Közélet

Kothencz János Felsővároson: "Az a feladatunk, hogy önöket segítsük"

Kothencz János Felsővároson: "Az a feladatunk, hogy önöket segítsük"

2014. szeptember 20., szombat
Kothencz János Felsővároson: "Az a feladatunk, hogy önöket segítsük"
manga_lakforum11_gs

Lehet gúnyolódni a krumpliosztáson, csak nem érdemes, mert az emberek igénylik a törődést, a L.É.T. által hat éve folyamatosan végzett munkát – fogalmazott Kothencz János Felsővárosban, ahol Manga Ákossal közösen tartott utcafórumot.

Szeged mind a húsz egyéni választókörzetét többször felkeresi

Kothencz János

, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. polgármesterjelöltje, s mint a 17-es körzetben (Felsőváros II.)

Manga Ákos

képviselőjelölttel közösen tartott utcafórumán elmondta, azt tapasztalja, hogy az emberek nyíltan elmondják problémáikat. A panelkörzetekben – így például Felsővároson is – hallott olyan megoldásra váró gondokról, melyek számára is újdonságok voltak, pedig ő maga is egy panellakásban lakik. A Csaba, Molnár és Tápai utcák kereszteződésénél egy téren tartott utcafórumán arról is beszámolt, hogy a

parlamentben is lobbizott

, hogy olyan panel-felújítási program jöjjön létre, mely anyagilag nem terheli a lakosságot.

Szabó Zsolt

fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkárnak átnyújtott javaslatcsomag azt tartalmazza, hogy az eddig részben megvalósított hőszigetelés és nyílászárócsere mellett a lakások belső infrastruktúrájának megújítására van szükség, valamint napkollektorok telepítésére. A környezetbarát, olcsóbb zöld távfűtés kiépítését is célul tűzte ki, az eddigi felújítások ugyanis nem eredményezték a társasházak energiafelhasználásának csökkenését. Kothencz János elmondta, az eddigi felújítások szerinte nem jelentenek mást, mint a nyomor becsomagolását, ráadásul a beruházás önrészét ráterhelték a lakosságra, a közös költségek jelentősen emelkedtek. A polgármesterjelölt hozzáfűzte, hiába csökkentette több lépésben is a kormány a rezsit, ebből semmit sem érzékelnek a panelházak lakói.

manga_lakforum05_gs

Botka László

polgármester nem jár ki a lakótelepekre, ahol ezzel a valósággal szembetalálhatja magát. Most a Dugonics téren ünnepli magát azért a troliberuházásért, amit egymilliárd forinttal többért valósított meg Szeged, mint most Budapest. Nem tudom, önök hova tették volna azt az egymilliárdot, amit kidobott az ablakon a városvezetés” – jegyezte meg a Fidesz-KDNP-L.É.T. polgármesterjelöltje. „A regnáló városvezetővel szemben mi önökkel kívánunk szerződést kötni, konkrétan az a feladatunk, hogy önöket próbáljuk segíteni, erről szól a választási programunk, és ezért dolgozik immár hat éve a L.É.T. mozgalom” – közölte. Kothencz szerint lehet gúnyolódni a krumpli- és a hagymaosztáson, csak nem érdemes, mert a szegediek örömmel fogadták, nekik az volt a legfontosabb, hogy valaki törődik velük. „Aki azt hiszi, hogy kampányfogás volt, nagyot téved. Legközelebb október 20-a után almát fogunk osztani, és a L.É.T. természetesen idén is megrendezi adventi programjait is” – jelentette ki a polgármesterjelölt. Szegeden az egyik legfontosabb feladatnak a tartós munkahelyteremtő beruházásokat nevezte. Mint elmondta, 7000 regisztrált munkanélküli él a városban, rajtuk kívül pedig jóval többen vannak olyanok, akik nem regisztrált munkanélküliek, és a szürke- vagy feketegazdaságba kénytelenek menekülni, hogy eltartsák családjukat. „Ezeket az embereket nem üldözni kellene, hanem elnézést kérni tőlük, hogy nincs munkahely, ahol dolgozhatnának” – közölte. Kothencz szólt arról is, hogy a Gyurcsány-éra idején bár megépült Szegedig az M5-ös autópálya, ez azonban nem vonzott ide beruházókat, Botka László képtelen volt munkahelyeket teremteni, így az autópályával Szegedig csak

Gyurcsány Ferenc

jött. Beszélt az előző európai uniós költségvetési ciklus szerinte értelmetlen beruházásairól, a díszburkolatok koráról, amikor arra is lehetett EU-s pénzeket fordítani, hogy egy falu határába kaput építsenek. Szegeden is presztízsberuházások valósultak meg, a belváros minden négyzetméterét díszburkolat fedi, megépült a Napfényfürdő Aquapolis, ahol olyan drága a belépőjegy, hogy zömében külföldiek veszik igénybe az ottani szolgáltatásokat. „Semmilyen olyan beruházást nem hozott ide Botka László, amely az emberek valós igényeihez igazodtak volna, nincsenek például munkahelyek. Mit csináljanak a szegediek, egyék meg a díszburkolatot?” – vetette fel. Hozzátette, a városvezető elszigetelte Szegedet, azzal csak a körtöltésen belül valósított meg látványberuházásokat, nem partnerként tekintett a helyi vállalkozókra és a környező településekre sem. „Ezenfelül nem áll szóba a kormánnyal sem, pedig együtt kellene működnie vele azért, hogy ide hozza azt, amivel jobbá, élhetőbbé lehetne tenni a várost. Botka László mögött ma már nincs semmi, csak Gyurcsány Ferenc. Pártjuk szétesett, még a székházukat is eladni kénytelenek, vagyis nincs mögötte olyan tényleges erő, ami ahhoz szükséges, hogy Szeged előrelépjen” – fogalmazott az utcafórumon. Kothencz János közölte, ő nemcsak a kampány idején beszélget az emberekkel, oda is elmegy rendszeresen, ahol a „nyomornak szaga van”, mert szerinte maguktól az emberektől kell megkérdezni, miben segíthetünk nekik. „Én a polgármestert az elmúlt tizenkét évben mindössze kétszer láttam errefelé, önnel viszont az elmúlt hat évben legalább hatvanszor találkoztam már” – vetette közbe az egyik környékbeli lakos.

manga_lakforum01_gs

A kormánypártok és a L.É.T. Egyesület polgármesterjelöltje arra kérte a jelenlévőket, hogy buzdítsák arra a szomszédjaikat, ismerőseiket, hogy menjenek el szavazni október 12-én. Kritikával illette a helyi Fideszt és a KDNP-t is, mint elmondta, hiba volt, hogy a panelkörzetek lakosaival nem foglalkoztak eddig kellőképpen, s úgy fogalmazott, Manga Ákos tettre kész, már eddig is bizonyította: alkalmas arra, hogy a felsővárosiak érdekeit hatékonyan képviselje.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.