Közélet

Megérkeztek az utolsó piros trolik is Szegedre

Megérkeztek az utolsó piros trolik is Szegedre

2014. szeptember 2., kedd
Megérkeztek az utolsó piros trolik is Szegedre
pirostroli06_gs

A 13 új, alacsonypadlós Ikarus-Škoda Tr187.2-es típusú járműből álló trolibuszflotta minden tagja megérkezett Szegedre. A sikeres hatósági vizsgát és próbafutást követően kedden hivatalosan is átvették az utolsó három járművet.

A járművek letették a hatósági vizsgát, és sikeresen teljesítették az előírt próbafutást. A trolibuszok rövid időn belül megjelennek a mindennapi utasforgalomban is. Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt keretében Szeged város összesen 13 új, alacsonypadlós trolibuszt rendelt 2011 januárjában a tendernyertes Ikarus–Skoda Konzorciumtól egyenként 800 ezer eurós (az árfolyam-ingadozástól függően nagyjából 228 millió forint) áron. A cégtársulás tagjai a székesfehérvári Magyar Trolibusz Kft. és a csehországi Plzen városában működő Skoda Electric a. s. A Ikarus-Skoda Tr187.2-es troli prototípus gyártása tavaly márciusban kezdődött. Az új járművek karosszériáját a Magyar Autóbusz Kft. gyártotta le Magyarországon, a villamos berendezés beszerelésére és beüzemelésére a cseh partnernél, a Škoda Electric a.s. cégnél került sor. Az elkészült Ikarus-Škoda trolibusz prototípusa 2013. július 31-én érkezett Szegedre. Az új trolibusz kategóriájában a legmagasabb színvonalat képviseli; a járművek 100 százalékban alacsony padlósak, csuklósak, 18,75 méter hosszúak, 2,55 méter szélesek és 124 utast szállítanak. Klímaberendezéssel szerelték fel a vezetőfülkét és az utasteret is. A trolik önjárók, azaz meghibásodás vagy áramszünet esetén akár 7 kilométert is képesek megtenni felső vezeték nélkül, a legkorszerűbb lítiumionos akkumulátorok segítségével. A szegediek szavazatai alapján az új járművek színe piros lett.

Csanádi Zoltán

projektigazgató, Szeged Pólus Nonprofit Kft. képviselője tisztelttel meghívja a szegedi lakosságot szeptember 20-ára a Dugonics térre, ahol ünnepélyes keretek között adják át az utolsó trolibuszt az utasforgalomnak. Szeptember 21-én pedig a Szegedi Közlekedési Társaság vár mindenkit szeretettel az immár hagyomány szerint megrendezendő nyílt napjára, amelynek keretében az érdeklődők betekintést nyerhetnek a villamos és trolibusz telephely mindennapi életébe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.