Közélet

Gáncsolja a sérült gyerekeket nevelő intézményt az MSZP-s városvezetés? + FOTÓK (FRISSÍTVE)

Gáncsolja a sérült gyerekeket nevelő intézményt az MSZP-s városvezetés? + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2014. szeptember 9., kedd
Gáncsolja a sérült gyerekeket nevelő intézményt az MSZP-s városvezetés? + FOTÓK (FRISSÍTVE)
gemma_sajttaj09_gs

Szeptember 29-ig közel hétmillió forint előleget kell előteremtenie a GEMMA vezetőinek ahhoz, hogy Szőregen működő, immár szűkösnek bizonyuló intézményüket a Bakay Nándor utcában lévő ingatlanra cserélhessék. A hét éve üresen álló, önkormányzati tulajdonú ingatlant jogi okokra hivatkozva nem adja bérbe a város, 69 millió forintért meg kell vásárolniuk azt a civileknek.

Nemcsak jogi eszközökkel hátráltatja az MSZP-s szegedi városvezetés a példamutató, nélkülözhetetlen tevékenységet ellátó civil szervezeteket, de még számon is kéri, ha azok elégedetlenségüket fejezik ki. Mi több: segítségnyújtás helyett nyomást akar rájuk gyakorolni - derült ki a GEMMA és

Kothencz

János kedd esti sajtótájékoztatóján. Mi is húzódik az ügy hátterében?

Bérbeadás nincs, csak vásárlás

Hét éve áll üresen Szegeden a Bakay Nándor utca 50. szám alatt lévő ingatlan, melyet a hosszú idő alatt szinte teljesen birtokába vett a természet: a harmadik emelet tetejéig felmászott a vadszőlő, indái az épületen belül is végigfutnak a falakon. Az ingatlan körül burjánzó növényzettől még az épület megközelítése sem egyszerű. Mégis ez az épület maradt a GEMMA Szociális Szolgáltató Központ-Fejlesztő Iskola utolsó reménye a kibővített működésre, azonban tervük megvalósítását gátolja a tény, hogy a városvezetés az épület bérbeadását nem teszi lehetővé jogi aggályok miatt, egyetlen esélyt hagyva: a kifogásolható állapotú ingatlan megvásárlását, mintegy 69 millió forintért, amely összeget a csekély költségvetéssel működő GEMMA nem tud előteremteni. A GEMMA 2010-ben alakult azzal a céllal, hogy egy élethosszon át tartó gondoskodást nyújtson a halmozottan sérült és autizmussal élő gyerekeknek. Az utóbbi évben 12-ről 24 főre sikerült bővíteni kapacitásukat, ehhez a létszámhoz azonban már nem tudnak elégséges feltételeket biztosítani a Szőregen bérelt ingatlanukban. További hat gyermek így is várólistán van, velük helyhiány miatt nem tudnak foglalkozni, emellett egy olyan rehabilitációs és gyógyászati segédeszköz-központot szeretnének kialakítani, amit az itteni gyermekek, fiatalok tudnának használni. "Már a GEMMA megalapításakor is úgy gondoltuk, hogy a Szőregen bérelt épület hosszú távon kicsi lesz a feladataink ellátására, így tárgyalásokat folytattunk a szegedi önkormányzattal a tulajdonában lévő ingatanok bérbe adásáról, és szóba került a számunkra ideális, Bakay Nándor utcában lévő ingatlan is, érdemi előrelépés azonban nem született az ügyben azóta sem" - mondta el a bozótos épület szomszédságában tartott sajtótájékoztatón

Kissné Papfalvi Nóra

szociális intézményvezető. A város rendelkezésre álló épületei közül az egykor Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola kollégiumaként működött épület bizonyult a leghasználhatóbbnak, amely ráadásul hét éve kihasználatlanul, és jól láthatóan gondozatlanul is áll. "Felvettük a kapcsolatot

Solymos László

alpolgármesterrel, akivel közöltük, hogy elsősorban bérelni szeretnénk az épületet. A város jogi alapokra hivatkozva közölte, hogy ez nem lehetséges, csak megvásárolni tudjuk az ingatlant, az IKV Zrt.-n keresztül 69 millió forintért pályázható az épület. Sajnos már nem maradt mérlegelési lehetőségünk, működésünk tétje, hogy új helyre költözzünk" - mondta el az intézményvezető.

Számon kérték az egyesületet a szocialisták

Kissné Papfalvi Nóra szerint az intézmény megnyitóját követően - melyen Kothencz János, a kormánypártok és a L.É.T. által támogatott polgármesterjelölt is támogatásáról biztosította a GEMMA-t - telefonon kereste meg őket a szocialista alpolgármester, hogy számon kérje az ott elhangzott mondatokat, melyek szerint az önkormányzat nem segíti az iskolát. "Nem tudunk felidézni egyetlen olyan momentumot se, amikor a városvezetés a segítségünkre lett volna, kiváltképp nem az ingatlan ügyében. Míg a belvárosban üresen álló épület emeletéről szüretelni lehetne a vadszőlőt, mi a város szélén vagyunk kénytelenek nyomorogni egy kis épületben, amiért ugyanúgy bérleti díjat fizetünk. Úgy gondoljuk, hogy egy olyan civil szervezet, amely ennyire fontos feladatot vállalt magára, sokkal több tiszteletet érdemelne ennél" - emelte ki Kissné Papfalvi Nóra.

Kothencz: Egy törődő városvezetés nem hátráltat, hanem támogat

Kothencz János, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. polgármesterjelöltje is értetlenül és megdöbbenéssel áll a szocialista városvezetés ilyetén hozzáállása előtt, amit az egyesület vezetőségével szemben tanúsítottak. "Egy rendkívül fontos, példamutató közösségi munkát végző, halmozottan sérült gyerekeket gondozó civil szervezet segélykiáltását követően a segítségnyújtás helyett számon kérik őket, működésüket pedig gátolják, tucatnyi sérült gyermek ellátását kockára téve. Egy civil szervezet itt már panaszt sem fogalmazhat meg? Ez a szemlélet nagyon messze áll attól, amire a szegedi embereknek szükségük van. Egy törődő városvezetésnek nem azzal kellene foglalkoznia a kampányban, hogy nyomást gyakorol a civil szervezetekre, akik elégedetlenségüknek adnak hangot, hanem egy jó városvezető konkrétan lehetőségként kellene hogy értékelje, ha támogathat ilyen hiteles szervezeteket" - hangsúlyozta a sajtótájékoztatón. A Fidesz-KDNP és a L.É.T. által támogatott polgármesterjelölt kiemelte: a civil szférában vállalt munkája során már személyesen is tapasztalta, mennyire kevés mozgásteret adnak az efféle szervezeteknek. "Szegeden ellehetetlenítik a civil szervezeteket, ami tarthatatlan. Sérült, rendkívül kiszolgáltatott gyermekeket és őket emberfeletti odaadással ápoló családokat veszélyeztetnek. Mit vegyünk komolyan, ha nem ezt?" - tette hozzá Kothencz János. A polgármesterjelölt azt is elmondta: már a kampány során is találkozott az arrogancián túl riválisai részéről álságosnak tűnő akciókkal is. "Jómagam nem cibálnám végig kisfiamat a rendezvényeken, hogy riválisaimat köszöntve szimpátiát próbáljak kelteni, ráadásul egy olyan városrészi eseményen, melybe korábban a lábamat töröltem. Ugyanígy igaz az is, hogy minden segítségkérést és hozzám fordulást emberi hangnemben igyekszem fogadni, még akkor is, ha a panasz, a jajszó elégedetlenséget fejez ki. Egy törődő városvezető nemcsak nem hátráltatja a karitatív szervezeteket, hanem egyenesen kötelességének kellene éreznie, hogy minél inkább támogatni legyen képes azokat" - fogalmazott. Péntek Imréné vezető gyógypedagógus szerint az egyetlen segítség, amit a város kínált, hogy részletre is befizethetik a közel hetvenmillió forintos összeget. Ehhez húsz napon belül, szeptember 29-ig a díj tíz százalékát, 6,8 millió forintot kell előteremteniük, melyet magánszemélyek, cégek adományaiból kívánnak fedezni. Arról még számításokat sem mertek készíteni, hogy a háromszintes, elvadult ingatlant mekkora összegből tudnák rendbe tenni - ahogyan más esetben, úgy itt is jó szándékú emberek segítségében bízhatnak csupán...

Az alpolgármester értetlenkedik

Solymos László MSZP-s alpolgármester válaszreakciójában ezt írta: "A hivatkozott, Bakay Nándor utcai ingatlant az Fidesz-Jobbik többség jelölte ki értékesítésre <...>, ugyanis megemelte Szeged város eladandó ingatlanjainak számát, elsősorban azért, hogy az így befolyt összeget saját céljaira, például futballtámogatásra szórhassa el. Így a városvezetés az ingatlant bérbe venni kívánó Gemma egyesületnek csak azt mondhatta, ami a törvényben áll, nevezetesen, hogy eladásra kijelölt ingatlant nem lehet bérbe venni. Felajánlotta – és támogatólag a közgyűlés elé vitte - ugyanakkor, hogy az egyesület megvehesse, mégpedig zártkörű pályázaton, öt évi részletre az ingatlant. A Gemma egyesület ezt a megoldást elfogadta, ezért most teljesen értetlenül állunk a történet előtt."

Jobbik: Solymos hazudik!

A szegedi Jobbik az alábbi közleményt adta ki az ügyben: "A Jobbik Szegedi Szervezete mindig is a szegediek érdekeit képviselte. Mi, mindig felkaroltuk és megoldást kínáltunk a szegediek problémáira, amit általánosságban az MSZP-Fidesz együtt szavazása miatt soha nem tudtunk megoldani. Az elmúlt négy évben Szeged város költségvetését a Fidesz és az MSZP közösen, koalícióban fogadta el. A Jobbik az elmúlt négy évben soha nem szavazta meg a költségvetést, mert az nem a munkahelyteremtésre, a rendre és a szociális biztonságra épült. Solymos László és pártja az MSZP volt, aki a fideszes képviselőkkel közösen megszavazta a költségvetést az elmúlt négy évben. A Fidesz és az MSZP frakciónak lehetősége lenne, hogy azonnal összehívjon egy közgyűlést, ahol egy határozattal kivehetné a Bakay Nándor utcai épületet az értékesítésre szánt ingatlanok közül és méltányossági alapon az egyesület számára rendelkezésre bocsáthatná. Ez a folyamat kevesebb időt venne igénybe, mint ezen cikk megírása, de ha a hivatal képtelen erre, akkor a szegedi Jobbik vállalja, hogy előkészíti a szükséges módosításokat. Solymos László ahelyett hogy megoldást próbálna találni a beteg gyermekek problémájára, folytatja az egész politikai pályafutását átszövő hazudozást. Solymos László kitűnő tanítványa Gyurcsány Ferencnek, a hazug politikus mintapéldánya lehetne. Reméljük október 12-én a szegediek végre elzavarják Solymos Lászlót és a hozzá hasonló hazug politikusokat, akik az elmúlt huszonnégy évben tönkretették városunkat" - áll a Jobbik Szegedi Alapszervezetének közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.