drámaibbá tenni a Tesco bejáratánál vasárnap készített fotóját. "Olyan, mintha visszamentünk volna a múltba. Friss kenyeret, tejet és felvágottat vasárnap reggel mindig vásároltunk, nem is értem, hogy juthatott valakinek eszébe, hogy erre nincsen szükségük az embereknek" - elégedetlenkedett a zárva tartást firtató kérdésünk miatt

Németh Józsefné

. A nyugdíjas hölgy a Vedres utcában lakik, ahol úgy tűnik három bolt is nyitva tarthat vasárnap, és ugyan eddig a közeli Sparba járt vasárnaponként, a kenyeret és a tejet ezután ezekben az üzletekben is megveheti majd. A kisboltok ugyanakkor jóval drágábbak, és húspultjuk sincsen, ami megnehezítheti a helyzetet egy váratlan vendég látogatása esetén - magyarázta a hölgy. A közelben lakó

Dancsó Lajosné

szerint az internethez nem értenek, így tájékozódni sem tudtak arról, hogy mely üzletek maradhatnak nyitva a hét utolsó napján.

Plusz forgalomban reménykednek a nyitva tartó kisboltok és vendéglátósok

Korábbi cikkünkben is megírtuk, hogy a kereskedőkben nagy a bizonytalanság, sokan a kivárásra játszanak, hátha a későbbiekben módosítják, enyhítik a szigorú szabályozást. "Három üzlet is nyitva lesz ezen a soron vasárnap, a mi működésünkben sem hozott különösebb változást ez a rendelet" - mondta el Godóné Gyurkó Erika. A Vedres utcai Vitamin Sarokban dolgozó nő szerint minden szükséges kritériumnak megfelelnek, és kérvényezni is csak azoknak kellett a vasárnapi nyitva tartást, akik korábban nem üzemeltek a hét utolsó napján. A betérő vendégeket folyamatosan tájékoztatják arról, hogy március 15-e után is várják őket minden nap, egyben reménykednek, hogy a nagyobb üzletek kényszerpihenőjével talán az ő forgalmuk is némiképp növekszik. "Eddig még nem vonhattunk le következtetéseket, így kivárunk, hogy mi lesz. Óvatos remény él bennünk, hogy az eddig megszokottnál több vásárló keres majd fel minket, de elsősorban a vendéglátósok körében hallok bizakodó hangokat" - emelte ki Godóné Gyurkó Erika.

14% plusz, 60% mínusz a mérleg

Prónay Szabolcs, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának egyetemi adjunktusa néhány szegedi üzlettulajdonos tapasztalatait gyűjtötte össze az első zárva töltött vasárnap előtti napról. Meglepő eredményt kapott: az első hivatalos vasárnapi zárva tartást megelőzően még kevesebben is vásároltak, mint egy évvel korábban, március 14-én. "A politikusok két dolgot kommunikáltak hangsúlyosan a zárva tartással kapcsolatban. Egyrészt úgy vélik, hogy a vásárlási szokások átalakulnak majd a rendelkezés, és az emberek egy nappal korábban ejtik meg a hétzáró vásárlásukat. A március 14-i szombaton ez úgy tűnik nem jött be, a megkérdezettek vevőszámban nagyjából 12%-os, forgalomban pedig 14%-os növekedést könyveltek el az azt megelőző szombathoz képest. Egy átlagos vasárnapi vásárlás a hétköznapi 60%-a szokott lenni, tehát ha kiszámoljuk, a 60%-os kiesés mellé csupán 12-14%-os plusz bevétel jött" - összegzett portálunknak Prónay Szabolcs. Sokkal előrébb úgy tűnik nem is tervezünk vásárláskor, a pénteki, csütörtöki forgalom az eddigi években megszokottak szerint alakult. Míg a szakemberek szerint a várva tartás elsősorban a hipermarketek érinti rosszul, az adjunktus kisboltokat kérdezve hozta ki ezt az eredményt. "Megkérdeztem egy olyan trafikot is, aki vasárnap is nyitva tudott maradni, elmondásuk szerint az ő forgalmuk nagyjából 25-30%-kal növekedett az átlagos vasárnaphoz képest. Szignifikáns bevételnövekedést igazából ez sem jelentett" - magyarázta. A megkérdezett hét szegedi üzlet átlagosan mínuszban jött ki a vasárnapi bezárást követően, ráadásul a kieső munkanap miatt alkalmazottakat is el kellett küldeniük, nagyjából az ő bérének kiesésével jöttek ki nullszaldóra a korábbi állapothoz képest. Azon boltokat sújtotta jobban a bezárás, ahol az áruk nagyobb részénél fontos a szavatossági idő - nekik kalkulálniuk kell azzal, hogy amit nem sikerül értékesíteni szombaton, az leghamarabb hétfőn kerülhet újra a polcokra. Egy szombati kenyeret talán még el sikerülne adni vasárnap, de hétfőn már biztosan nem.

A külföldi üzletek családi szórakozást csinálnak a bevásárlásból

"A nagy vasárnapi bevásárlások általában a hipermarketeket célozták meg, a kisboltok számára ez a nap eddig gyengébb volt a többinél. Itt is vannak persze eltérések, a ruházati cikkeket árusító üzletekben nagyobb volt a forgalom, élelmiszert azonban kevesebbet vettünk a hét utolsó napján" - magyarázta Prónay Szabolcs. A vasárnapi plázázás helyett a kormány szeretné, ha a család otthon, együtt töltené ezt az időt, a nyugati országokban azonban pont arra építenek ki programokat, hogy a bevásárlást egy közösségi élménnyé tegyék mindenki számára. "Németországban van például 'férfimegőrző', vasárnap a Bundesliga meccseit a bevásárlóközpontban is lehet nézni, úgy hogy az első sör ingyenes. Ott a férj mondja a feleségének, hogy menjenek el bevásárolni. De gyakran tartanak rendezvényeket vagy családi napokat, a plázában ajándékot oszt karácsonykor a Mikulás, tehetségkutatókon szerepelt hírességek lépnek fel. Ott közös családi programot szerveznek a vásárlás mellé" - mondta el a szakember. Szeged szempontjából a szerb és a román bevásárlóturizmus miatt lehet érzékenyebb a vasárnapi zárva tartás. "A határ közelsége miatt ez jóval szignifikánsabb jelenség, mint mondjuk Budapesten vagy Veszprémben. Ráadásul ezt a vásárlással egybekötött nagy utat tipikusan hétvégén tudják csak megtenni" - hangsúlyozta Prónay Szabolcs. Konkrét számadatok persze nincsenek a külföldről érkező vásárlótömeg nagyságáról, hiszen jogi és technikai okokból sem vehetik lajstromba a boltokban az embereket. A jelenség azonban jól ismert, és ha nem is fog megszűnni, de jelentősen átalakul - vasárnap helyett valószínűleg szombaton lépik majd át a határt, hogy tovább duzzasszák az itthoni vásárlók alkotta sorokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.