Közélet

Kothencz János: A jelenlegi városvezetésre voksolni ablakon kidobott szavazat

Kothencz János: A jelenlegi városvezetésre voksolni ablakon kidobott szavazat

2014. szeptember 10., szerda
Kothencz János: A jelenlegi városvezetésre voksolni ablakon kidobott szavazat
GB20140910_kothencz_nemet_lakossagi_forum_001

A szocialistavárosvezetés egyfajta metropoliszként állatja be Szegedet, mintha egy turistáknak szóló kiadvány hasábjaira tervezett, gyors ütemben fejlődő várost tudhatna megyeszékhelyének Csongrád megye. Kothencz János polgármesterjelölt és Német Ferenc képviselő ezúttal az újszegedi panelkörzetbe látogatott, hogy meghallgassa az ott élők problémáit.

Illúziókommunikáció, szemfényvesztés áldozatai a szegediek

Kothencz János

szerint, ugyanis a jelenlegi MSZP-és városvezetés és az alternatívaként kínálkozó pártok mögött nincs olyan szervezet, amely képes lenne betartani az ígéreteket. "Úgy tapasztalom az utcafórumokon, hogy a képviselőjelöltek csak dumálnak arról mi lenne jó, én viszont azt mondom el, mi minden fog történni. Amikor a Jobbik, a szocialisták, vagy bárki más önöknek ígéretet tesz, azt kezeljék józansággal, tudniillik nincs mögöttük semmi" - a Fidesz-KDNP-L.É.T. polgármesterjelöltje szerdán az újszegedi, 18-as körzetben tartott lakosság fórumot, ahol a 17 emeletes toronyház társasházzá minősítéséről is szó esett. A Temesvári körút 36. szám alatt élők két éve szembesültek a problémával: egy 2008-as, az egyetemes földgázelosztásról szóló törvény értelmében a 20 köbméter/óra fogyasztást meghaladó társasház nagyfogyasztónak minősül, így a lakásokra nem vonatkozik a rezsicsökkentés. Kothencz János - meghallgatva a lakók panaszait - két alternatívát tárt fel előttük: vagy az önkormányzati rendeleten változtatnak, vagy jogszabályt módosítanak. A polgármester hangsúlyozta, ezek csak kezdeti lépések ahhoz, hogy a toronyház lakói lefaraghassanak a több százezer forintos felhalmozott számlákból, a végső megoldást azonban az a rehabilitációs program jelentené, amelynek keretében a belső, 30-40 éve elavult épületgépészeti infrastruktúrát korszerűsítenék; unió forrásokból. "Az odesszai lakótelep rehabilitációs programja még el sem kezdődött, ezt is régen megígérte már a városvezetés. A gyakorlat az, hogy a panelokhoz kívülről hozzányúlnak, majd a költségeket rányomják a a lakosok közös költségére. Hiába csökkenti a rezsit a kormány, ha az emberek ezt nem tapasztalják a közös költségeken. A 2014-es évtől vadonatúj uniós ciklus van, ami azt jelenti, hogy az eddigiektől eltérő felosztásban érkezik a pénz Magyarországra, az ide hozható források egyharmada pedig energetikai felújításokra szolgál." Ehhez kapcsolódóan az újszegedi polgárok előtt ismertette programjának egyik jelentős pontját, az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérleti díjának csökkentését. Úgy fogalmazott, a lassan piaci szereplők díjaival vetekedő albérleteken megspórolt összegek "gyarapíthatnák a fogyasztói kosarat". A polgármesterjelölt nem csak a lakóépületek külső megszépülését tartja szem előtt, hanem azok környezetét is szeretné élhetőbbé tenni, így a Herke utcai, valamint a Vedres utcai játszóteret, továbbá a Csanád utca 17. szám alatti aszfaltos labdarúgópályát is modernizálni fogja a lakossági terhek növelése nélkül. Szeged, ahogy mi szeretnénk - emlékeztette Kothencz János az újszegedieket szlogenjére, amelynek tükrében kitért a szegedi Napfényfürdő kihasználatlanságára is. "A városvezetés azt állatja: Szeged, ahogyan szeretjük. De önök be sem jutnak oda! A városnak olyanná kell válnia, amilyennek szeretnénk" - fűzte hozzá.

GB20140910_kothencz_nemet_lakossagi_forum_002

Ne dobják ki szavazataikat az ablakon! - kérte mindazokat, akik összegyűltek a lakosság fórumon. "A jelenlegi városvezetés mögött nincs semmi. A tény az, hogy az embereket megtéveszti az az illúzió, amit

Botka László

az elmúlt 12 évben csinált. Nincs mögötte szervezet, ami képes lenne betartani ígéreteit, és nincs mögötte egy erős párt sem, mert az elmúlt időszakban darabokra törtek. Kénytelenek

Gyurcsány Ferenccel

összeállni. Keveseknek esett még le a tantusz arra vonatkozóan, hogy Botka mögött nincs kormány" - ismertette Kothencz János, miért hiba alapjaiban, ha az MSZP szegedi polgármesterjelöltjére bízzák az elkövetkező négy év vezetését is. Úgy fogalmazott, nonszensz, hogy a választópolgárok eddig is olyan jelöltnek adtak bizalmat, aki útikalauzokat megszégyenítő kiadványok csomagolásában tünteti fel Szegedet, mintha a megyeszékhely fejlődése a metropoliszokkal egyenértékű lenne. A Fidesz-KDNP-L.É.T. által támogatott polgármesterjelölt bejelentette, hamarosan a postaládákban lesz önkormányzati programja, amelyben a közös költségek csökkentésének lehetőségeiről, az újszegedi toronyház nagyfogyasztói minősítésének megszüntetéséről, illetve a szellőzőrendszereket és villanyhálózatokat magába foglaló belső épületgépészeti infrastrukturális fejlesztésekről tájékozódhatnak a szavazók. Kothencz János kiemelt pontként szólt az időseknek biztosított szociális kedvezménykártya bevezetéséről. "Ha idősekről van szó, a városvezetés rendre a múltról beszél, pedig az itt élő embereknek nemcsak múltja, hanem jelene és jövője is van. Ebben a kerületben is szeretnék egészségházat létrehozni, ahol bárki megfizethető módon veheti majd igénybe a termálvíz nyújtotta egészségügyi szolgáltatásokat."

Német Ferenc

, a körzet Fidesz-KDNP-L.É.T. képviselőjelöltje a fórumon tolmácsolta a lakosoktól érkező panaszokat. Az újszegedi oldalon a fürdő körüli szűk utcák, a rossz állapotban lévő járdák, valamint a tömegközlekedési nehézségek bizonyultak problémásnak. Kothencz János megígérte, ha bizalmat szavaznak neki, városvezetőkét tesz azért, hogy a Tisza túlpartján is normalizálják a buszok menetidejét, felújítják az elhanyagolt, repedezett, balesetveszélyes járdaszakaszokat, illetve megvizsgálják az újszegedi oldalon építkező CBA áruházhoz irányított közvetlen autóbuszjárat lehetőségét is. Továbbá kiemelte azt is, a L.É.T. hat éve, elsősorban Tarjánban folytatott szociális programsorozatát Odesszára is kiszélesítik, amit nem csak kampányidőszakban, hanem az októberi választások után is továbbvisznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.