Közélet

Tudás, technológia és mezőgazdasági termékek - ezt kínálta Csongrád megye Sanghajnak + FOTÓK, VIDEÓ

Tudás, technológia és mezőgazdasági termékek - ezt kínálta Csongrád megye Sanghajnak + FOTÓK, VIDEÓ

2014. december 3., szerda
Tudás, technológia és mezőgazdasági termékek - ezt kínálta Csongrád megye Sanghajnak + FOTÓK, VIDEÓ
shanghai_delegacio22_gs

Hatfős kínai delegáció ismerkedett Csongrád megye adottságaival, jellegzetességeivel. A felek célja, hogy gazdasági kapcsolatok jöjjenek létre Sanghaj és megyénk között.

Zhong Xiao Min

, Sanghaj kereskedelmi tanácsának alelnöke,

Pang Chun He

, a szervezet igazgató helyettese és

Liang Mei Fang

, aki a sanghaji kereskedelmi fejlesztési kutatóközpont igazgatóhelyettese Szentesen és Ópusztaszeren is járt, majd Szegeden zárult hivatalos programjuk. Zhong Xiao Min az itteni cégek együttműködési szándékát méltatta, és a Sanghajban évről-évre megrendezett vásárra is invitálta a Csongrád megyeieket a kereskedelmi tanács alelnöke. Ahogy fogalmazott, szívesen közvetít Sanghaj és Csongrád megye között a gazdasági kapcsolatok építésében. Csongrád megye adottságait, így a napsütéses órák magas számát és a Tisza nyújtotta lehetőségeket emelte ki

Juhász Tünde

kormánymegbízott, aki a sanghaji delegáció tagjait arról is tájékoztatta, hogy a főváros után a legtöbb nemzetiség önkormányzattal rendelkező Szeged etnikai sokszínűsége befogadóvá és elfogadóvá tette az itt élőket.

Nemesi Pál

, a Csongrád megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a szerb és a román határ közelségét emelte ki, a jól kiépített infrastruktúrát, s szólt arról is, hogy a növénytermesztés és az élelmiszer-feldolgozás tartozik megyénk húzóágazati közé. „Összességében mintegy 65 ezer vállalkozás működik Csongrád megyében, melyek 50%-a mezőgazdasági területen tevékenykedik, míg a fennmaradó hányad az iparban, szolgáltatásban, kereskedelemben, vendéglátásban és turisztikában” – közölte Nemesi. Kiemelte a Szegedi Tudományegyetemben rejlő potenciált, a kutatóműhelyekben folyó munkát, melyből a biológiai és az egészségiparhoz kapcsolódóakat nevezte a legjelentősebbnek.

Csongrád megye 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklusra készített területi és gazdasági fejlesztési tervével kapcsolatban Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta, az a cél, hogy a megye mind a hatvan településére jusson a fejlesztési forrásokból. „Ha el akarsz adni valamit, akkor ne tukmáld, hanem próbáld meg elérni azt, hogy a vevő olthatatlan vágyat érezzen arra, hogy megvegye a terméket. A mi termékünk Csongrád megye, szeretnénk, hogy azt érezzék, ide vissza kell jönni, kapcsolatokat kell építeni, kereskedni és befektetni kell” – fogalmazott Kakas Béla. A magyarországi export 75%-a az unióba meg, ám jelenleg az EU jelenlegi és várható növekedési üteme nem pozitív, ezért is gazdasági érdeke hazánknak a keleti piacok irányába történő nyitás – erről már B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő beszélt a találkozón. Hozzátette, az exportunk 20-25%-át kitevő keleti kereskedelmi partnerek közül Oroszország után Kína a második legjelentősebb. 2013-ben 7,4 milliárd dollárt tett ki a kínai árucsere-volumen, ami az elmúlt tíz évben a tízszeresére nőtt, és 2014-ben is tovább bővült. B. Nagy László megjegyezte, ez nem egyirányú folyamat, hiszen több kínai vállalkozás telepedett le hazánkban, és az sem véletlen, hogy a Bank of China kelet-európai központját Budapesten hozta létre. A sanghaji delegációnak a fideszes politikus az ELI lézeres kutatóközpontban és a mellette felépítendő tudáspark jelentőségét emelte ki, a lézeres technológiák és a fotonika területén tevékenykedő cégeket várnak a 75 hektáros tudásparkban, köztük természetesen kínaiakat is. A Sanghaj kereskedelmi bizottságát vezető, gazdasági szakemberekből álló csoportot Juhász Tünde kormánymegbízott, B. Nagy László országgyűlési képviselő és Kakas Béla megyei elnök hívta meg. A megyei közgyűlési elnök arról tájékoztatott, hogy a hatfős delegáció az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban is tett látogatást, illetve Szentesen a Hungerit Zrt.-nél. „Az üzemlátogatás során a delegáció tagjait leginkább az a speciális vonalkódrendszer érdekelte, mely végigkíséri a terméket, vagyis pontosan követhető. Lehet, hogy Sanghaj számára Csongrád megye egésze picinek tűnik, mégis azt tapasztaltam, hogy érdeklődőek. Úgy gondolom, mi a prémium termékekkel tudunk kitűnni, amihez megyénk kiváló adottságokkal rendelkezik” – összegzett Kakas Béla. A közgyűlési elnök úgy látja, hogy például a kiváló minőségű zöldségekre és gyümölcsökre, illetve az abból készített prémium termékekre nyitott lehet a keleti piac. http://www.youtube.com/watch?v=HEVsLSfHnBU

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.