Közélet

Több sportolási lehetőséget a felsővárosiaknak

Több sportolási lehetőséget a felsővárosiaknak

2014. augusztus 29., péntek
Több sportolási lehetőséget a felsővárosiaknak
SZS20140821_manga_akos_008

Hiába található Felsővárosban a Szeol-pálya, az ott élők mégsem tudják kihasználni az adottságait, pedig az embereknek fontos lenne – pláne a fiataloknak –, hogy sportolni tudjanak a város ezen részén.

A felsővárosiak szerencsésnek mondhatják magukat, mert elég sok a zöldterület, viszont több közülük a kihasználatlan, mint a hasznosított.

Manga Ákossal

– aki a 17-es körzet, Felsőváros II. képviselőjelöltje – tett sétánk is egy ilyen területen kezdődött. A Csaba, Molnár és a Tápai utcai kazánház által határolt tér átalakításáról beszélgettünk a Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület által támogatott képviselőjelölttel. „Emlékszem rá, hogy ezen a területen 34 évvel ezelőtt volt egy nagyon jó kis játszótér. Aztán elkezdték építeni a kazánházat, majd a nyomásszabályozó állomás is elkészült, a játszóteret pedig elbontották. Anno azt mondták, hogy visszaépítik, de mint látszik, ezt harminc év alatt nem sikerült megvalósítani. A tér közepével nem sok mindent kellene tenni, elférne ott egy rendes, gondozott és biztonságos focipálya. A tér körül egy futópálya is elkélne, míg a betonos részen havonta egyszer mini piacot lehetne rendezni, ha van rá igény. A terület nagyságából adódóan természetesen egy európai uniós szabványnak megfelelő játszótér is elférne itt. Az lenne a lényeg, hogy mindenki örömét lelje a terület átalakításában” – mondta el terveit kérdésünkre a képviselőjelölt. A teret előszeretettel használják a kutyatulajdonosok a négylábú kedvenceik sétáltatására, de inkább csak nappal, mivel közvilágítás nincs. „Esténként általában 20-25 kutya és a gazdija összejön itt, mert a legközelebbi kutyasétáltató hely a Körtöltésen, illetve a Tisza-parton van. Mire elérne az ember oda a kutyájával, az útközben úgyis elvégezné a dolgát… Tehát célszerű lenne legalizáltan, körbekerítve, egy kijelölt kutyasétáltató és placcot kialakítani a megfelelő infrastruktúrával. Lehetne őket tiltani, de szerintem teljesen felesleges. A közvilágítást is érdemes lenne kiépíteni, rendezni a területet, fákat és virágokat telepíteni, hogy ne csak hasznos, hanem szép is legyen ez a tér” – mondta Manga Ákos, aki a L.É.T. – Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása Egyesület koordinátoraként is tevékenykedik. A Tabán Általános és Alapfokú Művészeti Iskola udvarán található három focipálya is, illetve a Szeol-pálya sincs messze, viszont az itt élők egyiket sem használhatják. Az iskola területén lévőket értelemszerűen csak a diákok vehetik igénybe a tanév ideje alatt, a stadion területén pedig csak engedéllyel lehet játszani. A környékbeli fiatalok, akik focizni, sportolni vágynak, így a panelok közti sportpályákat használhatnák, ha azoknak az állapota megfelelő lenne. Sétánk következő állomása egy ilyen közterületi sportpálya, ami mellett egy játszótér is található. Mind a kettő állapota hagy kivetnivalót maga után, nem meglepő, hogy gyerekeket nem is látni itt.

SZS20140821_manga_akos_005

„Már tíz éve az Európai Unió tagja vagyunk, és vannak bizonyos előírások a játszóterekre. Itt szinte egyik sem érvényesül. Itt az eszközök le is lettek szerelve, nemhogy karban lettek volna tartva. A pálya minősége is pocsék, mindenfelé lejt, ráadásul, ha elesik az ember, komoly sérüléseket is szerezhet. Ha már itt ez a focipálya több mint harminc éve, akkor ideje lenne felújítani. Mindenkinek az az, érdeke, hogy a gyereke inkább itt rúgja a bőrt és játsszon, minthogy valamerre elmenjen inni vagy még rosszabbat csinálni” – jegyezte meg a képviselőjelölt. „Itt a környéken sehol sem lehet focizni, a közterületen lévő pályák le vannak pusztulva, rendkívül balesetveszélyesek, és a Tabán iskolának hiába van jó műfüves pályája, s hiába van itt a Szeol-pálya, nem használhatja azokat bárki. Problémának tartom azt is, hogy sehol nincs ivókút a környéken, így ha mégis lemerészkednek a gyerekek játszani, a nagy melegben nem tudnak hol inni. Nagyon örülnék, ha Felsővárosnak lenne egy saját focicsapata. A fiatalok először játszhatnának a grundon, majd aki jól teljesít, az a csapatban is kipróbálhatná tehetségét. Nyilvánvalóan ehhez kell anyagi támogatás is, de a jövőre nézve ez nagyon jó közösségteremtő lehetőség lenne a felsővárosi gyerekek számára a sport. Természetesen nem csupán a futballról van szó, kosárpályákat is lehetne építeni, pingpongasztalokat is kellene kihelyezni, de mindenekelőtt a panelok közti pályákat szükséges rendbe hozni. Ha ez megtörténne, több fiatal jönne le játszani, és hasznosan töltenék szabadidejüket” – mondta el véleményét

Vincze Gábor

felsővárosi lakos. Manga Ákos is egyetértett a focicsapat alapításának ötletével, bár megjegyezte, tudja, hogy a mai fiatalok órákat képesek a számítógép előtt ülni, de ha nincs is lehetőségük arra, hogy a szabadban játsszanak, akkor miért is bóklásznának a panelházak között. „Most sincs egyetlen gyerek se a téren, pedig nyári szünet van” – jegyezte meg. Közös sétánk a Szeol-pályánál ért véget, ahol a 17-es körzet, Felsőváros II. önkormányzati képviselőjelöltje, Manga Ákos elmondta: „a Szeol-pályát is jobban ki lehetne használni. Ha nincsenek edzések és üres a pálya, akkor miért ne rugdoshatnák a bőrt a fiatalok. Akár az egyetem pedagógusjelöltjei is elvégezhetnék úgy a gyakorlatukat, hogy itt kint felügyelnék a gyerekeket, míg ők játszanak. Így nyugodtan focizhatnának a fiatalok és ez utánpótlás kiszemelésére is tökéletes alkalom lenne” – vélekedett a Fidesz-KDNP-L.É.T.-es önkormányzati képviselőjelölt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.