Közélet

Falus visszalépése - Tarlós maradt a favorit, régi hibáival küzd a baloldal

Falus visszalépése - Tarlós maradt a favorit, régi hibáival küzd a baloldal

2014. szeptember 30., kedd
Falus visszalépése - Tarlós maradt a favorit, régi hibáival küzd a baloldal

Falus Ferenc visszalépése nem módosította érdemben az önkormányzati választások esélyeit, de megmutatta, hogy a baloldal nem tud úrrá lenni korábbi hibáin - állapították meg az MTI által kedden megkérdezett elemzők. Továbbra is szinte biztosra veszik Tarlós István jelenlegi főpolgármester újraválasztását, valamint azt valószínűsítik, hogy az átlagosnál kisebb lesz fővárosi részvétel az október 12-i önkormányzati választáson.

Falus Ferenc

, az Együtt-PM főpolgármester-jelöltje, akit az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) is támogatott, hétfőn jelentette be visszalépését. A DK és az Együtt

Bokros Lajos

, a Modern Magyarország Mozgalom jelöltje mögé állt be, őt a PM nem támogatja, míg az MSZP nem tudott egységes álláspontot kialakítani.

László Róbert

, a Political Capital (PC) választási szakértője szerint a főpolgármester-választás kimenetelét érdemben nem befolyásolja, hogy kettővel csökkent a jelöltek száma, ugyanis továbbra is

Tarlós István

a favorit. Az egymásban sem bízó MSZP, DK, Együtt és PM már jó ideje csak egy szűk szavazótábor felosztásán verseng, a nem elkötelezett választókat pedig inkább csak taszítaniuk sikerült - fogalmazott a PC munkatársa. Hozzátette: bár bizonyosan vannak választók, akik szemében Bokros Lajos hiteles politikai szereplő, a visszalépések után pedig reális esélyt is látnak a győzelmére, ennél sokkal több olyan elégedetlen választó lehet, akit távol tarthat a választástól az, hogy az ellenzéki pártok az utolsó két hétben is csak egymással vannak elfoglalva.

Szomszéd Orsolya

, a Nézőpont Intézet elemzője úgy látja, a baloldal láthatóan feladta a főpolgármester-jelölti versenyt. Kiemelte, hogy Bokros Lajos támogatása korántsem egységes, tudatos stratégia része, sokkal inkább kármentés. Ezzel ugyanis elmarad a megméretés, elkerülhető az esetleges kínos harmadik hely megszerzése a baloldalnak - fogalmaz a Nézőpont Intézet munkatársa. Szerinte Tarlós István előnye behozhatatlannak látszik, a Falus Ferenc és Bokros Lajos mögötti támogatás ráadásul nem adódik össze automatikusan, sőt potenciális szavazóik egy része most akár az LMP vagy a liberális párt felé is orientálódhat. Szomszéd Orsolya úgy véli, a baloldali erők a kerületi versenyre fókuszálnak azzal, hogy lemondanak a főpolgármesteri poszt megszerzéséről. Itt az eredményeket a helyi kampányok még nagymértékben befolyásolhatják, összességében azonban nagy esélyt szalasztott el a baloldal Budapesten, pedig visszaszerzésében korábban komolyan reménykedtek. A PC elemzője szerint a baloldali ellenzék újra régi hibájába esett: a hatalmon lévők elleni aktív kampány helyett ugyanis a belső ügyeik kötötték le az energiáikat. László Róbert kiemelte a szocialistákat, akik most egy egyszerű eldöntendő kérdésre nem tudnak egyértelmű választ adni. Az MSZP így aligha remélheti, hogy bármire is felhatalmazzák a választók - vélekedett. A Nézőpont Intézet elemzője szerint az MSZP leginkább már túl akar lenni ezen a választáson, hiszen belső okokból nincs abban az állapotban, hogy komoly választási reményei legyenek, magára kell koncentrálnia. Azaz a DK-n kívül minden baloldali erő láthatóan már saját magát építené, szabadulna a dicstelen összefogás témájától, de

Gyurcsány Ferenc

, a DK elnöke ezt nem hagyja - hangsúlyozta Szomszéd Orsolya. Hozzátette, mivel a többi pártban nincs irányítani képes, erőskezű vezető, így a DK vezetője próbálja újra és újra diktálni a tempót, napirenden tartva az uniópárt gondolatát, ami egy kudarcos választás után jó hivatkozási alap lesz számára. László Róbert azt valószínűsíti, hogy minden korábbinál alacsonyabb részvétel mellett zajlik majd a budapesti választás. Megjegyezte továbbá, hogy a választás utáni három és fél évben várhatóan még több, most még rejtett feszültség is a felszínre törhet a baloldalon, így aligha éri meg minden jelenlegi formáció a következő parlamenti voksolást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.