Közélet

Belvárosi bejárás: Az önkormányzat nem mondhat le a vagyonáról! + FOTÓK

Belvárosi bejárás: Az önkormányzat nem mondhat le a vagyonáról! + FOTÓK

2014. augusztus 22., péntek
Belvárosi bejárás: Az önkormányzat nem mondhat le a vagyonáról! + FOTÓK
bejaras_belvaros17_gs

A magas bérleti díjak miatt üres üzlethelyiségek és a hajléktalanok tömeges megjelenése is szóba került a Belváros két körzetének bejárásán, ezúttal Magyar László és Haág Zalán jelöltekkel térképezte fel a problémákat Kothencz János.

A turisták által közkedvelt Dugonics térről indult a 11-es választókerület bejárása

Magyar László

képviselőjelölttel, majd

Kothencz János

, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület által támogatott polgármesterjelölt a Belváros-Öregrókust magában foglaló 10-es választókerület problémáival ismerkedett

Haág Zalán

kíséretében. „Amikor azt gondolják a szegediek, hogy a belvárosiaknak milyen jól is megy, bizony tévednek. Túl kell látnunk a díszburkolaton” – jegyezte meg Kothencz a Kárász utcán.

Szép Levente

a belvárosi önkormányzati tulajdonú ingatlanok kihasználatlanságára hívta fel a figyelmet a bejáráson. A férfi arról is szólt, hogy a lakások esetében gondot okoz, hogy a nagy alapterületűeket nehezen lehet bérbe adni szociális alapon is, sok idős ember alig tudja kifizetni az albérleti díjat. „A belvárosi kereskedők panasza régóta ismert, egy per is folyik ez ügyben. A bérlők forgalma a gazdasági válságon túl az Árkád bevásárlóközpont megnyitása miatt is csökkent, ezért is sok az üres üzlet” – magyarázta a férfi. Szép Levente szerint ma már nem életszerű a bérleti jog, s egy átfogó koncepcióban kellene gondolkodnia a városnak. Szólt az önkormányzati tulajdonú ingatlanokat kezelő IKV Zrt. passzív szerepéről is, úgy látja, aktívabban kellene menedzselniük a bérelhető helyiségeket, lakásokat. Hozzátette, valójában az önkormányzaton múlik a bérlemények sorsa, hiszen döntési jogköre a városnak van. Megjegyezte, nem szégyen tanulni a multiktól vagy éppen más városoktól, a fővárosban a korábban kiüresedett Rákóczi utat is sikerült újból pezsgő élettel megtölteni.

bejaras_belvaros43_gs

A belvárosi körzet Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület képviselőjelöltje, Magyar László arra hívta fel a figyelmet, hogy a mindennapok a külsőségeknél – így például a díszburkolatnál – sokkal szomorúbb képet fest a környék. Kiemelte, hogy a város szívében a legmagasabb a bérlakások aránya, s egyben a bérlők életkora is. „Az épületek megóvása mindig is kötelessége a tulajdonosnak, ez esetben a városnak, de nagy figyelmet kell fordítani azokra is, akik ezekben az épületekben élnek. Sokan laknak nagy alapterületű, fenntarthatatlan rezsijű lakásban, és hiába szép a vakolat, a legtöbb épület belső felújítása elmaradt” – mondta el portálunknak Magyar László. Hangsúlyozta, évek óta növekszik az üresen álló üzletek száma, a bérlők hátralékai sem csökkennek, mégsem történt előrelépés ez ügyben évek óta. „A városnak nem szabad lemondania a vagyonáról, de kezelni kell ezt a helyzetet, hiszen minden üres ingatlan, legyen az lakás vagy üzlet, csak költséget jelent Szegednek” – fűzte hozzá. Magyar László megjegyezte, képviselőjelöltként azt tartja feladatának, hogy közreműködjön a megoldáskeresésben, és úgymond kijárja az utat a közgyűlésben vagy akár egy szakigazgatási szervnél, Szeged belvárosa ugyanis akkor maradhat élhető szerinte, ha egy átfogó rendezési és fejlesztési tervet készítenek, s aszerint fejlesztenek. Kothencz emlékeztetett, csaknem ötszáz IKV-s lakás áll üresen Szeged-szerte, s százak jelentkeznek mindegyikre, hogy végre otthonra találjanak. „Ezeknek a bérleti díja a piaci albérleti havidíját is meghaladja esetenként. Ez nem emberi, hiszen miközben arról kommunikál a regnáló városvezetés, hogy Szeged fesztiválváros, élénk a turizmus, a Dél-Alföld ékszerdoboza, addig az itt élők érdeke elsikkad” – hangsúlyozta a Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület polgármesterjelöltje. Ahogy fogalmazott, éppen ezért kíván alternatívája lenni a jelenlegi városvezetésnek, az emberek érdekeit kívánja szolgálni munkájával. „A gyesből nem tudok 70-80 ezer forintot kifizetni lakbérre” – erről már egy asszony beszélt a Széchenyi téren, s afelől érdeklődött, hogy az IKV-s bérlakások igénylésének rendszerében várható-e könnyítés. Egy Arany János utcai társasházban élő nő pedig arról panaszkodott, hogy két család miatt mindenki, aki csak tehette már elmenekült az épületből, de ő évek óta tehetetlen azokkal szemben, akik életvitelükkel megkeserítik mindennapjait. Kothencz szerint elfogadhatatlan, hogy egy önkormányzati tulajdonú épület esetében semmiféle érdekérvényesítő képességgel nem rendelkezik a város. „Az embereknek a békét nem ígérgetni kell, hanem tenni kell a probléma megoldásáért, akár helyi rendeletet is lehet módosítani” – jegyezte meg.

bejaras_belvaros23_gs

A bejárás a 10-es körzetben folytatódott, ahol Öregrókus-Belváros képviselőjelöltje, Haág Zalán elmondta, az

evangélikus templom előtti tér

idén tavasszal újult meg, s ősszel kiépítik a közvilágítást is a felújítás részeként, melyre mintegy 1,2 millió forintot fordítanak. A KDNP szegedi elnöke következő lépésnek a töredezett, balesetveszélyes járda felújítását említette. „A belváros ezen részén is számtalan kiadatlan üzlethelyiség van, az IKV Zrt. magas bérleti díjat szab, az önkormányzat pedig az elmúlt négy évben nem volt partner ennek a kérdésnek rendezésében, így a turisták bedeszkázott, papírokkal leragasztott kirakatok előtt sétálgatnak a főtértől mindössze 10-20 méterre. Csökkenteni kell az IKV kezelésében lévő üzlethelyiségek bérleti díját, úgy gondolom, 20%-os mérséklés reálisnak mondható” – közölte Haág Zalán. Leszögezte, több plázára, nagy bevásárlóközpontra nincs szükség a belvárosban, hiszen azok nem bírnak turisztikai vonzerőverővel, de tönkreteszik a helyi cégeket, kereskedőket. A 10-es körzet képviselője beszámolt arról is, hogy a korábbi belvárosi körzetet három részre osztotta fel Mózes Ervin címzetes főjegyző, de bővült is a körzet, immár Öregrókus is választókerület része. „A lakosságszáma a körzetnek nem változott, így a rossz nyelvek leginkább politikai motivációról beszélnek a körzethatárok módosítása kapcsán. Immár a 10-es választókerülethez tartoznak például a Francia, Zákány, Damjanich, Jakab Lajos utcák, valamint a nagykörút és Kossuth Lajos sugárút közötti terület. Itt némiképp más gondok vannak, mint a hagyományos értelemben belvárosban. Öregrókuson például az utak aszfaltozása, a csapadékvíz-elvezetés okoz problémákat” – magyarázta Haág Zalán. Hozzátette, a belvárosban is bőven van mit tenni, elég ha a centrum gödörre vagy a Bartók tér állapotára gondolunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.