Közélet

A gazdaságélénkítésről tartottak vállalkozói konferenciát Algyőn

A gazdaságélénkítésről tartottak vállalkozói konferenciát Algyőn

2015. február 16., hétfő
A gazdaságélénkítésről tartottak vállalkozói konferenciát Algyőn
IMG_4087

„Vállalkozásbarát önkormányzat, önkormányzatbarát vállalkozás” – ez volt a mottója a Térségi Klaszterek Szövetsége által szervezett gazdaságélénkítő megbeszélésnek. A február 5-i rendezvény célja a megyei és az algyői önkormányzat területfejlesztési, gazdaságfejlesztési stratégiájának megismertetése volt.

Mintegy 45 fő gyűlt össze az algyői Levendula Hotel konferenciatermében tartott vállalkozói konferencián. A megbeszélésen részt vett

Kakas Béla

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke,

Molnár Áron

, Algyő Nagyközség polgármestere,

Pongrácz Tamás

a Széchenyi Programiroda részéről, valamint

Huzsár Ervin

, Magyarkanizsa alpolgármestere is. A főszervező

Füzesy István

, a Térségi Klaszterek Szövetségének elnöke köszöntőjében kiemelte az együttműködés fontosságát, amely ezzel a rendezvénnyel el is indult az önkormányzat és a kamarák, térségi vállalkozások között. Hangsúlyozta: a közös cél az ipari termelés, a tőkevonzó képesség, a foglalkoztatás növelése, a határon átnyúló gazdasági együttműködések fejlesztése és az élhető környezet megteremtése. Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke szerint az innovatív, menedzserszemléletű gondolkodás elengedhetetlen egy település fejlődéséhez. A megyei közgyűlés feladata koordinálni azokat a régiós beruházásokat, amelyek mintegy 60 település fejlesztési koncepcióját ölelik fel. A jelenlévők megtudhatták, összesen több tízmilliárd forint áll majd rendelkezésre az integrált területi projektek (ITP) finanszírozására, amelyekre Algyő is számos pályázatot kíván benyújtani. Molnár Áron, Algyő polgármestere elmondta, kiemelt feladat a nagyközségben működő vállalkozások és az önkormányzat közötti együttműködés erősítése, a munkahelyteremtés támogatása. Jelenleg közel 400 vállalkozás működik Algyő közigazgatási területén. A Vállalkozói Klaszter, a kerekasztal-beszélgetések és fórumok megfelelő párbeszédet generálnak az önkormányzat és a helyi vállalkozók között, amely jó együttműködési alap a jövőre. Megemlített néhányat a tervezett 2015-ös fejlesztések közül, melyekben a helyi vállalkozók is szerepet kaphatnak. Pongrácz Tamás (Széchenyi Programiroda) a Széchenyi operatív programok kapcsán arról tájékoztatott, hogy valószínűleg március végére már be tudnak számolni az új pályázatokról és a pályázatok benyújtásának feltételeiről. Hozzátette, addig is kiemelten kell kezelni a munkahelyteremtő támogatásokat. Már eddig is kedvezményekben, vissza nem térítendő támogatásokban részesültek azok a vállalkozások, melyek vállalták, hogy három évig foglalkoztatnak új munkatársakat, de ezt a bővíteni kell. Annak érdekében, hogy a feltérképezzék a helyi vállalkozók igényeit, egy adatbázis létrehozását is szorgalmazta. Füzesy István klaszterelnök sikeresnek értékelte az összejövetelt, hangsúlyozva, továbbra is elsődleges cél a folyamatos együttműködés a vállalkozások, az önkormányzatok és a gazdasági szereplők között, amely biztosíthatja az adott település fejlődését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.