Közélet

Szegedi fiatalok fogadták az Katolikus Ifjúsági Világtalálkozók keresztjét + FOTÓK

Szegedi fiatalok fogadták az Katolikus Ifjúsági Világtalálkozók keresztjét + FOTÓK

2014. november 5., szerda
Szegedi fiatalok fogadták az Katolikus Ifjúsági Világtalálkozók keresztjét + FOTÓK
katolikus_ifjusagi_vilagtalalkozak_keresztje_szegeden18_gs

„Most mi vagyunk a vendéglátók, és a vendég köztünk a föltámadt Krisztus” – fogalmazott Kondé Lajos pasztorális helynök, amikor megérkezett a dómba az Katolikus Ifjúsági Világtalálkozók keresztje.

„Most mi vagyunk a vendéglátók, és a vendég köztünk a föltámadt Krisztus. Fogadjuk be őt, hogy erősítsen, bátorítson bennünket hivatásunkban, keresztény küldetésünkben” – fogalmazott

Kondé Lajos

pasztorális helynök a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó keresztjének megérkezésekor. A mintegy négy méter magas fából készült keresztet fiatalok hozták be a fogadalmi templomba, énekszó kíséretében. Az egyik kereszthordozó

Olasz Csaba

, a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség pasztorális munkatársa volt, aki portálunknak elmondta, számára nagyon nagy öröm részt venni a világtalálkozó keresztjének útjában. „A mai egyetemisták egy része a kilencvenes években született, s amikor 1984-ben útjára indult ez a fakereszt, akkor a mi szüleink voltak fiatalok. Öröm, hogy az a láng, ami akkor elindult, továbbhagyományozódott, és mi, mint ifjúk vihetjük tovább és követhetjük” – fogalmazott a füzesgyarmati fiatal, aki jelenleg Szegeden tanul.

katolikus_ifjusagi_vilagtalalkozak_keresztje_szegeden09_gs

„Az első Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón, 1984-ben az akkori pápa,

II. János Pál

ajándékot adott a fiataloknak, egy keresztet” – mondta el a fogadalmi templomban tartott szentmise előtt Kondé Lajos pasztorális helynök. A dóm plébánosa felidézte a szentatya szavait is, aki az alábbi gondolatokat osztotta meg a hívekkel: „Szeretett fiatalok! A Szentév végén rátok bízom ennek az ünnepi évnek a szimbólumát: Krisztus Keresztjét! Hordozzátok a világban, mint Krisztus emberiség iránti szeretetének valóságos szimbólumát, és hirdessétek mindenkinek, hogy egyedül Krisztusban, aki meghalt, de feltámadt a halálból, lelhetünk üdvösséget és megváltást”. Kondé Lajos elmondta, két Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó között a világban körbehordozzák e keresztet, mely összeköti a két találkozót, illetve a szintén II. János Pál pápától kapott Salus Populi Romani-ikon is, mely a római Santa Maria Maggiore bazilikában található Mária-ikon másolata. A mintegy négy méter magas fakeresztet és a vele zarándokló ikont Románia fiataljai adták át november 2-án Nyíregyházán püspöki szentmise keretében. Szegedről először Kecskemétre, majd Székesfehérvárra, onnan pedig Szombathelyre és a fővárosba is elviszik a keresztet, amit november 15-én Kassán püspöki szentmise keretében fogadnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.